Na Županijskoj skupštini o ultrabrzom internetu, poplavama, poljoprivredi…

Druga sjednica Županijske skupštine bila je izvještajna. Vijećnici su odlučivali o izvješćima o radu niza javnih ustanova i trgovačkih društava za 2016. godinu, a primili su i informaciju o stanju gospodarstva na području Varaždinske županije u prošloj godini i prvom polugodištu ove godine. I dok su izvješća udruga prihvaćena, vijećnici nisu prihvatili izvješća ustanova u zdravstvu, kao ni trgovačkih društava u kojima je Županija (su)vlasnik.

Izvješće Agencije za razvoj Varaždinske županije za 2016. godinu također nije prihvaćeno, ali je istaknuto da u posljednja dva mjeseca AZRA postiže odlične rezultate. Direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić, a i župan Radimir Čačić su napomenuli da je u zadnjih 60-ak dana pripremljeno projekata u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna.

Novi projekti

Na sjednici Županijske skupštine najavljeni su novi projekti. Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac je izvijestio da je župan Radimir Čačić prihvatio inicijativu Općine Vidovec za donošenje Plana navodnjavanja za područje Varaždinske županije te će za izradu projektne dokumentacije, što prethodi Planu, u proračunu za sljedeću godinu biti planirano milijun kuna.

Župan Čačić je najavio da će se sredstva za poljoprivredu povećati i za druge programe, pri čemu je prioritet sufinanciranje osiguranja usjeva.

– Prije mjesec dana smo dali u izradu model osiguravanja usjeva, a sad je i država počela na tome raditi. Naime, EU je dala 50 milijuna eura za osiguranje poljoprivrednih usjeva i stoke, za naše poljoprivrednike, a mi ta sredstva ne koristimo, što je sramota – rekao je župan Čačić.

Aktualni sat

Na aktualnom satu je istaknuo i da je jedan od prioriteta riješiti i pitanje brzog pristupa internetu. Prema Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2016. – 2020. navedeno je da bi umjesto ultrabrzog pristupa od 100 megabita u sekundi i više, bilo dovoljno osigurati i ‘samo’ brzi pristup od 30 megabita u sekundi, na što je upozorio vijećnik Nenad Koščak.

– I dok Europa već govori o standardu brzine interneta od 1 gigabita do 2025. godine, mi u Hrvatskoj govorimo o 30 megabita u sekundi! Ovo bi bilo tehnološko i razvojno samoubojstvo, posebno ako znamo da je EU odlučila dati sredstva za područja koja teleoperaterima nisu tržišno isplativa. O ovoj temi ću raspravljati zajedno s petoricom župana, a o tome ćemo obavijestiti i premijera. Ne sumnjam da će Vlada prepoznati neprihvatljivost koncepta – rekao je Čačić.

Na sjednici Županijske skupštine raspravljalo se i o aktualnoj temi poplava, pri čemu je vijećnik Hrvoje Kovač upozorio da Hrvatske vode brinu prvenstveno o Bednji i Plitvici, a problem jesu i bit će potoci bujičari, što je nužno početi rješavati.

Zaštita od voda

Župan Čačić je rekao da po pitanju zaštite od voda u Hrvatskoj nije učinjeno apsolutno ništa.

– Hrvatske vode stoje s projektima vrijednima sedam milijardi kuna, koji su spremni, a za ove probleme nisu ni spremni. Ovdje možda nije dramatično kao u drugim dijelovima Hrvatske, ali mi ćemo inzistirati da se ulaže i na našem području, što je sada moguće s obzirom da sam imenovan zamjenikom predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda – naveo je Čačić.

Budući da je ova sjednica Županijske skupštine bila prva radna sjednica u novom sazivu, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac je izvijestio da je osnovano pet klubova vijećnika, a to su Klub vijećnika Narodne stranke – Reformista koji ima osam članova (vijećnici Reformista i HSU-a), Klub vijećnika HDZ-a ima 14 članova (vijećnici HDZ-a, HSLS-a i Laburista), Klub vijećnika HSS-a s tri člana, Klub vijećnika SDP-a sa šest članova i Klub vijećnika HNS-a s osam članova.

Ujedno su svečano prisegnuli vijećnici Kristijan Hublin, Luka Zrinski i Vesna Keškić, koji u Županijskoj skupštini zamjena za vijećnike koji su svoj mandat stavili u mirovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije