Pametno o otpadu: ‘Spaljivanje i MBO postrojenja zastarjela su tehnologija’

Varaždinski ogranak stranke Pametno reagirao je na radni sastanak župana Radimira Čačića na temu gospodarenja otpadom.

> Župan Radimir Čačić održao radni sastanak na temu gospodarenja otpadom

Pametno podsjeća da Europski parlament smatra spaljivanje i mehaničko biološka postrojenja zastarjelom tehnologijom. – Postojeći centri za gospodarenje otpadom s MBO tehnologijom koštali su hrvatske građane milijardu kuna te će stvarati dodatni godišnji trošak od 200 milijuna kuna (700-800 kuna troška po toni otpada), 60-80 posto ostatka otpada MBO-a mora na odlaganje, i uz to proizvode nekvalitetnu mješavinu (RDF) neprivlačnu za spaljivanje zbog loše kalorijske vrijednosti, a izvlačenje deponijskog bioplina je zanemarivo i u suprotnosti s novim mjernicama za smanjenje odlaganja – upozoravaju iz stranke Pametno.

Dodaju da Hrvatska trenutačno odlaže čak 85 posto svog otpada, a do 2030. mora adekvatno zbrinjavati 95 posto otpada, jer u suprotnom je očekuje plaćanje penala i odlazak pred Sud Europske Unije.

– U Varaždinu i Varaždinskoj županiji krenulo se s izgradnjom sortirnica i selektivnog razdvajanja otpada na kućnom pragu. Stranka Pametno smatra daljnju podršku RCGO Piškornica korakom unatrag – stav je stranke.

Njihova članica Marija Schubert pozvala je župana i gradonačelnika Varaždina, kao i gradonačelnike Novog Marofa, Ludbrega i ostalih gradova i županija koji su potpisali ugovor sa PCGO Piškornicom da isti daju na uvid javnosti.

– Nije jasno, ako gradimo reciklažna dvorišta, zašto RCGO Piškornica pretpostavlja, odnosno stavlja u ugovor s gradovima da će po glavi stanovnika dobivati i dalje više od 200 kilograma otpada godišnje, ako danas bez značajnijeg odvajanja proizvodimo isto. Ovo se bazira na činjenici da je u RCGO Piškornica planirana i sortirnica te na činjenici da bez biološkog otpada nema kemijskog procesa koji proizvodi plin i nekvalitetnu mješavinu (RDF) neprivlačnu za spaljivanje zbog loše kalorijske vrijednosti. Držimo da je matematika pogrešna definirana ugovorom: građani će morati sav otpad, bez razdvajanja trpati u jednu kantu te plaćati volumen tako uvećane kante, umjesto da se dalje razvija sistem odvajanja na kućnom pragu, time smanji mjesečni trošak građana i odvajanjem na pragu omogući brzo daljnje korištenje sirovine – kažu u stranci Pametno.

Poručuju da dokle god ne shvatimo da je odvojeno prikupljanje otpada to koje stvara kvalitetnu sekundarnu sirovinu, dotle ćemo zapravo imati problem, jer nećemo znati što s tim otpadom napraviti.

– Jedini izlaz iz ekološke katastrofe planete zemlje vidimo u primjeni zero waste principa. Koncept zero waste ciljeva i mjera je moguć i provediv te donosi mnogobrojne koristi gradovima i općinama, što potvrđuju vrhunski rezultati sedam hrvatskih jednica lokalne samouprave koje su prošle godine stekle status najboljih europskih praksi koje okuplja Zero Waste Europe mreža – izjavio je Dario Carev, predsjednik varaždinskog ogranka stranke Pametno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije