Vijesti / Politika

KONTRA OPTUŽUJE 'Divjak je suodgovorna za homofobiju na FOI-ju'

KONTRA OPTUŽUJE 'Divjak je suodgovorna za homofobiju na FOI-ju'

Imenovanje Blaženke Divjak za ministricu obrazovanja, znanosti i sporta, 'na nož' je dočekala Lezbijska grupa Kontra.

> Premijer potvrdio: Štromar ministar graditeljstva, Divjak znanosti i obrazovanja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, na službenoj Facebook stranici objavili su reakciju, koju prenosimo u cijelosti.

'Ovim putem podsjećamo javnost na sramotno i protuzakonito postupanje Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića, u kojem je Blaženka Divjak sudjelovala kao članica Uprave Fakulteta i prodekanica.

Naime, Dario Krešić podnio je 2010. godine protiv Fakulteta organizacije i informatike tužbu zbog diskriminacije koju je trpio zbog svoje spolne orijentacije. Općinski sud u Varaždinu je u srpnju 2012. godine donio pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu te utvrdio: povredu prava na jednako postupanje (diskriminaciju) po osnovi spolne orijentacije, uznemiravanje Daria Krešića i stvaranje za njega neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog radnog okružja po osnovi spolne orijentacije, te je sud konačno zabranio FOI-ju poduzimanje radnji kojima bi sprečavao daljnje napredovanje Krešića na radnom mjestu.

Ovu presudu Općinskog suda u Varaždinu potvrdio je u kolovozu 2013. godine Županijski sud u Varaždinu.

> FOI povrijedio čast i dostojanstvo Darija Krešića, mora mu isplatiti 75.000 kuna

Također, Uprava Fakulteta organizacije i informatike je svjesno pokušavala dovesti javnost u zabludu ponavljajući neistine u izjavama za javnost, dok je istovremeno podnosila žalbu na presudu o diskriminaciji koja im je od strane Županijskog suda odbijena, a zatim podnosila i reviziju pravomoćne presude Vrhovnom sudu RH koji je također odbacio reviziju.

Cijeli slučaj je završio tako da je zbog nastavka prakse diskriminacije, usprkos sudskoj presudi, Dario Krešić bio primoran napustiti Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.

Blaženka Divjak bila je članica Uprave Fakulteta i prodekanica te je time suodgovorna za diskriminaciju Daria Krešića na Fakultetu koja je uključivala njegovo sprečavanje u napredovanju.

Najžešće osuđujemo moguće imenovanje osobe koja je sudjelovala u sramotnom diskriminatornom i protuzakonitom postupanju na mjesto ministrice obrazovanja.

Sigurno je da imenovanje ovakve osobe ne može donijeti pozitivne promjene u obrazovnom sustavu ili značiti stvarni zaokret Vlade RH prema stvaranju otvorenog i inkluzivnog društva', stoji u objavi koju potpisuje Sanja Juras iz Kontre.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.


Vezani članci