Blaženka Divjak: ‘Kurikularna reforma nema alternative’

Baženka Divjak, koja se spominje kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja, izjavila je danas da će joj prioritet biti depolitizacija obrazovanja, te da kurikularna reforma nema alternative.

– Prije svega mislim da je obrazovanje zaslužilo da se depolitizira. Najprije to, a onda projekti koji će biti važni ne za jednu stranku, ne za neke osobe, nego projekti koji će biti važni za našu djecu i buduće generacije – izjavila je Divjak novinarima ispred HNS-a, upitana za prioritete ako zaista postane ministricom znanosti i obrazovanja.

Blaženka Divjak redovita je profesorica na Fakultetu organizacije i informatike, a nedavno je sudjelovala na prosvjedu za kurikularnu reformu gdje se tražila ostavka ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican.

Kurikularna reforma nema alternative

U izjavi novinarima u četvrtak je odgovarala i na pitanja vezana uz kurikularnu reformu i sporni natječaj na kojemu je izabrana nova voditeljica Ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej.

Divjak je istaknula kako kurikularna reforma nema alternative.

Smatra i da treba ponoviti natječaj za novog voditelja Ekspertne radne skupine, no i da prije toga treba i dosta stvari provjeriti.

– O procesima ćemo ako prođe sve ovo i ako se dogovor pozitivno završi. Onda ćemo imati odgovor i na ta pitanje – rekla je Divjak koja je bila i kandidatkinja za poziciju rektorice Sveučilišta u Zagrebu, ali je izgubila od Damira Borasa.

Depolitizacija prije svega

Divjak obećava ‘depolitizaciju prije svega i rad koji će imati koristi za sve, a ne samo za neke’.

No, potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić protiv je ponavljanja spomenutog natječaja.

Gostujući jučer u Otvorenom, Brkić je na pitanje voditelja, što ako HNS bude inzistirao na ponavljanju natječaja za voditelja kurikularne reforme, kazao.

– To sigurno neće biti kurikularna reforma Kukuriku koalicije, niti će to biti reforma HDZ-ove koalicije, nego će biti nacionalna kurikularna reforma.

Na ponovljeno pitanje je li mu prihvatljivo ponavljanje natječaja ako se utvrde nepravilnosti, Brkić je kazao.

– Ne znam zašto bi se natječaj ponavljao, osim ako ne postoje za to opravdani zakonski razlozi. A ako ne postoje, ne znam zašto bi se ponavljao. Svi se mogu uključiti koji žele, ali nemojmo od bilo koga od nas praviti zlatnu telad.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije