VANDALIZAM Dubravko Bilić: Nažalost, za neke ću uvijek biti ‘glupi Bosanac’

‘Vandalizam’ prema predizbornim plakatima nije novost, a ovih dana stradao je i predizborni plakat lubreškog gradonačelnika, SDP-ovca Dubravka Bilića. Podsjetimo, iako SDP i HNS u utrci za župana i gradonačelnika Varaždina nastupaju zajedno, u dva najveća preostala grada u Županiji, Ivancu i Ludbreg usvaka od dvije stranke ima zasebne kandidate.

Na Bilićevu plakatu su naime, osvanuli grafiti ‘glupi Bosanac’. Bilić je rođen u Banjaluci u Bosni i Hercegovini, a po završetku studija nastanio se i obitelj zasnovao u Ludbregu. Ovi grafiti vrlo su ga pogodili, pa je na Facebooku osvanuo njegov status, u kojem između ostalog proziva i Petru Pokec, kandidatkinju HNS-a na izborima za gradonačelnicu Ludbrega.

– Ovo je samo jedan od redizajniranih plakata autorske grupe lokalnih fašista, potaknutih političkim pokroviteljima koji sudjeluju u izborima. Počelo je podsjećanjem gđe Pokec da nisam rođen u Ludbregu kao ona i dovelo nas je do noćne akcije stranačkih aktivista punih mržnje. Možda uskoro dobijem i žutu traku za rukav – kazao je Bilić.

U komentarima ispod ove Bilićeve objave reagirala je i ludbreška HNS-ovka Božica Makar, bivša saborska zastupnica.

– Stvarno je ovo za svaku osudu, ali uvijek je bilo onih koji su svoju nekulturu iskazivali šaranjem i pisanjem neprimjerenih poruka po plakatima. Mene jedino čudi što gospodin Bilić za to optužuje Petru i HNS. Ako je netko tolerantan prema svima onda je to HNS, a sa sigurnošću tvrdim da Petri i ekipi sigurno ne bi ni u snu palo na pamet raditi nešto takvoga ili bilo koga prozivati i pmalovažavati. Mene jedino čudi što Vi gospodine Biliću neargumentirano optužujete Petru i HNS. Pa čemu to? Zar ste se Vi spremni zbog predizbornih aktivnosti tako nisko spustiti? – napisala je Makar.

Incident su osudili i Bilićevi politički protivnici, kandidatkinja HDZ-a na izborima u Ludbregu Vera Jadanić.

– Hrvatska demokratska zajednica oštro osuđuje i ograđuje se od ovakvog načina komunikacije u ovo predizborno vrijeme! To je samo nastavak vala negativne kampanje koja baca lošu sliku na izbore i odbija birače da u što većem broju izađu na birališta. Mislim da je građanima jasno da će osobe koje su sklone uništavanju, uništavati i sam grad. Ludbrežankama i Ludbrežanima je dosta podjela, svi zajedno se trebamo baviti mišlju kako Ludbreg učiniti boljim gradom za život! – napisala je Jadanić na svojem Facebooku.

U mnoštvu komentara na Bilićev Facebook zid pisala je i Ludbrežanka Marija Schubert, inače iz stranke Pametno, i kandidatkinja na zajedničkoj listi te stranke i ORAH-a za Županijsku skupštinu.

– Vandali ne govore u ime većine i želim Vam se ispričati u ime svih nas Ludbrežana. Ovo je naša velika prevelika sramota. Zasigurno će se otkriti tko je to napravio i ovo ponašanje treba isticati svuda kao neprihvatljivo! – napisala je Schubert.

Za ovaj incident Bilić smatra da je (ne)normalan tijek stanja u našoj državi, odnosno optužuje Vladu radi omogućavanja ksenofobne klime u našem društvu.

– Tako je to kad Hrvatska vlada ne osuđuje ksenofobne poruke, neispravne grbove, kad Hrvatski sabor relativizira zločine iz mržnje tako da me ne čude hrabri noćni stranački legionari koji su jedva dočekali da im netko kupi par sprejeva i s tekstom zapisanim na dlanu (da ne napišu nesto krivo jer im hrvatski nije bio omiljeni predmet) kaže da pokažu tom glupom bosancu gdje mu je mjesto. Osjetiš se jadno i povrijeđeno jer i nakon završena dva studija, objavljenih znanstvenih radova, od zaborava spašenog Mladena Kerstnera, poštenog rada za grad kojeg voliš, za neke ćes uvijek biti samo glupi bosanac. Hvala im na podsjećanju, a sad idem do ludbreškog gradskog groblja upaliti svijeću na grob svoga oca Petra koji tu počiva u miru božjem – napisao je Bilić u svom Facebook statusu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije