‘Koka, Vindija i Kalnik unutar naseljenog područja utječu na zdravlje i okoliš!’

Zbog velikog interesa građana, predsjednik Vijeća 7. mjesnog odbora Varaždin, Juraj Rožić podnio je službeni prigovor na Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za Tvornicu stočne hrane Koka d.d. Varaždin.

– Ovim putem izražavam žaljenje što se na Javno izlaganje u sklopu javne rasprave nisu odazvali službeni predstavnici Uprave Grada, kao ni predstavnici Vijeća 3. I 4. MO-a, a koji su kao stranke u postupku bili službeno pozvani. Na službeni poziv odazvala se dr. Mirjana Kolarek Karakaš, vijećnica 7.MO–a Varaždin, i ja kao predsjednik Vijeća.

Osim činjeničnih nedostataka u Zahtjevu za okolišnu dozvolu, u prigovoru sam iznio i konkretna rješenja problema.
Želim napomenuti kako su navedeni prijedlozi rješenja u prigovoru realni, a jedini preduvjet za otklanjanje nedostataka je dobra volja Uprave Tvrtke i vlasti grada Varaždina.

Varaždin u ekološkom smislu doslovno tone zbog čega su građani izgubili povjerenje u rad nadležnih institucija. Stoga inzistiram na provođenju neutralnog i permanentnog monitoringa kvalitete vode i zraka, a rezultati mjerenja moraju biti dostupni javnosti u realnom vremenu putem interneta.

Statistički podaci nažalost ukazuju na povećanje broja oboljelih od bolesti pluća i dišnih puteva na našem području, a u odnosu na druge županije, Varaždinska županija ima najveći postotak broja oboljelih muškaraca od zloćudnih bolesti.

Ovo su alarmantni podaci koji ukazuju na potpunu neodgovornost dosadašnjih lokalnih vladajućih struktura – zaključuje Rožić.

Prigovor prenosimo u cijelosti.

U industrijskoj zoni gdje je smještena Tvornica stočne hrane, na vrlo malom području nalaze se i druge tvornice grupe Vindija te Kalnik i Prehrana.

Kumulativni utjecaji navedenih tvornica na zagađenje okoliša su daleko veći od utjecaja pojedinih segmenata u industrijskoj zoni. Navedene tvornice smještene na malom prostoru, a unutar naseljenog područja negativno utječu na zdravlje građana (povećan je broj oboljelih od bolesti pluća i dišnih puteva).

Najveća opasnost koja nam prijeti iz Tvornice stočne hrane su enormono velike količine prašine i oksidi dušika. Konkretno – rezultati ispitivanja opasnih tvari – prašina, u tabeli 4/2-stavak 18.-ti vašeg zahtijeva ne zadovoljava propisane vrijednosti.

Zagađenjem česticama koje negativno utječu na zdravlje, najviše su pogođena najnaseljenija područja Grada – vidljivo iz priloga 31.-og koji se odnosi na “godišnje i sezonske ruže vjetrova” (prevladava južni i jugozapadni vjetar.)

Upitnim smatram i rezultate mjerenja buke koji su provedeni još 2014. godine. Rezultati se nalaze u kritičnim gornjim granicama dozvoljenih vrijednosti, a u međuvremenu su rađene tehnološke izmjene na postrojenju.

Također je potrebno vršiti stalna mjerenje eksplozivnih plinova koji se nakupljaju u silosima kako bi se izbjegle moguće eksplozije (kao ona 14.04.2017. kada je eksplodirao takav silos u Splitu).

Zbog gubitka povjerenja građana u rad nadležnih državnih institucija zahtijevam neutralni i permanentni monitoring kvalitete zraka i vode. Rezultati moraju biti dostupni javnosti u realnom vremenu putem interneta.

U zahtjevu za okolišnu dozvolu ne postoje mjerenja onečišćenja bukom, vibracijama i ispušnim plinovima u naselju Biškupec, a koje uzrokuje promet kamionima za potrebe Tvornice stočne hrane (dovoz sirovine i odvoz gotovog proizvoda).

U zahtjevu Tvornice stočne hrane naveden je proizvodni kapacitet postrojenja do 200.000 tona godišnje. Dakle, na godišnjoj razini 400.000 tona sirovina i gotovog proizvoda prevozi se kamionima Gospodarskom ulicom i kroz Biškupec.

Promet kamionima za potrebe proizvodnje Tvornice stočne hrane uzrok je povremenog blokiranja i usporavanja cestovnog prometa na raskrižju kod Groblja u Biškupcu, i kod skretanja iz Biškupečke ulice prema Tvornici stočne hrane.

Zahtjevati ću da Grad Varaždin, grupacija Vindija, te Prehrana i Podravka, izrade zajedničku strategiju za promet teretnim vozilima za to područje grada, a koja će biti realna u pogledu rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i financiranja.

Konkretno nudim rješenje koje je moguće provesti u dvije faze.

Prva faza – izgradnja dijela ceste dužine nekoliko stotina metara kojom bi se spojile 2 porte poslovnih jedinica Vindije. Većina zemljišta je u gradskom vlasništvu, jedan dio je u vlasništvu Koke, dok je jedan manji u dužini od 50-ak metara potrebno otkupiti, kao i djelić parcele uz župni ured u Biškupcu.

Na taj način bi se u prvoj fazi potpuno rasteretio promet kamionima kroz dio Jalkovca, Športsku ulicu i Trg Ivana Perkovca.
U drugoj fazi bi se rasteretila Gospodarska ulica na način da se poslovna zona Jalkovec i cjelokupni promet iz industrijske zone Biškupec spoji sa zapadnom obilaznicom.

U ovom trenutku je jedina prepreka ta što se parcele, kroz koje bi prolazila spojna cesta do obilaznice, nalaze pod ovrhom pravosudnih tijela do okončanja sudskih postupaka.

Zbog gore navedenih činjenica zaključujem da Tvornica stočne hrane ne zadovoljava uvjete za dobivanje okolišne dozvole i tražim da se zahtjev Koke d.d. u potpunosti odbaci.

Inzistiram na izradi stručne studije o utjecaju na okoliš cjelokupne industrije na navedenoj mikrolokaciji koja se nalazi unutar naseljenog područja.

Napominjem kako ću zbog složenosti problema, kao predstavnik građana bezuvjetno tražiti mišljenje Europske komisije – Glavne uprave Europske komisije za okoliš koja je zadužena za praćenje postupaka i rješavanje pritužbi građana i nevladinih organizacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije