Avar o proračunu: ‘Habuš je o istoj situaciji 2015. govorio potpuno suprotno’

Nakon konferencije za novinare varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša na kojoj je najavio da zbog pada proračuna i uspostave privremenog financiranja u narednom razdoblju neće biti realizirano projekata i programa u vrijednosti od 107 milijuna kuna, reagirao je i nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.

– Logično je da se mediji posljednjih dana bave temom privremenog financiranja, odnosno ‘posljedicama’ koje će, prema ‘tumačenjima i analizama’, dovesti Varaždin u stanje kaosa i zaustaviti opće funkcioniranje! Nevjerojatna je količina neistina koju je aktualni gradonačelnik izjavio na tiskovnoj konferenciji održanoj 5. siječnja 2017. godine. Očito je da gospodin Habuš slabo pamti pa se ne sjeća što je izjavio u veljači 2015. kada je uveo privremenu obustavu izvršavanja proračuna Grada Varaždina. Vrijeme je da se zajedno sa gradonačelnikom i medijima prisjetimo ne tako davne 2015. godine – naveo je Avar pa citirao vijest iz medija od 9. veljače 2015. godine:

– Niti jedna proračunska stavka se ne smanjuje, ali ćemo u idućih 45 dana realizirati proračun u onim dijelovima u kojima to možemo – istaknuo je Habuš, pojasnivši: – Isplaćivat će se sve dotacije korisnicima proračuna. No, ako je, primjerice, dotacija bila 1000 kuna mjesečno, sada će biti 700 kn. Ako bude sve u redu, kako planiramo, taj iznos od 300 kn će se onda nadoknaditi kroz dotacije u narednim mjesecima. Dodao je i kako se nastavlja redovno i zakonom propisano financiranje proračunskih korisnika pa nema bojazni za normalno financiranje dječjih vrtića, škola ili kulturnih ustanova. U gradu je puno velikih projekata i moj je stav da je bolje kočiti prije zavoja nego u samom zavoju.

Avar kaže kako privremeno financiranje nije ništa drugo nego realizacija Proračuna za prva tri mjeseca iz 2015. godine.

– Jednostavno rečeno, proračunski korisnici će dobiti sva potrebna financijska sredstva za funkcioniranje kakva su dobili u 2015. pa u 2016. i sada u 2017. godini. Zanimljivo je gledati kako aktualni gradonačelnik obustavu proračuna prikazuje odgovornom mjerom, a privremeno financiranje nečim što će biti pogubno za Grad Varaždin. Vrlo je jednostavno zaključiti da se ništa kataklizmično neće dogoditi korisnicima proračuna – kaže Avar.

Osvrnuo se i na to kako je ‘simpatično pročitati kako proračunski korisnici izjavljuju da treba voditi brigu o malim ljudima’.

– Jer samom tom izjavom pokazuju kako oni očito ne vode tu istu brigu o malim ljudima koji pune proračun Grada Varaždina. No, za to su ipak oni manje krivi od onih koji ih zavode lažnim obećanjima po kojima je iz 228 milijuna prihoda moguće namiriti 323 milijuna potreba – kaže Avar.

Zaključuje da će ‘zato kataklizma sigurno i jedino pogoditi HNS i SDP, budući da neće imati priliku koristiti proračunska sredstva u predizbornoj kampanji. A Gradu ostaviti nove dugove’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije