Štednja u Novom Marofu: U šest mjeseci ostvarili višak od dva milijuna kuna!

Izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine bila je središnja točka sjednice Gradskog vijeća Grada Novog Marofa održane u ponedjeljak. Brojke na prihodovnoj i rashodovnoj strani još jednom su pokazale nekoliko puta naglašavan smjer aktualne gradske vlasti kada su u pitanju financije, a to je štednja i racionalno postupanje s novcima poreznih obveznika.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine prihodovano 10,4 milijuna kuna dok su rashodi iznosili 8,4 milijuna kuna što je gotovo dva milijuna kuna ostvarenog viška u samo šest mjeseci.

– Prihodovna strana proračuna je stabilna, dok je na rashodovnoj vidljivo da se u prvih šest mjeseci nije puno trošilo, a dobar dio takve situacije vezan je na natječaje koji su u realizaciji. Teško da se može očekivati da će do kraja ove godine biti ovakav višak prihoda jer će se trošiti na projekte. Svejedno ovo je jedan pothvat i veliki uspjeh aktualne vlasti, Vijeća, stručnih službi, odnosno svih koji su zajedno radili na uštedama – izjavio je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Siniša Jenkač.

Najavio je da će štednja i racionalnost s novcima, ali i realizacija projekata i dalje biti prioritet u radu gradske vlasti.

Po pojedinim dijelovima proračuna istaknuo je solidne porezne prihode, zatim iznos od 636 tisuća kuna koji je stigao s razine države, a najavio je do kraja godine i nova sredstva s nacionalne razine. Također, naglasio je i da će u drugih šest mjeseci doći do realizacije pojedinih projekata, odnosno ulaganja sredstva u cestovnu i komunalnu infrastrukturu što će povećati izvršenje na tim stavkama.

Višak prihoda u gradskim tvrtkama

Iako je oporba uputila niz prigovora, posebice po pojedinim stavkama proračuna gdje je manje izvršenje planiranog, izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci prihvaćeno je većinom glasova vijećnika.

Jedna od važnijih točaka sjednice bila je Izvješće o poslovanju trgovačkih društva kojima je Grad Novi Marof vlasnik, suvlasnika odnosno osnivač. U uvodnom obrazloženju Jenkač je naglasio da je zadovoljan što su ustanove, odnosno trgovačka društva, gdje je Grad jedini vlasnik, ostvarile bolje financijske pokazatelje u odnosu na 2014. godinu.

Tako je Turistička zajednica imala veće prihode, rasli su i prihodi vrtića, dok je kod Pučkog otvorenog učilišta vidljiv pomak. Naime, Pučko otvoreno učilište od manjka prihoda od 18 tisuća kuna u 2014. došlo je do 50 tisuća kuna viška prihoda u 2015. I Radio Novi Marof i Gradska knjižica i čitaonica te Novokom ostvarili su višak prihoda.

– Izražavam zadovoljstvo što su sva trgovačka društva i ustanove koje su u vlasništvu Grada ostvarile višak prihoda što je pozitivan pomak u odnosu na izvješća i financijske rezultate iz 2014. godine – rekao je Jenkač. U konačnici izvješća su prihvaćena većinom glasova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije