Štromara dočekao pomoćnik ministra: Vlada i dalje za imovinski cenzus

Varaždinski župan Predrag Štromar zajedno sa srednjoškolcima i ostalim građanima, danas, 7. srpnja, došao je autobusom pred Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno ministru Predragu Šustaru kako bi mu uručili konkretno rješenje – Odluku o sufinanciranju prijevoza za sve redovite učenike srednjih škola u Hrvatskoj koja je spremna za realizaciju.

> U organizaciji mladih HNS-a održan prosvjed za sufinanciranje prijevoza učenika

> Štromar vladajućima uputio pismo s prijedlogom načina subvencioniranja prijevoza

S obzirom da ministra nije bilo, župana je primio njegov pomoćnik Stipe Mamić.

Podsjetimo, od iduće školske godine subvencioniran prijevoz trebao bi se potpuno ili djelomično ukinuti, odnosno prema prijedlogu ministra Šustara, pravo na sufinanciranje prijevoza imala bi djece slabijeg imovinskog statusa. No po kojim kriterijima će se provoditi imovinski cenzus, nije definirano.

– Ministru donosimo odluku koju treba potpisati, kako bi se našla na idućoj sjednici Vlade te se izglasala. Riječ je o odluci subvencioniranja prijevoza koja je traja nekoliko godina, ali se zbog nedostatka finanicjskih sredstava ukida od iduće školske godine. Naime, u ruralnim krajevima autobusna karta košta više od 1000 kuna i naši roditelji nemaju te novce, tako da će biti teško školovati djecu – rekao je Štromar po dolaska u Zagreb te dodao.

– Poanta pritiska je jedna – dajte djeci jednake šanse da barem završe srednju školu! Cilj naše županije je obrazovanje, ali borimo se za demografsku obnovu čitave Hrvatske.

Put nije urodio plodom

Ipak, župana Varaždinske županije nije primio resorni ministar već njegov pomoćnik Stipe Mamić.

– Veliki nas problem čeka u rujnu, s obzirom da je obavljen prvi krug upisa u srednje škole, a djeca ne znaju što će biti s prijevozom. Donijeli smo danas odluku koju Vlada treba staviti na dnevni red i izglasati čime će prijevoz subvencionirati sa 75 posto. Kad se donese odluka, doći ću ovdje sa zahvalnicom. Ukoliko se ne donese, vršit ćemo brojne druge vrste pritisaka – rekao je Štromar.

Pomoćnik Stipe Mamić je pak rekao kako odluku planira poslati u proceduru idući tjedan, ali isto tako, prema njegovim riječima, nema smisla da država plaća onima koji su stvarno bogati te ustraju na modelu imovinskog cenzusa.

– Malo je neuobičajeno da župan ili bilo tko drugi u Hrvatskoj za svaku pojedinu odluku kojoj nije još vrijeme da se donese, nekoga požuruje. Mi ćemo svakako voditi brigu o interesima naše djece, kao što se to vodilo i do sada – rekao je pomoćnik Stipe Mamić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije