Uz saborsku plaću, Habek, Čačić i Ilčić uzimaju još 3.000 kuna za najam stana

Od osam saborskih zastupnika s područja Varaždinske županije, samo Mario Habek (SDP), Ladislav Ilčić (Hrast) i Radimir Čačić (Reformisti) sklopili su ugovor o najmu stana u Zagrebu, na što imaju pravo i što se plaća iz saborske blagajne.

Saborski zastupnici imaju pravo na naknadu od 2.500 kuna za najam stana te do 500 kuna za režije.

Od 151 zastupnika ugovore je dosad sklopilo 65 zastupnika, a uvjet je da zastupnici imaju prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba.

U prošlom sazivu to je pravo iskoristilo 96 zastupnika, tako da je za očekivati da će sadašnja brojka još rasti.

Na popisu je zasad 20 SDP-ovih (među njima i Mario Habek) i 9 HDZ-ovih zastupnika, zatim 9 Mostovih, tri zastupnika manjina, dvoje laburista, dva pravaša, dvoje HSU-ovaca, dva IDS-ovca, dvije HNS-ovke, jedan HDSSB-ovac, jedan HSS-ovac te spomenuti Ladislav Ilčić i Radimir Čačić.

Kontaktirali smo i ostale zastupnike s područja Varaždinske županije, i svi su odgovorili negativno. Tako ta pravo ne koriste HDZ-ovci Anđelko Stričak i Josip Križanić, Mostov Robert Podolnjak te HNS-ovci Milorad Batinić i Božica Makar.

To pravo saborskih zastupnika javno je, i to s indignacijom, odbio saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

– Odbijam od sabora uzeti 3.000 kuna naknade za najam stana i plaćanje režijskih troškova. Naše su plaće ionako prevelike u odnosu na plaće običnih radnika i bila bi sramota kad bi ja na tu plaću još tražio neki dodatak za plaćanje stana i režija. Bilo bi me sram da učinim tako nešto i ne bi se ujutro mogao pogledati u ogledalo, a kamoli se obratiti građanima ove zemlje. Mi bismo trebali biti primjer, moralna vertikala društva i ljudi bi se s nama trebali ponositi. Kakav to primjer možemo pružiti ljudima, ako iskorištavamo pogodnosti koje nismo zaslužili, dok oni koji nas plaćaju jedva preživljavaju – izjavio je Sinčić.

Sinčić se posebno negativno osvrnuo i na potez Radimira Čačića u tome slučaju, a Čačić je naveo svoje razloge.

> Sinčić: ‘Čačić tvrdi da živi od imovine, a uzeo je sve moguće privilegije’

> Čačić: ‘Stan u Zagrebu prepisao sam na majku, no uskoro će opet glasiti na mene’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije