ANALIZA Grad kulture za kulturu izdvaja 20 milijuna kuna, a za sport 50 milijuna

Grad Varaždin za sport godišnje izdvaja oko 15 posto svog proračuna, a za kulturu daleko manje. To pokazuje usporedba brojki iz tih tek dviju kategorija, oko kojih se povremeno u javnosti lome koplja.

Postotak izdvajanja za sport viši je u odnosu na druge gradove slične veličine. Pula i Šibenik, na primjer, za sport izdvajaju oko šest posto svojih godišnjih proračuna.

No treba uzeti u obzir da više od polovice novca kojeg Grad Varaždin izdvaja za sport otpada na plaćanje najma za Gradsku sportsku dvoranu, veliki dio i na poslovanje Javne ustanove Gradski bazeni, a još jedan veliki dio na održavanje sportskih objekata. Za izravne financijske injekcije sportskim udrugama i pojedincima namijenjen je tek manji dio novca namijenjenog sportu.

U gradskom proračunu za 2016. godinu, ‘teškom’ 327 milijuna kuna, za sport je namijenjeno čak 50,4 milijuna kuna, no najveći dio tog iznosa ide za plaćanje najma za Gradsku sportsku dvoranu.

Arena ‘teret’ težak 36 milijuna kuna godišnje

Konkretno, 36 milijuna kuna namijenjeno je za plaćanje najma za Gradsku sportsku dvoranu, od čega pola plaća država.

Pod stavkom ‘najam’, s obzirom da je projekt dvorane realiziran javno-privatnim partnerstvom, podrazumijevaju se najvećim dijelom troškovi izgradnje i održavanja te energenata i zaposlenih, dok na troškove korištenja dvorane od strane sportaša otpada tek manji dio tog iznosa. Sportaši dvoranu imaju prilike koristiti za treninge od 8 do 10 sati dnevno te za sve svoje manifestacije.

Zatim šest milijuna kuna odlazi za poslovanje Javne ustanove Gradski bazeni i održavanje Gradskih bazena, 940 tisuća kuna namijenjeno je za projekte sanacije Sportske dvorane Graberje i Atletskog stadiona Sloboda, 360 tisuća kuna za projekte energetske učinkovitosti sportskih objekata, 300 tisuća kuna za projekte legalizacije sportskih objekata i 190 tisuća kuna za sportske aktivnosti učenika osnovnih škola.

Oko 6,5 milijuna kuna namijenjeno je Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina.

Za 49 sportskih udruga tek 1,6 milijuna kuna

Prema podacima objavljenim na internet stranicama Zajednice sportskih udruga, više od polovice tog novca, oko 3,4 milijuna kuna, prošle je godine utrošeno za održavanje sportskih objekata i poslovanje ZSUGV-a, odnosno tek oko 3,2 milijuna kuna otišlo je izravno sportašima i klubovima.

Oko 1,9 milijuna kuna isplaćeno je izravno sportskim udrugama na temelju kriterija pri čemu je 49 sportskih udruga raspodijelilo nešto više od 1,6 milijuna kuna, a osam nogometnih klubova oko 250 tisuća kuna.

Najveći korisnik tih dotacija prošle godine bio je Atletski klub Sloboda kojemu je pripalo oko 230 tisuća kuna.

Za 17 vrhunskih sportaša – 150.000 kuna!

Oko 490 tisuća kuna prošle je godine isplaćeno za sufinanciranje rada 26 trenera mlađih dobnih kategorija, 150 tisuća kuna podijelilo je 17 vrhunskih sportaša, 145 tisuća kuna dodijeljeno je sportskim školama, 150 tisuća kuna isplaćeno je za financiranje godišnjih karti za korištenje Gradskih bazena, sa 100 tisuća kuna financirani su liječnički pregledi za čak 666 sportaša, za sportske aktivnosti osoba s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom isplaćeno je 50 tisuća kuna, sa 30 tisuća kuna stipendirano je 13 darovitih sportaša, a 120 tisuća kuna bilo je namijenjeno za stimulacije sportskim klubovima za ostvarene rezultate.

Deset posto proračuna slijeva se u kulturu

S druge strane, Grad za kulturu izdvaja znatno manje novca, no puno više novca odlazi izravno korisnicima u kulturi.

Konkretno, Grad će ove godine za kulturu izdvojiti oko 20 milijuna kuna.

Više od 8,3 milijuna kuna bit će dodijeljeno Hrvatskom narodnom kazalištu, 4,6 milijuna kuna Gradskom muzeju Varaždin, 3,5 milijuna kuna Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović, 1,6 milijuna kuna Koncertnom uredu, pri čemu oko 570 tisuća kuna otpada na organizaciju Varaždinskih baroknih večeri, a 550 tisuća kuna dodijeljeno je pak Galerijskom centru.

Još oko 1,1 milijuna kuna u gradskom proračunu namijenjeno je za sufinanciranje ustanova i udruga u kulturi odnosno za znanstveno-kulturne institucije, kulturno-umjetnička društva, glazbene i likovne programe te književno-izdavačku i audio-vizualnu djelatnost.

Za Špancirfest 300.000 kuna, za Gourmet 100.000 kuna

Još oko 1,4 milijuna kuna bit će pak utrošeno za sufinanciranje raznih manifestacija. Oko 300 tisuća kuna bit će isplaćeno za organizaciju Špancirfesta, oko 475 tisuća kuna za razne gospodarsko-turističke manifestacije, 300 tisuća kuna za Advent, a 100 tisuća kuna za Gourmet.

Dakle, ako stavimo u odnos izdvajanja za kulturu i sport, Grad sportu tehnički daje puno više novca. No najveći dio tog novca otpada na infrastrukturu, a tek manji dio na izravne dotacije klubovima i sportašima.

S druge strane, kulturnjaci, iako tehnički dobijaju manje, puno više novca imaju prilike potrošiti za svoje poslovanje i programske djelatnosti.

Habuš: Grad ne utječe na raspodjelu sredstava sportašima

Komentirajući nezadovoljstvo nekih sportskih klubova i sportaša raspodjelom gradskog novca namijenjenog sportu, gradonačelnik Goran Habuš poručio je da je za tu raspodjelu nadležna Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina (ZSUGV).

– Novac se sportskim udrugama i sportašima dodijeljuje na temelju kriterija koje je propisao sam ZSUGV. Na te kriterije Grad ne može utjecati. Oni su javno objavljeni i omogućuju svim sportašima i sportskim udrugama da prema unaprijed definiranim uvjetima ostvare pravo na sredstva za svoj rad. Ako su s radom ZSUGV-a i načinom na koji logistički i financijski prate varaždinski sport zadovoljne sportske udruge, onda nema razloga da ni Grad bude nezadovoljan – poručio je gradonačelnik.

Većina besplatno koristi termine za treninge i natjecanja

Dodao je da, zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu, 99 posto sportaša i klubova s područja Grada ima mogućnost besplatno koristiti termine za treninge, natjecanja i druge sportske aktivnosti što je preduvjet za ostvarivanje dobrih rezultata.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Varažina Goran Vučetić poručio je pak da ZSUGV ostvaruje svoju ulogu kao podupiratelj malih sportova i mladih sportaša i trenera.

– Mislim da već godinama održavamo jedan nivo. Varaždinski sport čine 112 sportskih udruga i široka paleta od 43 sporta i to je vrijednost koju moramo čuvati. Imamo jako puno mladih sportaša koji postižu izuzetne rezultate i to je dokaz da se radi dobro – poručio je Vučetić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije