‘Živi zid se raspada zbog Pernarove autokracije, osniva se Slobodna Hrvatska’

Sa završetkom 2015. godine puknuo je i Živi zid. Ova stranka, proizašla iz aktivističkog pokreta, koja je na proteklim izborima osvojila i jedan saborski mandat, doživjela je značajan rasap članstva.

– Glavni razlog leži u autokratskom načinu vođenja stranke koje provodi Ivan Pernar i pomanjkanju demokratičnosti. Došla su nova vremena, stranka treba krenuti dalje od pukog aktivizma – rekao nam je Marko Kesteli, predsjednik varaždinske županijske organizacije Živog zida, koji je izašao iz stranke, kao i dopredsjednik, tajnik i koordinatori.

Kako doznajemo, slična situacija je i u drugim županijama. Slobodna Hrvatska u svome priopćenju navodi da je iz stranke zasad istupilo više od 70 posto aktivnih koordinatora i članova.

Saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić ostaje uz Pernara i najavljuje unutastranačke izbore i izbor samo jednog predsjednika, nasuprot sadašnjoj situaciji kada stranka ima petero ravnopravnih čelnih osoba.

Sinčić je objavio kako je određena skupina članova Živog zida htjela ‘preuzeti’ stranku. Naveo je kako su se pučisti, kada u svome naumu nisu uspjeli, ‘odlučili odvojiti te su preuzeli stranice i grupe na kojima su bili administratori’.

Stranica je vlasništvo onoga koji ju je otvorio i održavao – odgovara Kesteli.

Članovi koji su istupili okupili su se u okviru nove neformalne inicijative, nazvane Slobodna Hrvatska.

– Cilj je da Slobodna Hrvatska preraste u stranku. Tako će i biti, jer svi najbolji članovi Živog zida istupili su iz stranke i pristupili Slobodnoj Hrvatskoj – naglasio je Kesteli, dodajući da im nije namjera ‘prljavi veš’ Živog zida razvlačiti u javnosti.

Na pitanje hoće li Slobodna Hrvatska nastaviti s aktivnostima i akcijama koje je provodio Živi zid, Kesteli odgovara:

– Da, ali na višoj razini. Ne želimo se samo baviti posljedicama, već i uzrocima.

15:27. Na Facebook stranici i Tweeter profilu Živog zida oko 15.15 objavljena je kratka reakcija i komentar te stranke: – Da je do medija, Živi zid raspao bi se do sad barem već pet puta. Da je do medija, ali nije. Živi zid ostaje tu i raste svakog dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije