U Sabor htjeli TV voditelji, glumica i bivši atletičar iz Međimurja

‘Ne znam kako se zove, ali znam da je trebala procvjetati u proljeće, ne sada’, napisao je u nedjelju oko podneva laburist Dragutin Lesar.

Objavio je baš na Facebooku fotografije šumarka i selfi ispred juke, biljke čija ga je rascvjetanost toliko iznenadila. Izborna nedjelja za Lesara bila je opuštajuća. Ujutro je glasao, uz napomenu da je to ustavno pravo, ali ne i obveza, pa mu idu na živce svi koji tvrde drukčije.

Anonimci u iluziji

Rezultat Mosta nije komentirao. A prije četiri godine, na parlamentarnim izborima 2011., Lesarovi laburisti bili su također veliko iznenađenje. Doduše, ni blizu Mostu. Njegova Stranka rada – Hrvatski laburisti osvojila je šest mandata. Najavljivali su laburiste kao nove igrače u političkoj areni, alternativu za one koji se ne žele okrenuti ni posve lijevo ni posve desno. Kako su završili, poznato je.

Lesar je odlučio da se više neće kandidirati, a to je sredinom ove godine i najavio. Od poznatijih političara pokušali su, ali nisu uspjeli, u Sabor ući zelena Mirela Holy, Slavko Linić, Jadranka Kosor... No, na listama su se našle i stotine anonimnih osoba koje su barem nakratko živjele u iluziji da ih na Markovu trgu čeka udoban stolac, saborska plaća i jeftini gableci.

Među najtragičnijim su likovima možda Hrvoje Bota, Branko Levar i Vlasta Flanjek, kandidati Pokreta zajedno, te Veljko Mrazovac iz Socijalističke radničke partije, koji nisu uspjeli dobiti ni jedan jedini glas. Nisu ni sami vjerovali u sebe, reći će netko. No, oni su možda glasali u drugim izbornim jedinicama, pa nisu imali prilike preferencijalno zaokružiti svoje ime. A što je s njihovom rodbinom, prijateljima?

Među kandidatima su bile i nešto viđenije face. Saborske klupe nisu bile suđene ni radijskom i TV voditelju Davoru Dretaru Dreletu, kojeg je na listu u III. izbornoj jedinici stavio Milan Bandić 365. Kandidirao se i gospar Đelo Jusić, glumica Marija Sekelez… U Sabor je, zajedno sa suprugom i majkom, pokušao utrčati i bivši državni prvak u atletici Željko Knapić, koji se godinama sudi jer misli da mu je nezakonito oduzeto zemljište na otoku Šipanu.

Zbog čega se i vezao lancima ispred pravosudnih institucija. U svom selu Pribislavcu osvojio je tek 1,48 posto glasova, pa mu je propala prilika da i u Saboru progovori o sumnjivim malverzacijama sa zemljištem. Kao i pojedincima, maštanja su se rasplinula i malim regionalnim strankama, poput Međimurskog demokratskog saveza, koji je u III. izbornoj jedinici osvojio samo 0,37 posto glasova.

III. izborna jedinica

Šef reformista podbacio u rodnom Varaždinu

Šef Reformista Radimir Čačić u svom Varaždinu prošao je daleko ispod očekivanja. Koalicija Uspješna Hrvatska dobila je u tom gradu tek nešto više od 11 posto glasova. Sam Čačić, koji je bio nositelj liste u trećoj izbornoj jedinici, u Varaždinu je uspio skupiti 1646 glasova. Na razini ostalih gradova i županija u trećoj izbornoj jedinici uživao je povjerenje ukupno 6805 građana.

Zaručnica Ivana Sinčića osvojila 19 glasova

Živi zid je u Belici, rodnom selu zaručnice Ivana Vilibora Sinčića Vladimire Palfi, dobio tek nešto od tri posto glasova. Od 1551 birača, koliko je u Belici izašlo na birališta, redni broj ispred imena Vladimire Palfi zaokružilo je samo 19 građana, a Živi zid njih 48. Prednost su dali koalicijama Hrvatska raste i Uspješna Hrvatska koje su tamo osvojile više od 60 posto glasova.

Varaždinski župan Štromar ulazi u Sabor

Rizik se isplatio varaždinskom županu Predragu Štromaru (HNS) koji je pristao na posljednje, 14. mjesto na listi, računajući na preferencijalne glasove, u čemu je i uspio.

Međimurci nisu zadovoljni – imaju samo tri zastupnika

Međimurci su nezadovoljni jer se broj zastupnika iz te županije prepolovio pa će ih umjesto šestero u Saboru ubuduće sjediti samo troje! To su Dragica Zgrebec (SDP), Matija Posavec (HNS) i Darko Horvat (HDZ). Sunčana Glavak (HDZ) bila je kandidatkinja u VIII. izbornoj jedinici, ali nije osvojila mandat. Župan Posavec još nije odlučio hoće li u Sabor, čeka rezultate pregovora o novoj vladi i formiranju izvršne vlasti. Dosad je Sabor imao čak troje zastupnika SDP-a, po jednog iz HNS-a i HDZ-a, kao i jednog laburista, bivšeg šefa te stranke Dragutina Lesara.

– 2 puta više glasova dobila je koalicija Hrvatska raste na čelu s SDP-om u taborima inače rezerviranim za HDZ. Riječ je o Prelogu i Murskom Središću.

– 25582 glasa dobio je dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Na listi je predvodio i u rodnom Zaboku sa 2073 glasa

– 24 posto glasova više osvojila je koalicija Hrvatska raste u odnosu na Domoljubnu koaliciju. Ipak, bolje su rezultate ostvarili 2011. kada su bili u prednosti za 37 posto

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije