IZBORI Živi zid će u Saboru zastupati ‘malog’ čovjeka

Prije parlamentarnih izbora, koji se održavaju 8. studenog, svoj je program predstavio Živi zid, točnije Varaždinac Dražen Hrain, koji je na kandidacijskoj listi III. Izborne jedinice na trećem mjestu.

Što je uopće Živi zid?

– Želio bih naglasiti da je Živi zid aktivističko-politički pokret i humanistička stranka koja je nastala isključivo zbog otpora na današnju situaciju i činjenice kako je dosadašnji način upravljanja državom bio katastrofalan. Svjesni smo da ne postoji idealan sustav upravljanja državom ali smo jednako tako uvjereni da postoje pošteniji i pravedniji načini upravljanja. Do sad su Hrvatskom upravljale interesne skupine – bankari i tajkuni.

Što se nalazi u izbornom programu Živog zida?

– Iz našeg programa je vidljivo da se zalažemo za stvaranje pravednog, socijalno osjetljivog i ekonomski održivog društva, a između ostalih bitnih stvari iz našeg programa, jedna od temeljnih postavki je ukidanje valutne klauzule i promjena monetarne politike – konverzija svih kredita u kune. Naši su građani većinom dobivali kredite u kunama dok je obračunska jedinica bila euro ili švicarski franak.
Također, želimo promijeniti nepoštene i nepravedne zakone, koji su se donosili proteklih godina, čiji je jedini cilj bio zadovoljenje kriterija i zahtjeva interesnih skupina poput tajkuna i bankara.

Jedinstveni ste i po tome što tražite zabranu ovrha?

– Moram spomenuti kako je naš ovršni zakon loš i nepravedan, budući da u praksi vidimo kako ljudi ostaju bez jedinog doma zbog sitnih dugova. Čak i komunalna poduzeća zloupotrebljavaju zakon te ga provode kako njima odgovara, iskopčavaju vodu, struju i plin, što je građanima nužno za normalan život. Borimo se za zakonsku zabranu tajnih deložacija, zabranu ovrhe nad jedinom nekretninom, zabranu isključenja vode jer je pravo na pitku vodu osnovno ljudsko pravo.

U vašem programu ističete da je cilj povećati minimalne plaće na 3.500 kuna neto?

– Želimo stvoriti uvjete za pokretanje proizvodnje, koje u Hrvatskoj više gotovo i nema, oživjeti naša sela, poticati eko proizvodnju, legalizirati konoplju. Ne želimo da mladi i obrazovani odlaze iz zemlje. Putem međunarodnih mehanizama, svim tajkunima želimo zamrznuti račune u stranim bankama na koje su izvukli novac tijekom pretvorbe i privatizacije. Program je uistinu opsežan i uključuje reformu monetarne, fiskalne, pravosudne, socijalne, poljoprivredne, zdravstvene, obrazovne te vanjske politike, ali sa predloženim rješenjima.

Koliko mandata očekujete te kako komentirate ankete u kojima jedva ili uopće ne prolazite izborni prag?

– Naši aktivisti su provodili terenske ankete i rezultati su pokazali kako nas podupire čak 15 do 25 posto birača, što bi značilo da ćemo dobiti 20 do 30 mandata, iako ‘režimske’ ankete govore kako nećemo ni prijeći izborni prag. Mi ipak očekujemo između 10 i 15 mandata. Želim istaknuti kako Živi zid nema uporište u Sjevernoj Hrvatskoj, već smo podjednako jaki u cijeloj zemlji. Potrebno je naglasiti kako nam nije u planu ulaziti u koalicije ni sa kime. Želimo biti kvalitetna oporba i glas ‘malog’ čovjeka u Saboru.

Koje su vaše izborne aktivnosti za mobilizaciju birača?

– Novaca za izborne aktivnosti imamo malo, tako da ćemo na cijelu kampanju potrošiti oko 200 tisuća kuna. Dijelimo letke i promo materijale, a sve što možemo učiniti jest izaći među ljude, što i inače činimo, dok za grandiozne skupove nemamo resursa.

Koja bi bila vaša poruka biračima?

– Biračima poručujemo da, ukoliko se slažu s našom idejom i programom, neka nas podrže i ukažu povjerenje. Naš je cilj ući u Sabor i potencirati promjene za koje se zalažemo. Živi zid neće sjediti u parlamentu i samo dizati ruke već će naši saborski zastupnici, primjerice, staviti imunitet na deložacije i još mnogo toga, a ponajprije se boriti za ‘malog’ čovjeka. Želimo da narod konačno ima svoje zastupnike u parlamentu stoga pozivamo birače da budu uz Živi zid, koji je zadnji na listi, ali prve uz ljude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije