Habuš Zmajloviću: Vuče nas za nos dvije godine, napravili smo sve što su tražili

Na ulazu u zgradu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u kojoj je smješten i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Radničkoj cesti 80 u Zagrebu, gradonačelnik Habuš je, u pratnji nekoliko desetaka Varaždinaca, upoznao javnost s najnovijim problemima koji prate rješavanje problema bala u Varaždinu

Protestni skup nije započeo u 10:30 kako je bilo najavljeno, jer je inspektor zaštite okoliša zaustavio kamion koji je balu smeća iz Brezja trebao, u sklopu prosvjeda, dostaviti pred zgradu ministarstva.

> Bala krenula za Zagreb, nakon 50 metara inspektor zaustavio kolonu!

> U ZAGREB BEZ BALE Habuš: Ministar reagira kad ne treba, a ne reagira kad treba!

> Zmajlović Habušu: Koncesija je ilegalna, a Habuš je iz nekog razloga odbija poništiti

– Zahvaljujem na interesu i svim ljudima iz Varaždina koji su nam se pridružili. Problem bala je najveći problem koji grad Varaždin ima, započeo je 2005. i rješavamo ga već dugi niz godina – započeo je svoje obraćanje okupljenim medijima varaždinski gradonačelnik, pojasnivši koji je razlog ovog prosvjeda ‘pred vratima’ ministra Mihaela Zmajlovića.

Rekao je tako kako je izgledalo da je Grad Varaždin napokon pred rješenjem problema nagomilanog baliranog otpada, no proteklih dana dogodile su se neke stvari zbog kojih je danas povorka krenula za Zagreb.

– Proveli smo koncesiju koju je Gradsko vijeće usvojilo 2014. godine. No došlo je do promjene zakona i od tada do danas zajedno s Fondom i ministrom tražili smo način te izvršavali sve što su oni stavljali pred nas kako bi konačno ostvarili sufinanciranje Fonda u iznosu od 60%, što je negdje na razini od 60 milijuna kuna. Sada smo napokon došli u poziciju da potpišemo koncesijski ugovor i tu sramotu maknemo iz grada – podsjetio je gradonačelnik.

Novi zahtjevi, novi dodaci, novi prohtjevi…

No, kako je nastavio, kad je Grad ispunio sve što se tražilo, počeli su novi zahtjevi, stalno sa novim dodacima, novim prohtjevima…

– I tako sve dok nismo dobili rješenje Ministarstva i Fonda da oni to više ne žele sufinancirati. Sada nas bez ijednog opravdanog razloga vraćaju u 2012. godinu, traže da poništimo koncesiju i krenemo u novi postupak javne nabave. A to je nešto na što ne možemo pristati. Sve činjenice koje su poznate danas bile su poznate i znale su se i prije dvije i pol godine. Ako je netko mislio da se može igrati s Gradom Varaždinom i 47 tisuća Varaždinca i dvije i pol godine vući nas za nos, onda se gadno vara – rezolutno je nastavio Habuš.

Poziv Mülleru, Zmajloviću i – Milanoviću

U nastavku svog obraćanja javnosti, iskoristio je priliku i uputio apel nadležnima.

– Došli smo ovdje da upozorimo i da uputimo poziv i ravnatelju Fonda Svenu Mülleru i ministru Mihaelu Zmajloviću da riješe to onako kako je bilo dogovoreno i da se konačno riješimo tog problema baliranog otpada. Koristim ovu priliku da uputim poziv i premijeru Zoranu Milanoviću da se aktivno pozabavi tim problemom. Još uvijek vjerujem u ovu Vladu i vjerujem da ima snage do kraja mandata donijeti odluku koja je potrebna, dakle odluku Fonda o sufinanciranju u iznosu od 60% – uputio je poziv Habuš, napomenuvši da je Grad naporno radio u ove dvije godine na rješavanju ovoga problema koji opterećuje Varaždin. Tome u prilog predstavljeno je i ‘nekoliko kilograma’ prepiske između Grada i raznih instititucija povezanih s cijelom procedurom.

Mediji su upitali Habuša za komentar tvrdnje Ministarstva da Grad već dvije i pol godine zna da ne može ostvariti sufinanciranje koncesije.

– To nije istina. Cijelo ovo vrijeme imate izjave direktora Fonda i ministra Zmajlovića da se samo čeka da Grad dostavi plan zbrinjavanja baliranog otpada te da će u tom trenutku to i sufinancirati. Ako je netko u Fondu znao da je to nemoguće, a ja tvrdim da je moguće i da nema nikakve pravne zapreke da se to financira, onda smo ovdje s razlogom jer je netko dvije i pol godine zavlačio građane Varaždina – odgovorio je gradonačelnik.

Habuš odbacio tvrdnje o nezakonitosti koncesije

Osvrnuo se i na upit vezano uz navode da je Ministarstvo financija ustvrdilo da koncesiju nije moguće sufinancirati.

– Ministarstvo financija nas je uputilo da tražimo mišljenje Ministastva zaštite okoliša i prirode, koje nismo dobili, no u jednoj neslužbenoj prepisci između ministarstava dobili smo radni materijal koji upućuje da se ne radi o promjeni koncesije, da se to može odraditi.

Komentirao je Habuš i tvrdnje o nezakonitosti koncesije, ponovno se pozivajući na opsežnu korespondenciju.

– Postoji dokumentacija od 2012. godine, od prvog inspekcijskog nadzora, svi upiti koje smo poslali i Ministarstvu zaštite okoliša, i Ministarstvu gospodarstva, i Ministarstvu graditeljstva, i uvijek je odgovor bio jednoznačan: radi se o komunalnoj djelatnosti i radi se po Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Čak i da je točno to što govori ministar, a nije točno, to je činjenica koja je bila poznata i prije dvije i pol godine. To je trebalo već tad biti jasno, a ne nas zavlačiti, da se troše novci na analize, pa da se nakraju kaže da se to ne može napraviti.

HNS-ov gradonačelnik protiv SDP-ovog ministra

Predstavnike medija zanimalo je i kako to da HNS-ov gradonačelnik ide protiv SDP-ovog ministra, koalicijskog partnera.

– Ja sam prije svega gradonačelnik svih građana Varaždina. Bez obzira o kojoj se političkoj opciji radi, ako je ugrožen interes građana Varaždina, ako je netko namjerno dvije i pol godine, da budem mekan, grubo vukao za nos sve moje sugrađane i mene, onda taj nije prijatelj Varaždina i ja sam dužan štititi interese građana. Bez obzira tko je s druge strane.

Zaključno je gradonačelnik odbacio nagađanja da je ovaj prosvjed u funkciji podizanja njegova rejtinga uoči mogućih prijevremenih lokalnih izbora, budući da oporba traži njegov odlazak i najavljuje neprihvaćanje proračuna.

Do ministra Zmajlovića se tijekom prosvjeda ispred ministarstva kojim upravlja nije moglo doći, a nedostupna je bila i služba za odnose s javnošću. Ipak, naposljetku je najavljeno da će ministar održati konferenciju za novinare u 14,30 sati, na kojoj će dati svoje viđenje cijele situacije i novonastalih okolnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije