Varkom: To su monstruozne optužbe, Živi zid: Tvrdnje su licemjerne i zlonamjerne

Na posljednje najave Živog zida Varaždinske županije da neće prestati s prosvjedima ispred Varkoma, ali i Gradske vijećnice i, ako bude potrebno, ispred domova direktora Vlade Vlašića i gradonačelnika Gorana Habuša, priopćenjem za javnost oglasili su se i iz Varkoma. Svega par sati kasnije stigao je i odgovor iz Živog zida. Oba dopisa donosimo u nastavku.

> Živi zid najavljuje prosvjede ispred Gradske vijećnice, ali i domova odgovornih!

> Grad Varaždin: Naše ovlasti u Varkomu nisu vezane uz isključenja i ovrhe

U svome priopćenju Varkom posljednji održani prosvjed ispred te tvrtke karakterizira kao grubi nasrtaj skupine prosvjednika, najprije ispred službenih prostorija, a onda i u odaslanom priopćenju za javnost.

– Pravi povod ovom prosvjedu su političke ambicije nekolicine vođa Živoga zida, ali i neznanje i nerazumijevanje važnih sadržaja iz poslovanja ovog trgovačkog društva za snabdijevanje domaćinstava i gospodarstva zdravom pitkom vodom. Sve je započelo sredinom lipnja kad je Varkom e-mailom zaprimio upit o broju priključnih mjesta isključenih iz vodoopskrbne mreže za kategorije-građanstvo, poduzetništvo i javne ustanove, a koji je bio potpisan sa “Živi zid”. Na upit je odgovoreno 29. lipnja , a u odgovoru je navedeno kako je trenutno isključeno 532 korisnika, a od toga 494 fizičke osobe i 38 pravnih osoba – podsjeća Varkom u priopćenju.

Živi zid zlonamjerno tumači dobiveni odgovor

Na temelju tih podataka Živi zid 15. srpnja organizirao prosvjed ispred zgrade Varkoma i nakon toga izdao priopćenje iz kojeg je, kaže se u priopćenju, vidljivo da oni koji vode ovu skupinu zlonamjerno tumače dobiveni odgovor iskrivljujući podatke i proizvoljno konstruirajući priču, a sve u cilju političkog probitka te bez imalo želje da se problemi riješe.

– Tako živozidovci ne razlikuju ili namjerno ne žele razlikovati i razumjeti pojam ‘prava na pristup informacijama’. Procijenili su da se radi o 494 obitelji koje imaju točno svaka četiri člana, iako se u većini slučajeva radi o vikendicama, klijetima i napuštenim kućama te tvrde da se nad 38 pravnih osoba provodi neustavni teror, a nisu se potrudili detaljnije informirati.

Živi zid optužio je Varkom i za nepostojanje kriterija socijalne osjetljivosti, kao i za to da tvrtka ne analizira i ne utvrđuje zašto računi za vodu nisu plaćeni, no iz komunalne tvrtke odgovaraju da su te tvrdnje neutemeljene, i da Živi zid uopće ne zanima na koji način Varkom obavlja svoju odgovornu zadaću opskrbe domaćinstava zdravom pitkom vodom. Za ovakvu monstruoznu optužbu, piše Varkom, Živi zid je pokušao iskoristiti odredbe Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji pitanje vodoopskrbe ne regulira već od 2009. godine, a onda sve to povezati s Ustavom, gdje onda Varkom postaje neki veliki ustavoprekršitelj.

Zaslijepljeni političkim ciljevima nekolicine čelnika

– Živozidovci u svojoj zaslijepljenost političkim ciljevima i ambicijama dvoje-troje čelnika iz Zagreba, ne žele vidjeti ili razumjeti sljedeće važne činjenice. U posljednjih je 15 godina ukupno isključenih 2.172 potrošača, od kojih nije ponovno uključeno njih 532. Isključeni objekti najvećim dijelom su vikend kuće, klijeti i obiteljske kuće u kojima nitko ne stanuje. Isključenje potrošača je krajnja mjera kad se iscrpe sve prethodne mogućnosti koje su propisane pozitivnim pravnim propisima, od opomena, ovrha, nagodbi, obročnih otplata i opomena pred isključenje. Varkom ima posebnu cijenu vode za socijalne slučajeve – ističu u Varkomu te dodaju kako je tvrtka potpisala Sporazum za oprost duga za socijalno najugroženije građane.

– Radi se o političkom igrokazu, što je vidljivo iz jednostavne činjenice kako živozidovci nisu predočili niti jedan slučaj gdje je Varkom isključio korisnika, a da nije poduzeo sve prethodne korake koji su mogući. To im nije smetalo da se razbacuju optužbama. Iz svega je vidljivo kako se ova skupina koja sebe naziva ‘Živi zid Varaždinske županije’ samo koristi problemima naših sugrađana koje su životne neprilike dovele u teškoće, a za politički probitak svojih čelnika. Pri tome pozivaju na anarhiju i nepoštivanje propisa Republike Hrvatske. Varkom je dosad, a to će činiti i ubuduće, poštivao sve pozitivne pravne propise Republike Hrvatske. Jednako tako, i dalje ćemo se prema svim svojim oko 150.000 korisnika odnositi na krajnje korektan i tolerantan način njegujući prijateljski odnos, uključujući i 532 privremeno isključena korisnika. Svojim svakodnevnim radom, brigom o kvaliteti vode i razvoju vodoopskrbnog sustava, mi u Varkomu na najbolji način izražavamo svoju predanost u oživotvorenju odredbi Ustava RH: ‘Obitelj je pod osobitom zaštitom države’. Svatko ima pravo na zdrav život i da svako ljudsko biće ima pravo na život. Jer, nema većeg doprinosa ovim načelima do osiguranja zdrave pitke vode u svakom našem domaćinstvu, u svakom našem gospodarskom subjektu – stoji u priopćenju Varkoma.

Varkomova reakcija zlonamjerno, licemjerna i puna neistina

U svome odgovoru Živi zid reakciju uprave Varkoma i tvrdnje koje se iznose u priopćenju naziva ‘krajnje neprimjerenima, zlonamjernima, licemjernima, punim neistina te totalno promašenima’.

– U svojem priopćenju uprava Varkoma ni na koji način ne osporava vjerodostojnost danih podataka, ali se, na žalost, u svojem odgovoru ni na koji način ne osvrće na zakonitost provedenih mjera prisilne naplate na način da korisnike isključuje iz vodoopskrbne mreže, a na što Živi zid ukazuje. Dobiveni podaci ukazuju da Varkom ne poštuje odluku ustavnog suda RH (br. 2/1711/2002 od 11.07.2007.) u kojoj jasno stoji da komunalne tvrtke nemaju zakonske ovlasti za jednostrano isključivanje potrošača iz vodoopskrbne mreže već ih se upućuje na provođenje parničnih i ovršnih postupaka koji se temelje na važećim pozitivnim zakonskim propisima RH – odgovaraju iz Živog zida.

Ne pozivaju na anarhiju i nepoštivanje zakona

Dodau da je nejasno u kojem dijelu Živi zid poziva na anarhiju i nepoštivanje zakona, kako to tvrde u Varkomu.

– Od gradske tvrtke samo se traži postupanje u okviru važećih pozitivnih zakonskih propisa i njihova primjena te provođenje u praksi. Na žalost, mnoge okolnosti dovode do neredovitog plaćanja Varkomovih usluga, a od Varkoma se samo traži socijalna osjetljivost i humanizam, prvenstveno u vidu utvrđivanja uzroka neredovitog plaćanja vode. Predlaže se primjena nagodbi, obročnih otplata, moratorija te sličnih postupaka, ali niti u jednom dijelu Živi zid ne poziva na neplaćanje pristiglih obveza, kako to tvrde iz Varkoma. Na žalost, nedvojbena činjenica je da isključivanjem korisnika iz mreže Varkom autonomno uređuje i određuje postupke prisilne naplate, iako za to nema zakonskih ovlasti – upozorava Živi zid.

Posebno ističu da gradsko komunalno društvo Čistoća kod neredovitog plaćanja provodi zakonom propisane postupke, a uskraćivanje usluge isključivo se provodi uz suglasnost i na zahtjev korisnika usluga.

– Odlučno se protivimo mišljenju Varkoma da je ukazivanje na nezakonito postupanje i ignoriranje zakonskih odredbi anarhija, kako ističu u Varkomu – zaključuje se u priopćenju Živog zida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije