Habuš: Umirovljenici na Rabu neće ugroziti našu titulu ‘Grada prijatelja djece’

Nakon konferencije za medije Društva Naša djeca, na kojoj su ravnateljica te udruge Đurđica Dropuljić i direktorica Dubravka Novak izvijestile javnost i o nekim problemima vezanima uz suradnju s Gradom Varaždinom, potražili smo odgovore od gradonačelnika Gorana Habuša.

– Ima li oduzimanje upravljanja nad Dječjim odmaralištem na Rabu i njegovo predavanje Gradskoj tržnici veze s rješenjem Porezne uprave od 6. listopada 2014., kojim je utvrđeno da Društvo Naša djeca mora platiti oko 500.000 kuna PDV-a i kamata zbog navodnog obavljanja ugostiteljske djelatnosti u Dječjem odmaralištu na Rabu? Ovih dana je spomenuto rješenje odbacilo Ministarstvo financija. Naime, na konferenciji je rečeno da je spomenuto rješenje dovelo do toga da Grad Dječje odmaralište na Rabu preda na upravljanje Gradskoj tržnici.

Rješenje Porezne uprave nije ni u kakvoj vezi s davanjem odmarališta na Rabu na upravljanje Gradskoj tržnici Varaždin. Rješavanje problema upravljanja Odmaralištem potaknulo je samo Društvo Naša djeca Varaždin i to dopisom upućenim Gradu Varaždinu od 20. svibnja 2014. godine, dakle puno prije donošenja rješenja Porezne uprave! Naime, činjenica je da je Grad Varaždin zaključkom Poglavarstva iz 2008. godine, znači jednostranim aktom, dao DND-u na upravljanje Odmaralište na Rabu. Pet godina kasnije, uslijed izmjena zakonske regulative, tj. nemogućnosti obavljanja turističke i ugostiteljske djelatnosti, DND je osnovalo TD Društvo Naša djeca putuje j.d.o.o. te dopisom zatražio od Grada da hitno donese akt kojim Odmaralište daje na upravljanje novosonovanom trgovačkom društvu. No, Grad ne može tom niti bilo kojem drugom društvu koje nije u vlasništvu Grada dati na upravljanje, korištenje ili zakup nekretninu koja je u vlasništvu Grada te nije moglo biti udovoljeno zahtjevu Društva Naša djeca.

No, s obzirom da je Grad Varaždin proteklih godina bio više nego zadovoljan programima i aktivnostima koje Društvo Naša djeca provodi, pronađen je model prema kojemu Gradska tržnica Varaždin upravlja odmaralištem, a DND i dalje može provoditi svoje programske aktivnosti. U protivnom Grad bi raspisao natječaj o davanju u zakup odmarališta na Rabu i dodijelio najpovoljnijem ponuditelju, koji bi izlicitirao najveću zakupninu, te u takvom slučaju najvjerojatnije DND u odmaralištu ne bi i nadalje provodilo svoje programe.

Nabavit ćemo još kreveta za odrasle

– Koliko je, bez dodatnih ulaganja, ostvarivo da se odmaralište na Rabu prilagodi i umirovljenicima? Naime, u DND-u su komentirali nastojanje da se dječje odmaralište pretvori u odmaralište za umirovljenike, napomenuvši da bi se u tome slučaju cijelo odmaralište moralo mijenjati, jer je sve prilagođeno djeci.

Odmaralište se trenutno koristi samo četiri mjeseca, od lipnja do rujna, dok preostalih osam mjeseci zjapi prazno. Tijekom ljeta odmaralište će, baš kao i dosad, isključivo biti namijenjeno za ljetovanje djece i organizaciju škole u prirodi. Neshvatljivo je protivljenje ideji da se odmaralište u vrijeme kada ga ne koriste djeca ponudi na korištenje umirovljenicima. Kome to smetaju umirovljenici i briga za ljude treće životne dobi? Odmaralište je opremljeno i krevetima za odrasle, s obzirom da s djecom borave odgajatelji i drugo osoblje, no činjenica je da će se, ukoliko će to biti potrebno, nabaviti još kreveta za odrasle.

– Postoji bojazan i da bi Grad Varaždin, u slučaju da ostane bez dječjeg odmarališta, izgubio i titulu ‘Grad prijatelj djece’.

Ne razumijem kako bi davanje na korištenje odmarališta na Rabu izvan sezone u kojem ga koriste djeca ugrozilo status Grada kao prijatelja djece. Da li stvarno mislite da djeca ne bi željela da njihovi bake i djedovi vide njihovo odmaralište?

U najkraćem roku riješit ćemo sve dvojbe

– Rečeno je da Grad, iako je to obećao, još uvijek nije isplatio odštetu DND-u za ulaganje u odmaralište. Prema iznijetim podacima, sudski vještak je ulaganje DND-a procijenio na 227 tisuća kuna, ali je Grad od toga iznosa odbio 100 tisuća kuna, tvrdeći da je toliki bio iznos donacija od Grada te da ne želi nešto plaćati dva puta.

Grad ne treba DND-u platiti nikakvu odštetu. Činjenica je da je kod primopredaje objekta popisana oprema koja se vodi u poslovnim knjigama DND-a te je dogovoreno da će Grad, prema procjeni sudskog vještaka, otkupiti navedenu opremu. No, dio opreme je nabavljen sredstvima Grada Varaždina kroz donacije Društvu iz 2008. godine. Smatramo da ne postoji nikakva zakonska osnova da Grad Varaždin iznova kupuje opremu i sredstva koja je već jednom, kroz donacije, indirektno platio. Ne samo da za takvo što nema legitimne osnove, već bi isto predstavljalo i štetno postupanje, kažnjivo prema pozitivnim pravnim propisima. Grad Varaždin i DND zasigurno će, u kratkom roku, mirnim putem riješiti sve međusobne dvojbe oko vlasništva opreme koja se nalazi u odmaralištu na Rabu.

Da, kasnilo se s plaćanjem nekih programa

– Na konfereciji za medije napomenuto je i da kasne dotacije iz Grada Varaždina za programske aktivnosti DND-a, kao i da ove godine još nisu dobili ni kune za svoju djelatnost.

DND nije na dotaciji jer to društvo nije proračunski korisnik, već udruga građana, kojoj se financiraju pojedini programi. Istina je da je Društvu plaćen jedan program u iznosu od 15.000 kuna, a da se kasnilo s plaćanjem preostalih programa u iznosu od 12.480 kuna. Ovih dana će i to biti riješeno.

– Iz svega rečenog može se steći dojam da suradnja Grada i DND-a nije baš najbolja…

Žao mi je što ste stekli takav dojam. Što se tiče Grada Varaždina, on je otvoren za suradnju sa svim organizacijama civilnog društva, pod čim podrazumijevam udruge građana, zaklade, fondacije i ostale, pa tako i za suradnju sa Društvom Naša djeca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije