Grad Varaždin: Naše ovlasti u Varkomu nisu vezane uz isključenja i ovrhe

Nakon što je Živi zid Varaždinske županije najavio daljnje prosvjede ispred Varkoma, ali i Gradske vijećnice, pa čak, ako bude potrebno, i ispred domova odgovornih, pri čemu se prvenstveno mislilo na direktora komunalne tvrtke Vladu Vlašića i gradonačelnika Gorana Habuša, na koje je dopis adresiran, upitali smo za komentar Grad Varaždin.

> Živi zid najavljuje prosvjede ispred Gradske vijećnice, ali i domova odgovornih!

Iz Grada Varaždina su podsjetili da Grad Varaždin nije jedini vlasnik Varkoma pa ih stoga čudi da se proziva samo ovu jedinicu lokalne samouprave.

Želimo vjerovati da ovi potezi nisu ispolitizirani

– Prvenstveno želimo izraziti nadu da ovakve vrste najava političke stranke Živi zid nisu čisto ispolitizirani potezi kojima se želi ocrniti rad gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Varaždina, budući da je, uz Grad Varaždin, još 25 gradova i općina Varaždinske županije među dioničarima trgovačkog društva Varkom. Međutim, iz istupa članova Živog zida nije vidljivo da su tim gradovima i općinama, odnosno gradonačelnicima i načelnicima, upućene najave prosvjeda ispred zgrada uprave, općine ili pak privatnih kuća. Nadalje, 500-tinjak isključenja iz sustava vodoopskrbe odnosi se na cijelo područje vodoopskrbe Varkomaa, a ne samo na grad Varaždin, pa dodatno čudi prozivanje samo Grada Varaždina i gradonačelnika Habuša – stoji u odgovoru iz Grada na naš upit.

U priopćenju, koje potpisuje gradonačelnik Goran Habuš, stoji i da Grad Varaždin, kao jedan od vlasnika udjela u Varkomu, dakle kao član skupštine, ima točno određene, samim time i ograničene, nadležnosti u tom društvu.

– No, pitanje naplate, opomena, ovrhe i nastavno na sve navedeno, do krajnje mjere – isključenja, u ovlasti su uprave društva. Postupak naplate korištenja javne usluge opskrbe vodom reguliran je Općim uvjetima korištenja javne usluge opskrbe pitkom vodom i javne usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a nadzor nad tim dijelom poslovanja Varkoma obavljaju nadležna središnja tijela državne uprave – ograđuje se Grad od mogućnosti da utječe na rad uprave u tome dijelu.

Socijalne mjere koje provodi Grad

Ono što Grad Varaždin može te ono što i čini kontinuirano već godinama je korisnicima zajamčene minimalne naknade podmirivati troškove stanovanja kao što su najamnina, komunalna naknada, električna energija, plin, grijanje, voda i drugi troškovi stanovanja, napominju u Gradu. Kako kažu, provedba je regulirana posebnim ugovorom između Grada Varaždina i Centra za socijalnu skrb, kojim su ujedno uređena i međusobna prava i obveze.

Od početka ove godine tako je zaprimljeno i obrađeno 2.759 zahtjeva korisnika (1.886 samca i 873 obitelji), a u Proračunu Grada Varaždina za 2015. godinu za tu je namjenu planirano 2,5 milijuna kuna.

Nadalje, stoji u odgovoru, Grad Varaždin, kao i pet gradskih tvrtki, među kojima je i Varkom, uključili su se u Vladinu mjeru oprosta duga najsiromašnijim građanima Grada Varaždina u travnju ove godine.

Otpisano oko 50 tisuća kuna duga

– Ovom privremenom mjerom obuhvaćeni su socijalno ugroženi građani čiji iznos duga ne prelazi 10.000 kuna, a imaju blokiran račun duže od godinu dana. Oprost duga uz dužnike koji su primatelji zajamčene minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine, omogućen je i za građane čija mjesečna primanja ne prelaze 2.500 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva. Do 30. lipnja 2015., kada je bio rok za podnošenje zahtjeva za oprost duga, javilo se 14 građana, od kojih je sedmero obrađeno i otpisano je oko 50 tisuća kuna duga. Sporazumom je rok za podnošenje zahtjeva produljen do 31. srpnja 2015.

Naposljetku, u Gradu napominju da je gradonačelnik donio i zaključak kojim se omogućuje sklapanje nagodbi dužnicima s osnove javnih davanja i obročne otplate stanova (npr. komunalna naknada, komunalni doprinos, spomenička renta i slično), a za koja nije pokrenut postupak prisilne naplate, čime dužnici mogu sklopiti nagodbu. Ovisno o visini duga, dug mogu otplaćivati na šest do 12 rata, ako glavnica ne prelazi 300.000 kuna.

– Sve prethodno navedene mjere ukazuju na društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost Grada Varaždina za tešku situaciju u kojoj su se našli naši sugrađani koji vrlo često nisu sami krivi za nezavidnu situaciju uzrokovanu gospodarskom krizom – zaključuje se u odgovoru iz Grada Varaždina, koji potpisuje gradonačelnik Goran Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije