Habijan: ‘Kakvim je to jezikom pisana strategija predana za EPK?’

– Hrvatska demokratska zajednica od samog početka davala je bezrezervnu podršku kandidaturi Varaždina za titulu Europske prijestolnice kulture. I kada je 29. svibnja obznanjeno da Varaždin nije prošao u drugi krug, odlučili smo pričekati obrazloženje panela neovisnih stručnjaka, da vidimo koji su to razlozi prevladali u donošenju takve odluke. Sada je ono tu, objavljeno je 3. srpnja, i vrijeme je da gradska vlast odgovori na neka pitanja.

> EPK povjerenstvo: Događaji ne mogu privući širu europsku publiku

Poručio je to povjerenik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan na današnjoj konferenciji za novinare. Dodao je da HDZ ne likuje niti zbog takve odluke niti zbog svega onoga što je navedeno u obrazloženju, ali da stranci nije drago zbog takvog epiloga, jer, smatra Habijan, bila je to velika prilika za grad.

Panel nije razumio dostavljenu strategiju

Podsjetio je Habijan na glavne momente koje je panel istaknuo kao negativne.

– Rečeno je kako panel nije bio u mogućnosti razumijeti dostavljenu strategiju, kako je očekivao širu listu međunarodnih partnera i organizacija, kako nisu naznačeni programi i projekti koji bi privukli širu europsku publiku. Nadalje, panel je istaknuo kako poruka iz slogana “Spoj nespojivog” nije pronađena u samom sadržaju programa. Izražena je i zabrinutost u vezi gradskih upravljačkih kadrova za provedbu projekta, kao i to da proračun od 18 milijuna eura nije dostatan za provedbu projekata, što ukazuje kako ovaj projekt nije prioritet Grada!

Grad Varaždin očigledno još uvijek nema adekvatnu kulturnu strategiju i to je glavna zamjerka koju HDZ upućuje aktualnoj gradskoj vlasti, ali uz naglasak da želi aktivno participirati u rješavanju toga problema.

– Grad Varaždin zaslužuje kvalitetnu kulturnu strategiju, kako bi se slogan kojim se diči, ‘grad kulture’, dobio svoje pokriće – naglasio je Habijan.

Zašto ovaj projekt nije bio prioritet Grada?

Cijeli niz pitanja uputio je gradskoj vlasti HDZ-ov povjerenik, tražeći javne odgovore na njih.

– Koliko je koštala priprema dokumentacije? Koji će se od programa doista moći i ostvariti? Koliko prijašnjih prijestolnica kulture je obišla varaždinska delegacija? Zašto ugledni međunarodni stručnjaci nisu mogli razumjeti dostavljenu strategiju, kakvim jezikom je pisana ta strategija?! Zašto među suradnicima na pripremi kandidature nije bilo nikoga iz Turističke zajednice? Zašto u pripremi projekta nije uključena šira lista međunarodnih partnera? Zašto nije bilo programa koji bi privukli širu europsku publiku? Zašto Grad Varaždin nema dovoljno upravljačkih kadrova i zašto ovaj projekt nije prepoznat kao prioritet Grada Varaždina? – upitao je Habijan.

Iz Grada Varaždina još prošloga tjedna tražili smo komentar obrazloženja europskog povjerenstva neovisnih stručnjaka o odbijanju varaždinske kandidature, ali gradonačelnik Goran Habuš tada još nije bio spreman očitovati se o toj temi. Slično je reagirao i Raymond Rojnik iz Koncertnog ureda, voditelj tima za pripremu kandidature.

> EPK povjerenstvo: Događaji ne mogu privući širu europsku publiku

Konferencija za novinare na kojoj će o pohvalama i kritikama povjerenstva govoriti gradonačelnik Goran Habuš, njegov zamjenik Vjeran Radelić i Raymond Rojnik sazvana je za utorak u 10 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije