Habuš pozvao Ružicu Conar neka se opet javi na natječaj

Ako je suditi prema odgovorima gradonačelnika Gorana Habuša izrečenima na danas održanoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova ne povlači za sobom gotovo nijednu vrstu odgovornosti osim – samoodgovornosti.

Tako se barem može zaključiti iz njegova odgovora na pitanje koje je postavio nezavisni vijećnik Marijan Cingula. Njega je zanimala eventualna odgovornost članova Upravnog vijeća Gradskih stanova.

Javne ustanove službe uhljebljivanju

– Pokazuje se da sva gradska poduzeća i javne ustanove služe uhlebljivanju stranačkih poslušnika, no oni ne snose nikakvu odgovornost za svoj rad. Hoće li članovi Javne ustanove Gradski stanovi ponijeti bilo kakvu odgovornost zbog situacije u kojoj se Grad našao zbog odluka koje su se tamo donosile? – upitao je Cingula, misleći pritom ponajprije na financijski “uteg” od 9,3 milijuna kuna koji od Grada potražuje država zbog nenamjenskog trošenja sredstava.

Marijan Cingula

Gradonačelnik je u svome odgovoru “prebacio lopticu” na suprotnu stranu, ustvrdivši da bi se isto načelo moglo primijeniti i na odgovornost gradskih vijećnika.

– Vijećnici, naravno, prema zakonu, imaju imunitet. No, može li Gradsko vijeće svojim donošenjem ili nedonošenjem odluka napraviti štetu? Vijećnici nikad nisu odgovarali ni za jednu odluku koju su donijeli, a pokazala se pogrešnom. Ako se i pogriješi, nikome ništa. Prema tome, mislim da svakome ponaosob treba prepustiti neka sam vrednuje svoje odluke i neka sam odlučuje o svojoj sudbini – odgovorio je nedvosmisleno gradonačelnik Goran Habuš.

Avar novi predsjednik Upravnog vijeća JUGS-a

Na sjednici je, u sklopu često najosjetljivije točke dnevnog reda pod nazivom “izbori i imenovanja”, raspravljano i o ostavci Roberta Podolnjaka na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove Gradski stanovi.

Njegova je ostavka prihvaćena, a on ju je opširno obrazložio, o čemu je već ranije izvijestio medije.

> Podolnjak i Gradski stanovi: Ostavka iz moralnih razloga

Umjesto njega na tu je funkciju Gradsko vijeće imenovalo Zlatana Avara, nezavisnog vijećnika u Gradskom vijeću. Kako se figurativno izrazio Podolnjak, Avar je ovim imenovanjem zagrizao u “otrovnu jabuku”.

Zlatan Avar

Odbijeno razrješenje Upravnog vijeća Dječjeg vrtića

Avar je pak, u zasebnoj podtočki, iznio prijedlog za razrješenjem dužnosti članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Varaždin. Zahtjev za razrješenjem obrazložio je time što su članovi Upravnog vijeća “svojim ponašanjem povrijedili ugled i dužnost funkcije koju obavljaju, ugled Dječjeg vrtića Varaždina te ugled Grada Varaždina”.

– Na prošloj sjednici Gradskog vijeća odbili smo imenovanje predložene kandidatkinje na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin. Razlog tome bio je priložen program kandidatkinje koji je u 90 posto svojeg sadržaja bio prepisan te predstavljen kao autorski rad kandidatkinje. Smatram da kao Gradsko vijeće moramo djelovati “edukacijski”. Svatko tko radi u upravnom vijeću mora se upoznati s tematikom ustanove u kojoj radi, koja god to bila. Zbog njihovog aljkavog ponašanja, predlažem da se postojeći članovi razriješe te da se imenuju četiri nova člana – obrazložio je Avar.

Članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića su Damir Popović kao predsjednik, Jasminka Žiher kao zamjenica te Robert Briški i Štefanija Kolarić kao članovi Upravnog vijeća.

Kolarić Avaru: Snosite samo sramotu

Za riječ se javio laburist Božidar Kolarić, što je bio tek početak burne rasprave.

– Ne želim govoriti o svojoj supruzi, jer je to priča koja se redovito ponavlja. Spomenut ću ime primjerice Roberta Briškog. Iz iskustva mogu reći da je riječ o osobi koja bi “kaznila i svoju mamu ako bi pogriješila”. Slažem se s Avarom da moramo u politici početi djelovati na temelju činjenica. No, pitam ga kako zna za koga je u izboru ravnatelja Dječjeg vrtića glasovao Robert Briški. Ne znate? Tada, na temelju toga što ne baratate činjenicama, snosite samo sramotu – poentirao je Kolarić.

Božidar Kolarić

Gradonačelnik Goran Habuš je cijelu Avarovu inicijativu nazvao “bedastoćom”.

– To je nastavak farse od prošle sjednice Gradskog vijeća. Avar si je dozvolio da s ove govornice uništi jedno žensko biće. Mogao je sa spoznajama koje je imao doći na sjednicu odbora, a ne ovdje izvesti predstavu. Očekivao je da će danas njegov prijedlog da se ova točka uvrsti na dnevni red biti odbačena, vidi se to po nepripremljenosti materijala. Radi se samo o njegovoj samopromociji. Zar zaista mislite da je Avar “guglao” sve programe rada kandidata? Ne, jer je neka od kandidatkinja koje nisu prošle na natječaju dala Avaru materijal. Zar očekujete od Upravnog vijeća da “gugla”, kao što je Avar to navodno radio? Ne branim propuste Ružice Conar, ali pozadina je drugačija. I pozivam je neka se javi na novi natječaj. A ja ću inzistirati da Upravno vijeće usmeno ispita sve kandidate – bio je oštar gradonačelnik Goran Habuš.

U raspravu se uključio i cijeli niz drugih vijećnika te je na kraju Vijeće odbacilo prijedlog razrješenja Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Varaždin.

> Raspisan novi natječaj za ravnatelja Dječjeg vrtića Varaždin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije