‘Između II. svjetskog i Domovinskog rata nema razlike’

Dan pobjede nad fašizmom svečano je obilježen 6. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Uz prigodne govore, održan je i kulturno-umjetnički program tematski prilagođen Danu pobjede. Mlađe i starije generacije prisjetile su se užasa tih davnih vremena te se podsjetile na bit antifašizma i antifašistčke borbe.

Program je započeo u koncertnoj dvorani HNK u 17 sati te je u uvodnom govoru zamjenik župana grada Varaždina Alen Kišić pozdravio prisutne sa: Pozdravljam vas, drugovi i drugarice.

U nastavku je istaknuo kako borba koja je okončana prije sedamdeset godina nije bila ništa drugo nego borba dobra protiv zla, protiv suludih ideja u kojima je život izgubilo 55 do 60 milijuna ljudi.

Protiv čiste Hrvatske

– Antifašizam je unaprijedio Europu i Hrvatsku te ne mogu shvatiti i prihvatiti da neki hrvatski političari pozivaju na neku čistu Hrvatsku ili potrebu za micanjem bisti čija je vrijednost prije svega simbolička – istaknuo je zamjenik župana Kišić.

Pohvalio je okupljanje u HNK i dodao kako svi koji slave pad fašizma mogu biti ponosni.

Nakon gospodina Kišića riječ je preuzeo gradonačelnik grada Varaždina Goran Habuš.

– Prije sedamdeset godina antifašizam je bio nužnost i svaki obrambeni rat počiva na istim načelima, a to je obrana osnovnih ljudskih prava od strane onih koji ispred ljudskih života postavljaju ideologije – kazao je gradonačelnik Habuš.

Između Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata nema razlike, smatra, oba rata vodila su se iz istih razloga, a to je upravo obrana temeljnih ljudskih vrijednosti.

– Nitko nije išao u rat zbog nekih ideologija, već da se obrane ljudski životi od besmislenog stradanja – istaknuo je gradonačelnik.

Počast samo žrtvama

Poželio je da u istoj koloni vidi i pripadnike Narodno oslobodilačke borbe i Domovinskog rata jer bi se na taj način najbolje odala počast onima koji tu počast jedino i zaslužuju – žrtvama.

Teške političke teme prekinuo je nastup KUD-a Anka Ošpuh iz Ludbrega, nazvan prema proslavljenoj partizanskoj junakinji koju su ubile ustaše, a nakon nastupa, povjesničar Milivoj Dretar detaljnije je opisao funkciju NDH-a u Drugom svjetskom ratu, na sluganstvo prema Njemačkoj i Italiji te posebice na etnička čišćenja koja je ta tvorevina podržavala i održavala.

– Oni koji ne vide da zvijezda iz godine 1945. predstavlja svjetlo, a zvijezda iz 1991. mrak, oni su slijepi – dometnuo je Dretar.

Klerofašizam – fašizam danas

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin također je istaknuo važnost antifašizma kao civilizacijske vrednote te nužnosti da se načela NOB-a prenose i na mlađe generacije.

– Problem je u tome što se danas ponovo javlja fašizam, klerofašizam, i to ne samo u nas već i diljem Europe – poručio je Franjo Habulin.

Na kraju su predana priznanja učenicama i učenicima Gospodarske škole u Varaždinu koji su sudjelovali u projektu Sjene prošlosti čiji je cilj promicanje antifašizma među mladima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije