Izbor nove ravnateljice vrtića završio optužbom za – plagijat!

Ono što je trebao biti rutinski izbor nove ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin u završnici danas održane 14. sjednice Gradskog vijeća, pretvorilo se u konačnici u još jednu blamažu gradske vlasti.

U posljednjoj točki dnevnoga reda trebalo je glasovati o imenovanju Ružice Conar na spomenutu funkciju, nakon što je Upravno vijeće Dječjeg vrtića Varaždin upravo nju izabralo između šestero kandidata i predložilo je Gradskom vijeću.

Prepisala iz dva izvora

No, tada je za govornicu izašao nezavisni vijećnik Zlatan Avar i iznio ozbiljne optužbe na račun kandidatkinje, ustvrdivši da je njezin program rada, na temelju kojeg je i predložena za novu ravnateljicu, gotovo u cijelosti – plagijat.

Avar je rekao da je proučavanjem njezina programa rada utvrdio da je on prepisan dijelom iz Nacrta nacionalnog kurikuluma za predškolski odgoj i obrazovanje, a dijelom iz programa rada ravnateljice Dječjeg vrtića Čakovec iz 2012. godine.

– Devedeset posto programa je plagijat jer gospođa nije citirala izvore iz kojih je uzela dijelove programa, nego je sebe potpisala kao autoricu programa. Predlažem da njezin program zajedno s prijedlogom za njezino imenovanje bacimo u kantu za smeće, jer je to jedino mjesto gdje ovo mora ići – istaknuo je vijećnik Avar.

Nepoštivanje Gradskog vijeća

– Ovo je totalno nepoštivanje i institucije gradonačelnika i institucije Gradskog vijeća, a da ne govorim o tome da Upravno vijeće Dječjeg vrtića Varaždin, u kojem sjedi sedam članova koji su predložili njezino imenovanje za ravnateljicu, nisu uopće našli za shodno da pročitaju i prouče materijale koji se tiču osnovne djelatnosti Dječjeg vrtića. Nema šanse da ja ovo podržim – poručio je Avar, otvorivši tako “Pandorinu kutiju” iz koje su počele iskakati otpužbe prema gradskoj vlasti.

Vijećnik Željko Cecelja (HRAST) ustvrdio je tako da je ovaj slučaj još jedan dokaz “uhljebljivanja”, rekavši da se Conar prije samo dva mjeseca učlanila u jednu od stranaka iz vladajuće koalicije.

– Dokle ide, da tako kažem i oprostite mi na izrazu, “boljševički” mentalitet? Meni je to stvarno degutantno, da je jedan od razloga za dobivanje posla pripadnost političkoj opciji. Ja se pitam kamo idemo? Sjednite malo i razmislite jer ovo nije dobro za društvo koje je ionako bolesno do boli – poručio je Cecelja.

Diktatura stranačkih čelnika

Nadovezao se nezavisni vijećnik Marijan Cingula naglasivši da svatko ima pravo biti član neke stranke, no da se kod odabira čelnih ljudi gradskih institucija i tvrtki treba osloboditi stranačkih ovisnosti i birati na temelju profesionalnih zasluga i kvaliteta.

– I stranke trebaju snaći dovoljno snage da biraju i nestranačke ljude u interesu društva, a ne stranaka. Mi međutim živimo u zemlji stranačke diktature ili, još bolje rečeno, u zemlji diktature stranačkih čelnika – naglasio je Cingula.

Vijećnici su se zatim složili da je potrebno preispitati vjerodostojnost i autentičnost programa rada Ružice Conar te je odbijen prijedlog da je se imenuje ravnateljicom Dječjeg vrtića Varaždin.

Gradonačelnik Goran Habuš poručio je da mu je žao što je do toga došlo jer Conar ima dobre reference, ali i da sam smatra da bi se kandidat za ravnatelja jedne gradske institucije trebao potruditi barem svoj program rada napisati svojim riječima.

Pokušali smo kontaktirati i Ružicu Conar te dobiti njen komentar novonastale situacije, no ona zasad ne odgovara na pozive.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije