Vijesti / Politika

TRAŽI SE INVESTITOR

UMIROVLJENIČKO NASELJE Gradilo bi se u Biškupcu, ali Čehok razmatra i lokaciju iza bivšeg Mercatora

UMIROVLJENIČKO NASELJE Gradilo bi se u Biškupcu, ali Čehok razmatra i lokaciju iza bivšeg Mercatora
Gradska tržnica, Varaždinski.hr

Za ovo drugo zemljište bi se trebao mijenjati prostorni plan. A i zemljište je vrednije.

Grad Varaždin proteklih je dana raspisao javni poziv investitorima zainteresiranima za ulaganje u umirovljeničko naselje. Grad je predložio lokaciju sadašnjeg sajmišta u Biškupcu, površine 3,7 hektara. 

Tamo se sada četvrtkom održava poljoprivredni sajam, kojim upravlja Gradska tržnica, dok dio parcele zauzimaju javni vrtovi kojima upravlja Udruga Gredica.

- Premalo je mjesta u postojećem domu. Tamo sad kreće energetska obnova, ali ono zemljište pored Županija nema namjeru otkupljivati, tako da se kapaciteti neće povećavati. Zato mi moramo realizirati ovaj projekt. S time da to neće biti samo dom, već naselje sa svim potrebnim sadržajima, od zdravstvene skrbi do trgovina - najavio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Rekao je da Grad ne može sam realizirati taj projekt, da treba partnera.

- Grad nema resurse za tako nešto. Mi možemo dati zemljište, infrastrukturu, marketing, tijekom rada pomoći financijama... Tu je i dalje jedna od ideja je da sami Varaždinci ulože svoja sredstva, u nekom obliku crowdfundinga, da uplate iznos, a da onda kasnije imaju apartman ili sobu u domu.

Rekao je da je bilo 'bedastih komentara' da će se tamo graditi neko elitno naselje, odnosno naselje za bogate umirovljenike, ali da to nije točno.

- Ne radimo naselje za bogate. Samo pokušavamo odgovoriti na potrebu. Da, u Hrvatskoj postoje i elitni domovi, ali na nama je da pronađemo kompromis između onoga što si građani mogu priuštiti i tržišnog modela - rekao je gradonačelnik.

Ponovio je da bi taj kompleks, prema viziji gradske vlasti, bio spojen s projektom šetnice i rekreacijske zone uz Plitvicu

- To je projekt Grada, autor je Božo Soldo, no financiraju ga Hrvatske vode s 90%, a Grad s 10%. Pisalo se da ćemo mi tamo od nekoga otkupljivati zemljišta, što nije točno. Vlasnik tog pojasa uz rijeku su Hrvatske vode i na tome zemljištu se realizira projekt - naglašava Čehok.

Dodao je na kraju da Grad razmišlja i o alternativnoj lokaciji za umirovljeničko naselje. Radi se o zemljištu iza bivšeg Mercatora, prostor rasadnika. 

- Za to moramo promijeniti prostorni plan, kako bi se tamo moglo graditi. No mislimo da bi to bilo dobro, otvorio bi se i izlaz prema tamošnjoj Crkvi dobrog pastira, središte grada je bliže... Ali to je i skuplje zemljište pa bi to onda sigurno utjecalo i na cijenu doma - iznio je gradonačelnik neke dvojbe.

Projekt umirovljeničkog naselja, u svakome slučaju, nije kratkoročni projekt. Teško je, rekao je Čehok, precizirati rokove, ali za dvije godine sigurno se ne može realizirati, već će za to trebati više godina.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!