Vijesti / Politika

O štrajku, HNS-u, županiji...

Čačić o aktualnoj političkoj situaciji: 'Mi smo najneracionalnija država u Europi, nitko se ne razbacuje novcem kao mi'

Čačić o aktualnoj političkoj situaciji: 'Mi smo najneracionalnija država u Europi, nitko se ne razbacuje novcem kao mi'
Reformisti

Na konferenciji je govorio predsjednik Reformista Radimir Čačić, a prisustvovali su potpredsjednica Natalija Martinčević i predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Narodna stranka – Reformisti danas je održala konferenciju za medije i osvrnuli se na aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji.

Na konferenciji je govorio predsjednik Reformista Radimir Čačić, a prisustvovali su potpredsjednica Natalija Martinčević i predsjednik Županijske organizacije Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Čačić se prvo osvrnuo na, kako ga je nazvao, 'igrokaz HNS-a'.

- Podsjetimo se koliko je puta HNS izlazio iz Vlade zbog svojih zahtjeva. Realizirano je samo ono što je Plenković namjeravao realizirati bez njihovih 'zahtjeva', a HNS je i dalje u Vladi – rekao je Čačić i naveo primjere.

- HOS-ova ploča u Jasenovcu, posvajanje djece za gay parove, 2018. godine situacija s udžbenicima, predaja svih upravljačkih ovlasti INI, afera s ministrom Kuščevićem, a sada promjena koeficijenata u sustavu obrazovanja – istaknuo je i dodao.

- Potpuno je suludo da koalicijski partner u Vladi glumi sindikat. Ovakve igrokaze ćemo gledati i dalje od političkih likova koji sasvim sigurno nakon sljedećih izbora neće ni postojati, a ovakvi istupi sigurno im neće pomoći da poprave svoj rejting – rekao je predsjednik Reformista i citirao Milana Bandića: 'HNS će izaći iz Vlade jedino ako ih Plenković potjera korbačom'. Isto tako, dodao je da je 'Hrvatska najneracionalnija država u Europi te da se nitko ne razbacuje novcem kao mi'. 

Predsjednik Reformista dotaknuo se i porezne reforme kojom će se jedinicama regionalne i lokalne samouprave uzeti 800 milijuna kuna.

- Najviše će se ponovno uzeti Sjeveru Hrvatske. Svi su se hvalili i pripisivali si zasluge kada je prošle godine država djelomično vratila ranije oduzete novce, a sada kada ih ponovno uzimaju, ni glasa čuti nije. Čudimo se samo što kao u prethodnom slučaju vrijeme Lalovca, HNS-ovi gradonačelnici i načelnici ne izjavljuju da njima to oduzimanje sredstava neće štetiti. Oduzimanje sredstava Varaždinskoj županiji nanosi se ozbiljna šteta njenim građanima jer će zbog preuzetih obveza u europskim projektima kao i uvijek do sada teret pasti na leđa građana naše Županije i cijelog Sjevera Hrvatske – naveo je Čačić.

Također, Čačić je spomenuo i dug države Varaždinskoj županiji za škole i dvorane građene po JPP-u.

- Država je Varaždinskoj županiji dužna 49.426.630,60 kune. Kada će se država, odnosno ministrica Divjak prestati žaliti na presude o isplati duga i kada će prestati nanositi štetu Varaždinskoj županiji? - pita se Čačić.

Naveo je i da ima dokaza za 'gotovo kriminalne radnje' u Ministarstvu regionalnog razvoja.

- Varaždinskoj županiji uzeto je više od 18 milijuna kuna financiranja iz domicilne komponente. Za dio od toga imamo direktne dokaze da se postupalo protuzakonito. O tome smo obavijestili premijera i nadležnog ministra, a ako se to ne ispravi prijavit ćemo protupropisno postupanje našim institucijama, ali i Europskom kontrolnom tijelu (Olaf) – rekao je. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!