Vijesti / Politika

HABIJAN IZNIO DETALJE

RJEŠENJE ZA BALE Nagodbom do cijene od 115 milijuna kuna, ali - ne iz obveznica!

RJEŠENJE ZA BALE Nagodbom do cijene od 115 milijuna kuna, ali - ne iz obveznica!
VTV - snimka zaslova, Marko Jurinec / PIXSELL

Ostaje nejasno koja je ukupna cijena integralnog rješenja. Habijan danas nije bio dostupan.

Predsjednik Gradskog vijeća i šef varaždinskog HDZ-a Damir Habijan jučer je u emisiji Otvoreni studio VTV Televizije iznio prijedlog rješenja za balirani otpad za koji je rekao da je vrlo blizu toga da će u tome obliku biti i ostvaren.

15 sudskih sporova

Uvodno je napomenuo da je Grad opterećen s oko 15 sudskih sporova teških ukupno 325 milijuna samo za glavnicu, a zajedno s kamatama opterećenje za gradski proračun bio bi oko 500 milijuna kuna, u slučaju da Grad sporove izgubi. 

Vezana vijest:

Bale, Damir Habijan pitanja su u zraku PROBLEM BALA Udruga Varaždin bez smeća: 'Zašto sada Habijan ne traži mišljenje DORH-a o zakonitosti integralnog rješenja?'

Iznio je prijedlog rješenja koji je, kako je rekao, iznjedren nakon pregovora s drugom stranom, odnosno predstavnicima tvrtke T&H Invest obitelji Patafta i tvrtkama iz C.I.O.S. grupe Petra Pripuza.

Pripuz ulazi u ugovor

Habijan inzistira na tome da je Grad blizu integralnog rješenja, koji bi riješio i pitanje bala i pitanje sporova. A rješenje za bale je ovakvo:

- Prijedlog je da se postojeći ugovor iz 2008. aneksira, da njemu pristupi strana koja nije bila potpisnik (C.I.O.S., op.a.). Pritom je bitno to da Grad ne može sredstvima od obveznica riješiti balirani otpad jer to nije investicija. Tvrtka Varkom će ostati stranka, kao posjednik bala, i ona će krenuti u rješavanje kao jedna od stranaka. Financiranje oko 105.000 tona bala koštalo bi oko 115 milijuna kuna. Oko 62 milijuna kuna dao bi Grad kroz 10 godina, oko 6 milijuna kuna godišnje. Jedan dio dale bi općine Trnovec, Sveti Ilija, Petrijanec i Vinica, koje tamo imaju oko 17.000 tona otpada, isto kroz 10 godina. Varkom bio dao 35 milijuna kuna, a određena sredstva bit će iz depozita Čistoće - iznio je Habijan.

Kolika je cijena integralnog rješenja?

Ostalo je pritom nejasno nekoliko stvari. 

Prvo, znači li to da bi integralno rješenje koštalo tih 115 milijuna kuna? Da li to znači da bi T&H Invest odustao od ugovora kojima prodaje Gradu zemljište na Banfici i u Ulici Vilka Novaka? Malo je vjerojatno da je tako, ali Habijan u intervjuu taj dio nije jasno izrekao. Rekao je ovako:

- Kada se i ako zaključio nagodba za 15 sporova, gdje se svi ti ugovori raskidaju, gdje se svi sporovi rješavaju mirnim putem, i kada bi se zaključio ovakav aneks ugovora za balirani otpad, a vjerujemo da bi to moglo biti riješeno u kasno proljeće ili početkom ljeta, u tome trenutku bale se počinju odvoziti. I u narednih 18 do 20 mjeseci bi i zadnja bala trebala napustiti područje Brezja. 

Čemu onda obveznice?

Drugo, ako Grad ipak neće obveznicima financirati bale, za što se onda obveznice uopće izdaju? Ni taj dio Habijan nije dovoljno jasno precizirao, ostaje tek naznaka da će se Grad zadužiti za neke druge infrastrukturne projekte. No ti bi se projekti mogli i trebali realizirati sredstvima iz komunalne naknade, jer ona upravo tome služi. Zašto to nije tako, ostaje otvoreno pitanje. 

Nema veze s kaznenim sporovima?

Treće, što je sa sporovima oko ugovora za koje su Ivan Čehok i Davor Patafta nepravomoćno kazneno osuđeni na Županijskom sudu u Zagrebu? Habijan je oko toga dijela podvukao crtu, na tragu dosadašnje retorike Ivana Čehoka i Vlade Sevšeka, gradskog vijećnika iz Lige za Varaždin, ujedno i odvjetnika T&H Investa.

- Ovi sporovi, njih 15, nemaju veze s kaznenim postupcima. Ne tiču se ovog integralnog rješenja - rekao je Damir Habijan za VTV.

Na sva ta dodatna otvorena pitanja pokušali smo danas dobiti odgovor od Habijana, ali nije bio dostupan.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video