Vijesti / Politika

Stranačka pretkampanja

ZLOUPORABA PODATAKA U HDZ-U Habijan se ispričao članovima. Benko: 'Htio sam ispitati javno mnijenje'

ZLOUPORABA PODATAKA U HDZ-U Habijan se ispričao članovima. Benko: 'Htio sam ispitati javno mnijenje'
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell/Miroslav Benko

Što se točno dogodilo u slučaju 'zlouporabe podataka' o kojem je danas predsjednik Gradske organzacije HDZ Varaždin pisao na svojem profilu?

Prije nekoliko dana Miroslav Benko objavio je svoju kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Varaždin. On je podržao i kandidaturu Siniše Jenkača za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije.

Vezana vijest:

Gradska organizacija Miroslav Benko kandidat za predsjednika gradskog HDZ-a: 'Varaždin se može vratiti pod okrilje demokršćanske stranke'

Benko je istaknuo da je nezadovoljan s time kako se HDZ u Varaždinu vodio proteklih šest godina te da postoji razočarano članstvo koje ne vidi perspektivu pozitivnih promjena u stranci kojoj je u Varaždinu na čelu Damir Habijan.

Danas se na svojoj Facebook stranici oglasio Damir Habijan, uz situaciju u kojoj spominje Benka te se ispričava svim članicama i članovima HDZ-a Grada Varaždina.

- Ispričavam što je od strane potencijalnog kandidata za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina g. Benka, došlo do zlouporabe podataka koji su, sukladno Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka, tajni. Upućujem ispriku i našim bivšim članovima – napisao je i dodao da se to odnosi na sve osobne podatke prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca koja je stupila na snagu 27. travnja 2016. godine. 

- Aktualna tijela stranke nisu omogućila niti sudjelovala u opisanom protupravnom postupanju, već je riječ o djelu pojedinca koji je na način protivan Zakonu o zaštiti osobnih podataka iste upotrijebio – naveo je Habijan.

db1d2e43a567b31f7bd660e90e7a82fa.jpg?v=2

Kontaktirali smo ga kako bi doznali o čemu je točno riječ. Radi se o e-mailu koji je poslan svim članovima GO HDZ Varaždin. 

- Smatrao sam potrebnim, kao predsjednik Gradskog odbora i osobno, ispričati se svim članovima. Svima je, pa i meni, poslan e-mail tijekom jučerašnjeg dana. Nije sporno da se kontaktira članstvo, već to što su u tom mailu navedene sve e-mail adrese članstva koje su jasno vidljive i oni su izloženi svima - rekao je Habijan. 

Spomenuo je i 'dodatne neugodnosti' koje je poslani e-mail prouzrokovao. 

- Mene smeta, pogotovo jer svi znamo kakva je regulativa GDPR-a, to što postoje uvjeti pod kojima se mogu koristiti osobni podaci. Simptomatično je što se radi o podacima koji nisu aktualni, točnije datiraju s kraja 2016. i početka 2017. godine. Ono što je izazvalo nelagodu je da su kontaktirane osobe koje više nisu članovi, a neki nisu ni među živima. To je dodatna neugodnost. Zato sam reagirao i zbog toga što je došlo do kršenja regulative - istaknuo je.

Smatra da postoji način da se svaki kandidat obrati članicama i članovima HDZ-a Varaždin. 

- Nije u redu da se izlažu sve e-mail adrese. Nemam ništa protiv toga da se svaki kandidat obrati članstvu, ali postoje načini koji su sukladni zakonu. Ovo nije - zaključio je Habijan. 

Za mišljenje smo nazvali i Miroslava Benka, kandidata za predsjednika Gradskog odbora HDZ Varaždin, na kojeg se Habijan osvrnuo u svojoj isprici. 

- Status gospodina Habijana vezan je uz nekoliko pitanja uz stranku koja sam poslao svojim prijateljima. U ovom procesu pretkampanje htio sam samo ispitati javno mnijenje stranačkih prijatelja. O tome se radi. Ne mogu komentirati je li time Habijan započeo svoju kampanju jer još ne znamo tko će biti kandidat – rekao nam je Benko.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6013

Reci što misliš!