Vijesti / Politika

INTEGRALNO RJEŠENJE

BALE ODLAZE? 'Sa 118 milijuna kuna rješavamo sporove teške 372 milijuna kuna'

BALE ODLAZE? 'Sa 118 milijuna kuna rješavamo sporove teške 372 milijuna kuna'
Varaždinski.hr

U Gradu kažu da nisu odustali od sufinanciranja te da će i tužiti državu ako će biti potrebno.

Integralno rješenje problema baliranog otpada, koje uključuje nagodbu oko svih krucijalnih sudskih sporova, koštat će Grad Varaždin 118 milijuna kuna.

Vezana vijest:

Bruno Ister, Miroslav Marković, Neven Bosilj, bale TRAŽE REFERENDUM SDP O BALAMA 'Ovo je integralna prijevara, a ne integralno rješenje!'

Taj su podatak danas na konferenciji za novinare iznijeli Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika, i Mario Lešina, predsjednik Kluba vijećnika Nezavisne liste dr. Ivana Čehoka.

Bilo je to prvi puta da se javnost detaljnije informira o pojedinima dijelovima integralnog rješenja. Naime, ono što je dosad odaslano u javnost bilo je nezaokruženo, a to je pak otvorilo brojna pitanja.

Rekli su Avar i Lešina da ih je na ovaj istup ponukala jučerašnja presica SDP-a, gdje je, kako su naveli, SDP izrekao '7 laži'.

Vezana vijest:

Damir Habijan HABIJAN IZNIO DETALJE RJEŠENJE ZA BALE Nagodbom do cijene od 115 milijuna kuna, ali - ne iz obveznica!

Dok je Damir Habijan prošloga tjedna izjavio da je Grad opterećen s 15 sudskih sporova, Zlatan Avar danas je iznio podatak da ih ima čak 48. No dodao je da je onih najbitnijih zapravo pet. 

Pet krucijalnih sporova

Podsjetimo, jedan od sporova vezan je uz ugovor o zbrinjavanju bala koji su 2008. potpisali Varkom i T7 VIS (danas T&H Invest).

Drugi spor vezan je uz koncesiju za zbrinjavanje bala iz 2013. godine, koja je dodijeljena zajednici ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R.

Ostali sporovi vezani su uz 2011. godinu, kada je Grad potpisao sporazume o kupnji zemljišta za potrebe poticane stanogradnje u Ulici Vilka Novaka. Jedan sporazum bio je potpisan s Ekos Holdingom, a drugi s današnjim T&H Investom. 

Osim toga, tu je i još jedan stariji ugovor između Grada Varaždina i T&H Investa, a vezano uz kupnju zemljišta na Banfici.

Po svim tim stavkama Avar i Lešina iznijeli su podatke o tome što ulazi u nagodbe koje su dio ovog integralnog rješenja.

Stanje 'prije Habuša'

Najprije su se osvrnuli na stanje svih tih ugovora 'prije Habuša'.

Tako je rečeno da je vrijednost prvog ugovora za bale, onog s T7 VIS-om iz 2008., tada bila 59,43 milijuna kuna.

Kupnja zemljišta od Ekos Holdinga u Ulici Vilka Novaka bila je dogovorena u iznosu od 14,51 milijuna kuna.

Kupnja zemljišta od T&H Investa u Ulici Vilka Novka bila je dogovorena u iznosu od 31,75 milijuna kuna. 

Kupnja zemljišta od T&H Investa na Banfici bila je dogovorena je u iznosu od 24,13 milijuna kuna. 

Ukupno to iznosi 129,82 milijuna kuna, u tom razdoblju 'prije Habuša'. Sve je te ugovore inicirala i potpisala tadašnja Čehokova vlast odnosno gradonačelnik osobno.

Stanje 'poslije Habuša'

Dolaskom Habuša na vlast raspisana je koncesija za bale, a 2013. odabran je koncesionar. Riječ je o zajednici ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R.

No 2016. godine on podiže tužbu protiv Grada tešku 98,69 milijuna kuna zbog nerealizirane koncesije, podsjetili su Avar i Lešina.

Danas, odnosno na dan 15. veljače 2020. godine, pokazuje podatke Avar, trošak slučaja zemljiša na Banfici s kamatama iznosi 31,05 milijuna kuna u korist T&H Investa

Za zemljište u Ulici Vilka Novaka sada bi s kamatama, ako bi Grad izgubio spor, trebalo T&H Investu platiti 65,29 milijuna kuna. 

Vezana vijest:

Damir Habijan, Ivan Čehok, POS u Ulici Vilka Novaka MILIJUNI I MILIJUNI KUNA Habijan: 'HDZ neće podržati takvu nagodbu s Ekosom. Neka ovrše Grad, imaju presudu'

Spor s Ekos Holdingom vezano uz zemljište u Ulici Vilka Novaka u međuvremenu je doživio svoj pravomoćni sudski epilog, onih 14,1 milijuna naraslo je s kamatama na 30,68 milijuna kuna koje Grad mora platiti toj tvrtki.

I dalje je aktualna, napominje Avar, tužba CE-ZA-R-a teška 98,69 milijuna kuna.

A trošak za bale procijen je na 146,95 milijuna kuna. Za toliko bi, objašnjava Avar, T&H Invest mogao tužiti Grad temeljem ugovora iz 2008. godine sada kad ugovor opet nije sudski proglašen ništetnim.

Sve to zbrojeno iznosi 372 milijuna kuna. 

5b4eed125375e8ee66a39bf245d7e8dc.jpg?v=2

Nagodba na 118 milijuna

Ono što se sada predlaže nagodbom je da Grad T&H Investu plati nula kuna za zemljište na Banfici i 22,5 milijuna kuna za zemljište u Ulici Vilka Novaka.

Ekosu Holdingu platilo bi se nagodbom nešto manje nego što je stajalo u sudskoj presudi. Taj iznos je 26,5 milijuna kuna.

'Izlaznica' iz koncesije za bale i s njom povezanom tužbom koštala bi 7,5 milijuna kuna u korist CE-ZAR-a.

Naposljetku, ostalo je zbrinjavanje bala, za što bi Grad platio 62 milijuna kuna konzumirajući ugovor iz 2008. godine, a na kojeg bi se T&H Investu anektirao CE-ZA-R.

- Dakle, s tih 118,5 milijuna rješavaju se tereti iz sporova teški 372 milijuna kuna - zaključio je Lešina financijski dio priče o integralnom rješenju.

Integralno rješenje zapravo 165 milijuna

No ova cifra nije cjelovita. Odnosi se samo na ono što bi, prema rečenome, trebao platiti Grad.

Za zbrinjavanje svih oko 105.000 tona bala dio sredstava osigurat će i Varkom. Avar i Lešina vele da to iznosi oko 30 milijuna kuna.

Svoj dio dat će i četiri općine (Trnovec, Sveti Ilija, Petrijanec i Vinica), zajedno 15 milijuna kuna.

Naposljetku, dio novaca za tu namjenu ima i Čistoća, nešto više od 2 milijuna kuna.

Tako će ovo integralno rješenje zapravo koštati oko 165 milijuna kuna. Od toga na same bale ide, dakle, oko 110 milijuna kuna, a na nagodbe po ugovorima 56,5 milijuna kuna.

Obveznice na 110 milijuna

Izvori financiranja, rečeno je, su redovita proračunska sredstva i - municipalne obveznice. Kako su objasnili Avar i Lešina, iz proračuna bi Grad izdvojio 62 milijuna kuna za bale (podijeljeno kroz deset godina) i 7,5 milijuna kuna za izlazak iz koncesije, a zemljišta bi se platila iz obveznica. 

Ukupno Grad planira izdati 110 milijuna kuna obveznica. Prema Ekos Holdingu i T&H Investu od toga iznosa ide, kako ispada, 49 milijuna kuna. Ostalo otpada na najavljene infrastrukturne projekte.

Ne odustaje se od sufinanciranja

Ono što je također bitno je pitanje sufinanciranja zbrinjavanja bala. Fond za zaštitu okoliša dao je Gradu hodogram po kojem bi trebalo postupiti ako žele ostvariti pravo na sufinanciranje. 

SDP je jučer na presici rekao da je Grad očigledno krenuo drugim putem, Lešina je danas to opovrgnuo.

- Imamo mišljenje odvjetničkog ureda na osnovu kojeg imamo temelje za pregovore s Fondom da se poštuje ugovor o sufinanciranju. Ako to neće proći, spremni smo tužiti državu zbog ovoga. Nećemo odustati. A tu je također i europski fond namijenjen sanaciji zatvorenih odlagališta. Istovremeno ćemo raditi na oba dvije mogućnosti - najavljeni su daljnji koraci i pritom su Avar i Lešina to usporedili s time kako je župan Radimir Čačić dobio tužbe protiv države za javno-privatno partnerstvo.

Namirenje interesnih skupina

Odbacili su Avar i Lešina i ostale navode koje su članovi SDP-a jučer iznijeli na svojoj sjednici. 

Tako kažu da se ovdje ne radi ni o kakvom namirenju interesnih skupina i njihovom spašavanju od zatvora, već da je riječ o rješavanju problema koji je objektivan. Lešina kaže da je to zapravo čisti 'damage control' i da je riječ o odluci koja nikako nije oportuna, ali da nema drugog načina.

Problem s Habuševim rješenjem

Vezana vijest:

img4990615843 Zaduženje od 70 mil. kuna za bale nije prošlo, Habuš najavio - referendum!

Jučer je SDP podsjetio i na Habuševo rješenje za bale iz 2016. godine u iznosu od 70 milijuna kuna. Lešina i Avar danas su rekli da je to rješenje predviđalo zbrinjavanje samo dijela bala, onih gradskih, a ne i onih općinskih.

- Osim toga, taj sporazum nikad nije predstavljen gradskim vijećnicima. O tome se govori, ali toga nema, nitko to nije vidio. To je kao Jeti - kaže Lešina.

Koncesija nezakonita?

Naposljetku, Avar je predstavio cijeli niz dopisa nadležnih tijela kojima je želio dokazati da je cijela koncesija bila nezakonita, zbog cijela niza razloga. 

Za cijenu od 725 kuna po toni, koju je CE-ZA-R ponudio 2016. godine, Avar je čak dodao da je gradskim vijećnicima prešućeno da u toj nagodbi, čak i ako ona bude prihvaćena, CE-ZA-R uopće nije želio odustati od spora oko koncesije.

Sredstva prikupljena od građana

Vezana vijest:

Željko Bunić VŽ SMEĆE GDJE JE NOVAC? Koliko je zapravo Varkom skupio za zbrinjavanje bala i što se dogodilo s tim sredstvima

Vezano uz optužbe za nenamjensko trošenje sredstava koje je Varkom za zbrinjavanje bala prikupio po računima građana, Avar i Lešina kažu da je po toj osnovi prikupljeno 11,5 milijuna kuna.

Tvrtki T7 VIS odnosno T&H Invest dan je predujam od 9,3 milijuna kuna, a oko 2,2 milijuna kuna nalazi se kod Čistoće, rekli su.

Zaštita vodonosnika

Odbacili su i tvrdnje SDP-a da Varkom za zbrinjavanje bala ne može upotrijebiti sredstva namjenski prikupljena za zaštitu vodonosnika.

Riječ je, kažu, o vodozaštitnom području i tu nikakvog problema ne bi smjelo biti. 

Patafti milijun eura?

Osvrnuli su se i na tvrdnju da će Grad pogodovati Davoru Patafti time što su on i C.I.O.S. potpisali tajni ugovor kojim Patafti pripada milijun eura ako se realizira koncesija.

Na taj dio se nisu željeli previše osvrtati, samo su negirali tako nešto.

Svi dokumenti na Gradsko vijeće

Na kraju su najavili da će pred Gradsko vijeće doći precizno definirani dokumenti vezani uz nagodbe o kojima je riječ. 

Najnovije

Reci što misliš!