Vijesti / Politika

PREMIJER O KORONAVIRUSU

Plenković: 'Javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Ostanimo smireni, živite normalno!'

Plenković: 'Javnozdravstvena situacija je pod kontrolom. Ostanimo smireni, živite normalno!'
Patrik Macek/Pixsell

Zahvalio se svima koji poduzimaju sve potrebne mjere i svima koji su angažirani te pozvao na smirenost.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj, piše RTL

Zahvalio se svima koji poduzimaju sve potrebne mjere i svima koji su angažirani te pozvao na smirenost.

- Cilj nam je osigurati zdravstvenu sigurnost naših građana. Uključeni su svi koji trebaju biti uključeni u aktivnosti. Javnozdravstvena situacija u Hrvatskoj je pod kontrolom. Nema nikakvog mjesta panici, još jednom apeliram na sugrađane, nema mjesta za neke ekstra zalihe, živite normalno. Molim da s te strane budemo smireni. Hrvatska je ovu situaciju prepoznala na vrijeme. Sada je najvažnija zadaća naših zdravstvenih ustanova, a gospodarski resori će voditi računa da imamo na umu kako se nositi s nepredvidljivim efektima ovakvog, kako se to naziva, eksternog šoka. Naš je cilj da minimiziramo bilo kakve posljedice. Bit ćemo oprezni - rekao je Plenković.

Vlada je na sjednici također odobrila Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' 2.250.000 kuna za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju, kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprječavanje daljnjeg širenja i liječenje od koronavirusa.

Podsjetimo, nacionalni Stožer civilne zaštite izvijestio je u četvrtak da su u Hrvatskoj i dalje tri oboljela od koronavirusa i nema novih oboljelih.

Zaraženi su dobro i dobivaju potrebne lijekove, kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su u tijeku testiranja 131 uzoraka, obrađeno ih  je 107 te se obrađuju još 24 uzoraka.

Marić: Teško je predvidjeti utjecaj koronavirusa na turizam

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako je za sada još teško predvidjeti utjecaj koronavirusa na turizam, jer je još teško procijeniti dubinu i efekte tog utjecaja, kao i trajanje te krize, ali vjeruje da se turizam i s time može izboriti.

- Na turizam svi stavljamo naglasak, ali to nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne i relevantne sa svojim doprinosima. Turizam ima jednu dodatnu osjetljivost na globalne poremećaje, ali i dalje mislim da, ako ne dođe do neke značajnije i jače eskalacije te epidemije, naš turizam ima dovoljno snage i otpornosti da se izbori i s time - rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade.

Ministar financija je podsjetio i na razdoblje globalne krize i recesije u kojem je hrvatski turizam stalno bilježio pozitivne stope rasta.

- U cijeloj ovoj priči pozitivno je, ako se može tako govoriti, što se događa početkom godine, kada se sezona još nije 'zavitlala'. Nadamo se da će ta problematika u nekom skorom roku splasnuti te da će se od Uskrsa, kada zapravo i počinje turistička sezona, a to je u travnju, što nije ni tako blizu, ali ni daleko, stvari poboljšati - naglasio je Marić.

Ističe kako svi trebaju biti svjesni i činiti sve što je moguće da se eventualni negativni efekti na turizam što više umanje u slučaju nastavka krize u vezi koronavirusa oko Uskrsa i kasnije. I u ovom, kao i u drugim sektorima, potreban je oprez, ali ne panika, ponovio je ministar financija.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!