Vijesti / Politika

INTEGRALNO RJEŠENJE

Habuš progovorio: 'Onaj tko dođe poslije Čehoka bit će - stečajni gradonačelnik'

Habuš progovorio: 'Onaj tko dođe poslije Čehoka bit će - stečajni gradonačelnik'
Varaždinski.hr, PIXSELL

'Ako već vladajuća većina želi učiniti damage control i omogućiti clean start Gradu, novom gradonačelniku i Gradskom vijeću, onda postoji samo jedno moralno rješenje. Ako se išta od ovog integralnog rješenja može nazvati moralnim', iznosi prijedlog bivši gradonačelnik.

Još od preuzimanja vlasti sredinom 2017. godine s usana novog gradonačelnika Ivana Čehoka ne silazi ime njegova prethodnika Gorana Habuša. To se posebno intenziviralo posljednjih dana, u svim situacijama u kojima Čehok obrazlaže sve pluseve najavljenog 'integralnog rješenja' za problem baliranog otpada i svih sporova povezanih s tvrtkama T&H Invest, Ekos Holding i CE-ZA-R.

Nije ga bilo u javnosti

Vezana vijest:

Bale u Brezju SUDSKI SPOROVI BALE Grad krenuo 'mirnim putem': To znači da će Patafta i Pripuz dobiti svoje, a promašaje političara platit će građani

Habuš se u proteklom razdoblju nije pojavljivao u javnosti. Bio je kao promatrač prisutan tek na sjednici Gradskog vijeća u rujnu 2018. na kojoj je izglasano da se zaustavi spor između Grada i T&H Investa o ništetnosti ugovora za zbrinjavanje bala potpisanog 2008. godine.

U posljednje vrijeme povremeno se oglasio na društvenim mrežama i to je bilo sve. Ni novinari ga nisu nazivali i pitali za mišljenje, bez obzira što je bio predmet svakag razgovora vezanog uz zbrinjavanje baliranog otpada.

Korak do konačnog rješenja

Vezana vijest:

Zlatan Avar, Mario Lešina, bale INTEGRALNO RJEŠENJE BALE ODLAZE? 'Sa 118 milijuna kuna rješavamo sporove teške 372 milijuna kuna'

Sada, kad se Čehokova gradska vlast nalazi korak do konačnog rješenja, ipak je odlučio dati svoje viđenje onoga što se događa, ali i što se događalo od 2017. godine naovamo.

- S obzirom na 'integralno rješenje' koje se ovih dana servira i građanima i gradskim vijećnicima kao najbolje moguće rješenje osjećam potrebu, kao 'glavni krivac', prema Čehoku, reći nekoliko činjenica - kaže Habuš.

Čehok odgovoran za lošu poziciju Grada

On tvrdi da je sadašnja 'loša' pozicija Grada u sudskim postupcima isključiva zasluga 'Čehoka i njegovih satelita'.

- Naime, prvi potez koji je povukao dolaskom u Grad bio je uzimanje punomoći odvjetničkim društvima koja su do tada zastupala Grad u sporovima vezanima uz ugovore sa T7 Visom (i njegovim pravnim sljednicima), Ekosom i Cezarom te angažiranje novih odvjetničkih društava koja su se prvo trebala upoznati i s problematikom i s tijekom dosadašnjih radnji po tim sporovima. Sve skupa je pravdano troškovima dotadašnjih odvjetničkih društava i uštedom sa novima. Naravno da to nema veze s istinom. Naime, trebalo je činjenjem ili nečinjenjem dovesti sudske sporove u poziciju koja odgovara gradonačelniku i potpisnicima spornih ugovora i time oslabiti poziciju Grada kao preduvjet za ovakvo 'integralno rješenje' - tumači bivši gradonačelnik.

Čehokov cilj je završiti započeto

Ovrće se potom na presudu Trgovačkog suda u Varaždinu u korist Ekos Holdinga.

- Činjenica da se Čehok nije žalio na prvostupanjsku nepravomoćnu presudu koja je išla u korist Ekosa pa ju je samim time doveo do pravomoćnosti, dovoljno govori o jedinoj svrsi Čehokove kandidature na zadnjim izborima, a to je – završiti započeto i obećano i, ako je moguće sebi, i pajdašima olakšati poziciju u sudskim postupcima - upozorava Habuš.

Sigurno neće osporavati ugovore koje je potpisao

Kaže da je samo po sebi razumljivo da Čehok ne može imati drugačiji stav prema spornim ugovorima nego pozitivan.

- S obzirom da je sam Čehok u periodu od 2008. do 2011. zagovarao pred Poglavarstvom i Gradskim vijećem potpisivanje tih ugovora, što je na kraju i učinio, bilo je iluzorno vjerovati i očekivati da će ih sada osporavati - jasan je Habuš.

Kako cijena s 580 kuna skočila na 1.090?

Osvrće se i na aktualnu cijenu zbrinjavanja bala.

- Bilo bi jako interesantno vidjeti kako je to cijena za potpuno isti postupak zbrinjavanja kao i u mom prijedlogu iz 2016. skočila s 580 kuna plus PDV na 1090 kuna plus PDV i zašto će CE-ZA-R ili C.I.O.S. dobiti 510 kuna po toni više nego 2016. godine. To je oko 48,5 milijuna kuna više - računa Habuš i dodaje: - No, što je – tu je.

Samo jedno 'moralno' rješenje

Pa nudi svoje viđenje što bi u ovoj situaciji jedino bilo dobro učiniti.

- Ako već vladajuća većina želi učiniti 'damage control' i omogućiti 'clean start' Gradu, novom gradonačelniku i Gradskom vijeću, onda postoji samo jedno 'moralno' rješenje. Ako se išta od ovog 'integralnog rješenja' može nazvati moralnim.

Bez zaduživanja, sve iz proračuna

A to je sljedeće, kaže:

- Prvo, nema zaduživanja. Osim za bale, jer otplata na deset godina jest zaduženje Grada. Drugo, rebalansom proračuna za 2020. osigurati sredstva za bale od 6,5 milijuna kuna te za Ekos 26 milijuna kuna. Treće, u proračunu za 2021. osigurati sredstva za isplatu ugovora sa T&H Investom od 22 milijuna kuna.

Bez tereta onima koji dolaze poslije

Objašnjava i zašto to rješenje smatra jedinim 'moralnim'.

- Na taj način Gradsko vijeće šalje ozbiljnu poruku da želi riješiti naslijeđene probleme, ali ne na način da zadužuje one koji će doći poslije njih, već teret 'integralnog rješenja' preuzima na sebe. Isto tako, daje mogućnost novom gradonačelniku i novom Gradskom vijeću da neopterećeno grijesima iz prošlosti, počevši od 2022. godine, samo odlučuje o eventualnim zaduženjima Grada, bilo obveznicama, bilo kreditom, koja će biti usmjerena isključivo na investicije, a ne na pokriće duhova prošlosti - objašnjava.

Šalje se i poruka Čehoku

Kaže da se tako šalje i poruka aktualnom gradonačelniku.

- Na taj način šalje se jasna poruka Čehoku, da 'kako je sijao - tako će i žeti', a ne da mu se uz peglanje svih njegovih gluposti iz prošlosti još dozvoljava da se zaduži za investicije i ispadne veliki graditelj, ali tuđim novcima, a da onaj koji dođe poslije njega bude u punom smislu 'stečajni gradonačelnik'. Jedino na prije opisani način većina u Gradskom vijeću može koliko-toliko sačuvati obraz i pokazati odgovornost i prema Gradu i prema građanima - zaključuje svoje viđenje aktualne situacije bivši gradonačelnik Goran Habuš.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!