Vijesti / Politika

divjak odlučila

Blaženka Divjak povlači se iz politike: 'Svima želim puno zdravlja, idem u akademske vode'

Blaženka Divjak povlači se iz politike: 'Svima želim puno zdravlja, idem u akademske vode'
Goran Stanzl/Pixsell

Na parlamentarnim izborima Divjak je dobila 644 preferencijalna glasa...

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na Facebooku je objavila da se povlači iz politike i odlazi natrag u akademske vode.

'Zahvaljujem svima Vama koji ste mi posljednje tri godine pružali podršku u uvođenju promjena u obrazovanje i znanost u Hrvatskoj i davali sve od sebe da te promjene zažive. Ušla sam u Vladu 2017. kao stručnjak u području obrazovanja i znanosti na poziv HNS-a, iako se do tada politikom uopće nisam bavila. Nije mi bio cilj biti ministrica već sam preuzela tu zahtjevnu i odgovornu dužnost u teškim vremenima i ostvarila ono što sam obećala, a to je kurikularna reforma općeg obrazovanja, reforma strukovnog obrazovanja, poticanje izvrsnosti u obrazovanju i znanosti, kao i rekordno ulaganje u obrazovanje i znanost. Način na koji je sustav obrazovanja odgovorio na krizu uzrokovanu koronavirusom pokazuje da smo uspjeli obrazovanje učiniti sposobnim odgovoriti na izazove i potrebe društva, pa čak i krizne situacije.Međutim, rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da građani očekuju da ministri budu političari s izbornim legitimitetom. Stoga se ja vraćam svojoj akademskoj karijeri i nadam se da će se svi ovi reformski procesi nastaviti. To naravno ne ovisi samo o budućem ministru ili ministrici već i o tome koliko ljudi u sustavu obrazovanja i znanosti žele i bore se za promjene te koliko smo mi kao društvo zreli i odgovorni. Za neizvjesnu jesen sve je pripremljeno i to omogućuje budućem ministru ili ministrici lakši početak. Veliki projekt cjelodnevne nastave koji je pripremljen sljedeći je veliki korak i čini se da oko njega postoji široko suglasje te može biti dobar primjer i test kontinuiteta politika u obrazovanju. Svima želim zdravlja i snage da u ovim teškim vremenima pokažemo zajedništvo i sposobnost da izazove pretvorimo u prilike', poručila je Divjak.

Divjak je na izborima bila na listi HNS-a u 3. izbornoj jedinici u kojoj je bila na posljednjem, 14. mjestu, te je sveukupno dobila 644 preferencijalna glasa što je 7,28 posto svih glasova koje je HNS dobio u 3. izbornoj jedinici.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!