Vijesti / Politika

Afera Janaf i skidanje imuniteta

MARTINČEVIĆ U SABORU 'Spektakularno je bilo i uhićenje Ivana Čehoka pa je on danas gradonačelnik'

MARTINČEVIĆ U SABORU 'Spektakularno je bilo i uhićenje Ivana Čehoka pa je on danas gradonačelnik'
Patrik Macek/Pixsell

'On je danas gradonačelnik Varaždina, rješava ugovore i sporove zbog kojih je optužen, pije kavu s premijerom i priprema se za sljedeće lokalne izbore. To je naše pravosuđe', rekla je Martinčević u saborskoj raspravi.

Hrvatski sabor danas je ostavio bez imuniteta trojicu zastupnika - Dražena Barišića (HDZ), Darka Puljašića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP).

Za Grgića i Puljašića dao je i odobrenje da se zbog navodne umješanosti u aferu Janaf liše slobode i odredi istražni zatvor.

Nakon glasanja, za riječ se javila zastupnica Reformista Natalija Martinčević. Zatražila je stanku kako bi istaknula važnost borbe protiv korupcije.

- Problem je što se naša borba protiv korupcije svodi na spektakularna uhićenja. Prije toga, kao što smo vidjeli, pošalje se i poziv medijima da se fotografira. I što se dogodi nakon toga? Apsolutno ništa - uvodno je rekla zastupnica. 

Govorila je o procesima koji traju predugo. 

- Temelj pravne države je povjerenje njezinih građana u pravosudni sustav, a upravo je pravosudni sustav i naše pravosuđe najlošije u ovoj državi. Procesi se rješavaju i traju, ne godinama, već desetljećima. To je posebno opasno kada govorimo o političarima. A još je opasnije kada govorimo o političarima nositeljima izvršne vlasti. Mi danas skidamo imunitet dvojici zastupnika, ali i dvojici gradonačelnika - naglasila je Martinčević. 

Spomenula je slučaj iz Varaždina. Vratila se u vrijeme kada je uhićen sadašnji gradonačelnik. 

- Samo bi podsjetila na jedan slučaj koji smo imali u gradu Varaždinu, kada je u isto takvom spektakularnom uhićenju uhićen gradonačelnik Čehok. To je bilo prije deset godina. Prije deset godina je uhićen gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok. Gdje je on danas? Nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu, ima četiri potvrđene optužnice, sve za nanošenje štete Gradu Varaždinu. On je danas gradonačelnik Varaždina, on danas rješava ugovore i sporove zbog kojih je optužen, pije kavu s premijerom i priprema se za sljedeće lokalne izbore. To je naše pravosuđe. Nadam se da ova uhićenja neće završiti na ovakav način kao što je to bilo u Varaždinu – rekla je Martinčević.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!