Vijesti / Politika

Otkriven partijski dosje

Suverenist Željko Sačić bio je član Saveza komunista i pisao Titu. Danas je žestoki kritičar Jugoslavije i socijalizma

Suverenist Željko Sačić bio je član Saveza komunista i pisao Titu. Danas je žestoki kritičar Jugoslavije i socijalizma
Kristina Stedul Fabac/Pixsell/Hrvatski državni arhiv/Novosti

Umirovljenom generalu iz Varaždina otkriven je partijski dosje u kojem se ističe njegova privrženost Jugoslaviji i socijalizmu, iako je danas jedan od najvećih kritičara Jugoslavije i antifašizma.

Željko Sačić, umirovljeni varaždinski general i bivši pomoćnik zapovjednika Specijalne policije te član predsjedništva stranke Hrvatski suverenisti i saborski zastupnik, u svojim istupima često spominje Jugoslaviju i komunističke zločine iz vremena Jugoslavije kao najveće zlo koje je snašlo hrvatski narod.

Napadi na Jugoslavene dio su Sačićevog repertoara, a portal Novosti sada je pronašao partijski dosje Željka Sačića – o njegovom članstvu u Savezu komunista Jugoslavije, pisanju oda Josipu Brozu Titu, radu u sektoru milicije...

Novosti navode da se u službenom dokumentu Sačić opredijelio kao Jugoslaven, a Titu se obvezao da će pronositi njegovu revolucionarnu misao. Dokument s podacima pronašli su u Hrvatskom državnom arhivu.

Sačićevo partijsko djelovanje seže do kasnih osamdesetih – tada je bio zadužen za čuvanje partijskih funkcionera od zgrade Saveza komunista do Titove vile Zagorje.

U međuvremenu, Sačić danas govori o partizanima kao zločincima i masovnim ubojicama, ministra Medveda poziva da ne obnavlja devastirane spomenike antifašističkom pokretu, traži zabranu petokrake u javnom prostoru.

Ipak, s ovim dokumentom čini se da osim što je bio u partiji, Sačić se divio Titu, Jugoslaviji i postignućima socijalizma, a i da se brinuo za komunističke službenike.

Godine 1980., kao 17-godišnjak, pisao je da mu je oduvijek bila želja da 'postane članom Saveza komunista Jugoslavije te da slijedi Titov put i Njegova djela'. Novosti ističu da su rečenice ispisane rukom u Sačićevom eseju koji je napisao kao omladinac u koje je primljen 1976. godine.

Od 1982. do 1984. bio je član samoupravne radničke kontrole Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova, a tada se pridružio Jedinici milicije za osiguranje. U svom poslu često je istican kao primjer dobrog radnika, a zadnji spis u kojem je spomenut je imenovanje na poziciju kriminalista u odsjeku za gospodarski kriminal, navode Novosti

Najnovije

Reci što misliš!