Vijesti / Politika

župan o pandemiji

Čačić: 'Opasni su oni koji svjesno lažu građanima da cijepe više od drugih'

Čačić: 'Opasni su oni koji svjesno lažu građanima da cijepe više od drugih'
Varaždinska županija

'Otvaranje terasa ne mislim da će nešto bitno unazaditi situaciju', komentirao je župan popuštanje mjera.

Predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić govorio je u Newsroomu na N1 o stanju s obnovom nakon potresa, kao i o cijepljenju po Hrvatskoj. 

Govorio je o područjima pogođenima potresom.

- Petrinja u svojoj povijesnoj jezgri ima 32 zaštićena objekta koji su srećom prije nekoliko godina potpuno snimljena, postoje arhitektonski snimci… Vidio sam rješenje Ministarstva kulture za jedan od najgorih objekata, gdje se kaže ovo bi trebalo pregledati, pa bi ovo trebalo dodati, pa bi ovo trebalo restaurirati. To je jedna od elementarnih bedastoća - kazao je. 

Smatra da je sve što je označeno crvenim i graniči s istim treba odmah srušiti 

- Moja je preporuka, sve što je granično crveno i crveno, odmah, ne oklijevajući, rušiti i izgraditi faksimile!… To je nešto što je napravljeno na tisućama objekata u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Nitko ne želi rušiti ambijent, povijest, vrijednosti. Sruši, napravi faksimil s novim materijalima - rekao je Čačić. 

Rekao je da je prije nekoliko dana u Petrinji obećao da će taj prijedlog, da se odmah ruše ta 32 objekta, iznijeti na prvom sljedećem koalicijskom sastanku.

Čačić je komentirao stanje s epidemijom, prvo najavljeno otvaranje terasa ugostiteljskih objekata. Rekao je da je stvar pod kontrolom unatoč porastu broja novih slučajeva zaraze od prošlog četvrtka za 45 posto.

- Otvaranje terasa ne mislim da će nešto bitno unazaditi situaciju, bez obzira što mislim da nije bezopasno to što se događa na jugu. Što se nas na sjeveru tiče, pala nam je incidencija na ispod 50, što su vrlo, vrlo dobre brojke - napomenuo je Čačić. 

Istaknuo je da je u ovom trenutku najvažnije cjepivo. 

- Moram reći da nam je ključna tema cjepivo. Sve te bedastoće koje gledam i slušam po televiziji, ta masovna cijepljenja, dvorane ove i one, jednostavno je bacanje magle u oči. Mi cjepiva nemamo, to je prvo. Drugo, cjepivo se dobiva po županijama točno po broju stanovnika koliko županija ima. Svi oni koji svjesno lažu svojim građanima da cijepe više od drugih, su opasni. Lažu! Jer svi cijepe u Hrvatskoj, a to ne da je malo, nego je strašno premalo.

Smatra da je svako cijepljenje u dvoranama smiješno i opasno. 

- Primarci jedini znaju kakva je struktura njihovih pacijenata. Oni znaju jesu li neki (od pacijenata) s većim, neki s manjim komorbiditetima, oni su bliži ljudima koji se eventualno teže kreću, starijima ili invalidima. Mogu vam navesti još pet ili šest čvrstij razloga za to da su primarci oni koje jedan suvisli pametan sustav, a to i radi veliki broj županija, treba koristiti kad se ima malo cjepiva, da se te ugrožene skupine cijepe. Svako cijepljenje u nekakvim dvoranama je smiješno i opasno - rekao je Čačić. 

Za cijepljenje preko reda i po vezama kazao je da se istraga mora provesti.

Komentirao je potom naručivanje za cijepljenje protiv covida preko interneta:

- Ovaj primitivan način, javite se na internet, pa koliko vas se javi, cijepit ćemo vas - tako ga je okarakterizirao: 

- Ako idete na nagluplji mogući način tko se prvi javi, taj će cijepiti, to je zdravstveno krivo. 

Rekao je da će pripreme za masovno cijepljenje imati smisla tek kad se broj cjepiva koja se dostavljaju poveća.

- Moraju nam se udvostručiti, utrostručiti broj cjepiva kojih sada nemamo… Tada bismo mogli reći idemo na masovna cijepljenja - zaključio je Čačić za N1.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!