Vijesti / Politika

MINI EKO-KRIZA

KAMO S OTPADOM 'Do kraja tjedna naći ćemo rješenje'

KAMO S OTPADOM 'Do kraja tjedna naći ćemo rješenje'
Varaždinski.hr, Facebook Ivan Čehok

HDZ-ov župan i SDP-ov gradonačelnik, čini se, korektno surađuju.

Tek pola godine prošlo je od zadnje mini-krize s odlaganjem varaždinskog komunalnog otpada, evo nam već nove. Posljednjih nekoliko dana tvrtka Čistoća u Poljani Biškupečkoj gomila miješani otpad jer - nema kamo s njim!

Vezana vijest:

problemi s otpadom PROBLEM S OTPADOM Čehok prozvao Bosilja, on odgovara: 'Predbacuje mi svoju nebrigu'

Odgovor na pitanje kako je do toga razlikuje se ovisno o tome koga pitate. Bivši gradonačelnik Ivan Čehok za novonastalu situaciju okrivljuje novog gradonačelnika Nevena Bosilja, kojeg je problem dočekao odmah po primopredaji dužnosti. Jasno je da je Bosilj na to odgovorio ukazujući na to da je riječ o problemu koji je na vrijeme trebala riješiti bivša vlast.

Uključio se i župan

Kako god bilo, problem treba riješiti. U nalaženje rješenja uključio se i župan Anđelko Stričak.

- Razgovarao sam s varaždinskim gradonačelnikom. Ovaj tjedan zasigurno ćemo naći rješenje - najavio je danas Stričak. 

Otpad 15 općina i gradova

Naglasio je da to nije samo otpad Grada Varaždina, već 15 gradova i općina s područja Varaždinske županije. Čistoća, naime, zbrinjava otpad i za Grad Varaždinske Toplice te općine Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Petrijanec, Vinica, Vidovec, Sračinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Baretinec, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Čehok opet proziva Bosilja

Čehok je danas ponovno reagirao priopćenjem u kojem proziva Bosilja.

- Istina je da je deponija zatvorena za Čistoćine kamione nekoliko dana nakon proglašenja rezultata izbora i primopredaje. Bosilj nije našao za shodno da o tome obavijesti sve građane premda je znao da će se zatvoriti i da su kapaciteti smanjeni bili i prošle godine u studenome, ali je bivša vlast imala alternativno rješenje i građanima nije iskrcavala otpad u naselju kako čini Bosilj. O smanjivanju kapaciteta nekoliko se puta govorilo na sjednicama Vijeća na kojima je bio i Bosilj. Mi smo i sada imali alternativno rješenje, međutim, gradonačelnik Bosilj nije uopće htio razgovarati o svježem otpadu, nije ga zanimalo ništa osim kako će početi dovoditi nove zaposlenike u gradsku upravu već dan nakon izbora - poručila je Čehokova lista u priopćenju medijima.

Vezana vijest:

Čistoća KRAJ EKO-KRIZE? KONAČNO SE ZNA GDJE ĆE NAŠE SMEĆE Oko 600 tona otpada putuje na drugi kraj Hrvatske

Problemi iz prosinca

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Čistoća se već jednom našla u problemima, ne imajući kamo s komunalnim otpadom. Prvo se problem pokušao riješiti odvozom smeća u Jerovec, no to je rješenje blokirao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Naposljetku je smeće završilo u Vukovaru, izvijestili su iz gradske vlasti krajem prosinca. Međutim, kako doznajemo, tamo je završio samo dio otpada, ostatak je vožen uz Grubišno Polja te u Garešnicu

Što s Piškornicom?

Daleko bliže odlagalište je ono u Koprivničkom Ivancu. Tamošnja tvrtka Piškornica - sanacijsko odlagalište navodno je imala rezervirane kapacitete i za varaždinske potrebe, ali Čistoća nije potpisala ugovor. O toj temi su se jučer oglasili iz platforme Budimo grad.

- Uprava Čistoće, nakon što je u studenom 2020. godine poništila javni natječaj koji je raspisala, i to iz razloga što nije zaprimila niti jednu ponudu, nije poduzela daljnje korake i provela pregovarački postupak javne nabave. Drugim riječima, uprava Čistoće nije ispitala tržište, poslala pozive na dostavu inicijalnih ponuda potencijalnim odlagalištima, provela pregovore i s najpovoljnijim ponuditeljem sklopila ugovor. Tek u travnju 2021. šalju upite na jedan dio aktivnih odlagališta, međutim, ništa se ne rješava - navode iz Budimo grad kako je ovome problemu pristupila uprava komunalne tvrtke.

Vezana vijest:

Ivan Čehok, otpad, Poljana Biškupečka EKO-KRIZA KAMO SA SMEĆEM? 'Ako bi otpad išao u MBO, onda bi građani imali samo dvije kante'

Na mlin Pripuzovom MBO-u

Podsjetili su i na izjave gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je javno najavio raspisivanje novog natječaja, ali pod drugačijim uvjetima. Čehok je tada jasno artikulirao da je konačno rješenje - MBO. Odnosno mehaničko-biološka obrada otpada, u postrojenju poput primjerice onog u Brezju, u vlasništvu tvrtke C.I.O.S. Petra Pripuza.

Cijelo proteklo vrijeme Čehok upozorava na to da će se kapaciteti deponija iz godine u godinu sve više smanjivati. No rješenje odvoza smeća u MBO bitno bi poskupilo uslugu. Deponij smeća u Piškornici, primjerice, košta 350 kuna (plus PDV), dok u MBO-u košta oko četiri puta više!

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.