Vijesti / Politika

Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja

Stričak kritizirao Grad Varaždin zbog Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja, Bosilj mu odgovorio

Stričak kritizirao Grad Varaždin zbog Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja, Bosilj mu odgovorio
Grad Varaždin

Trzavice na relaciji Varaždinske županije i Grada Varaždina...

Na sjednici Županijske skupštine otvoreno je i pitanje statusa Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja. Pitanje je na Aktualnom satu postavila zastupnica HSLS-a Dragica Ratković, a na pitanje je odgovorio župan Anđelko Stričak.

- Nema potrebe naširoko objašnjavati zašto je taj centar potreban. Svjedoci smo da su iz godine u godinu sve veće krize, sve veće nedaće, i da je dobro da na jednom mjestu imamo sve te službe i institucije koje se bave zaštitom i spašavanjem. Da smo sada imali taj centar, puno lakše bi zbrinjavali raseljene ukrajinske osobe. Na lokaciji predviđenoj za izgradnju centra, predvidjeli smo i izgradnju popratnih sadržaja: smještajne kapacitete, oko 50 soba, sportska dvorana. To su planovi – uvodno je rekao župan.

Nastavio je u kritičnijem tonu.

- Mi moramo poduzeti sve da to izgradimo. No koliko vidim, Grad Varaždin je potpuno nezainteresiran da se to izgradi. Još mjesec dva čekamo, no ako dotada Grad Varaždin ne riješi pitanje kupnje tog zemljišta, taj centar premjestit ćemo do najbliže lokacije na kojoj možemo graditi. Sigurno se nećemo dovesti u situaciju da to propadne, a zasad sve ide u tom smjeru – zaključio je Stričak.

Na kritike su odgovorili iz Grada Varaždina. Ističu da su, sukladno dogovoru s Varaždinskom županijom, poduzeli sve potrebne korake za otkup zemljišta, osigurali sredstva u proračunu, angažirali sudskog vještaka te je napravljena procjena vrijednosti zemljišta.

- Ideja izgradnje Regionalnog centra za civilnu zaštitu i spašavanje stara je dvadesetak godina i Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao zemljište uz istočnu obilaznicu iza tvrtke Gumiimpex koje je u vlasništvu Javno vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Sve do prošle godine i promjene vlasti u Županiji, na toj lokaciji se planirao graditi Regionalni centar svih žurnih službi i službi civilne zaštite, koji je trebao uključivati i Centar vatrogasne djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Novi župan Stričak je prošle godine odlučio da se Regionalni centar izmjesti na novu lokaciju koja obuhvaća katastarsku općinu Varaždin i Gornji Kneginec – na poziciju između tvrtke Solvis i željezničke pruge prema Zagrebu na kojem je zemljište u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, ali ima i nekoliko parcela u privatnom vlasništvu koje je potrebno otkupiti od strane Grada Varaždina. Imajući u vidu važnost tog projekta za cijelu sjevernu Hrvatsku, Grad je podržao novu lokaciju župana Stričaka uz izdvajanje Javne vatrogasne postrojbe te smo nastavili s projektom izgradnje izdvojenog Centra vatrogasne djelatnosti na prije predviđenoj lokaciji u Varaždinu, zbog brzine i odaziva naših vatrogasaca na moguće ugroze koje su definirane analizom procjene rizika na području grada Varaždina – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Sljedeći tjedan organiziran je sastanak na koji su pozvani svi vlasnici zemljišta gdje bi se trebao dogovoriti mogući otkup tih parcela kako bi se projekt Regionalnog centra mogao nesmetano nastaviti, zaključuju iz Grada Varaždina.

Najnovije

Reci što misliš!