Vijesti / Politika

grad ivanec

Na sjednici Gradskog vijeća u Ivancu rasprava o plinu: 'Nije kriv ni Ivkom ni Grad ni država'

Na sjednici Gradskog vijeća u Ivancu rasprava o plinu: 'Nije kriv ni Ivkom ni Grad ni država'
Grad Ivanec

'Ivanec se mora dalje graditi i razvijati, nemojmo dozvoliti da populističkim mjerama uništimo sami sebe', rekao je Batinić.

U četvrtak, 15. rujna, u Kinodvorani Ivanec održana je sjednica Gradskog vijeća Ivanec na kojoj je jedina tema bila aktualna problematika vezana uz opskrbu plinom.

Gradonačelnik Milorad Batinić uvodno je istaknuo da je sjednica sazvana i zbog brojnih upita potrošača zabrinutih zbog ekstremnog poskupljenja plina, ali i zbog situacije oko prelaska na opskrbu iz Ivkom plina u Gradsku plinaru Zagreb koja je opskrbljivač u obvezi javne usluge, ali koja putem medija neprestano poručuje da ne može prihvatiti nove potrošače.

Gradska plinara Zagreb mora prihvatiti nove potrošače

Direktor Ivkom plina d.o.o. Darko Putar u nastavku je putem prezentacije detaljno pojasnio način na koji po pitanju opskrbe plinom i njegove distribucije potrošačima funkcionira ova tvrtka i kako se formira cijena plina. 

Podsjetio je da je Ivkom plin dosad potrošače svog distributivnog područja opskrbljivao najjeftinijim plinom u Hrvatskoj (temeljem ugovora o opskrbi plinom za tržišnu uslugu), ali da im u sadašnjoj situaciji nestabilnosti i ogromnog poskupljenja plina na tržištu više ne može ponuditi plin po konkurentnim cijenama. 

Stoga im je na vrijeme poslao obavijesti s pozivom da prijeđu na opskrbu putem Gradske plinare Zagreb, sa svom pripremljenom dokumentacijom koju je samo trebalo potpisati.

- Ivkom plin je u svemu dosad dobro postupio, a to nam je potvrđeno i dopisom HERA-e (Hrvatske energetske regulatorne agencije). Gradska plinara Zagreb mora prihvatiti nove potrošače jer je zakonom određeno da se kupac iz sfere tržišta uvijek može „skloniti“ u sigurnost javne usluge, dakle, pod zaštitu države – istaknuo je, među ostalim Putar.

U raspravi na tu temu sudjelovali su gradski vijećnici Mihael Slunjski (SDP), Ljudvek Cikač (HDZ), Nikola Sedlar (HNS), Kristina Geci Smoljo (NS-Reformisti), Elvis Gotal (HDZ) i Goran Spasojević (NL M. Batinića). 

Uz pohvalu Ivkom plinu koji je korektno i na vrijeme reagirao te obavijestio potrošače o potrebi da se prebace na GPZ te pritom pripremio i već ispunjen zahtjev koji je samo trebalo potpisati, upisati stanje plinomjera i poslati ga, u raspravi su gradski vijećnici iznijeli i neke svoje prijedloge mjera i viđenja o načinu na koji bi Grad – uz paket mjera koji je po tom pitanju već donijela Vlada RH – trebao dodatno zaštititi građane i posebno, gospodarstvenike. 

Što moraju učiniti građani?

Kako bi se građani, koji su se dosad opskrbljivali preko Ivkom plina, zaštitili od ogromnog poskupljenja, na sjednici jeistaknuto sljedeće:

- Svi građani koji se sada plinom opskrbljuju preko Ivkom plina trebaju što prije (a najkasnije do 23. rujna 2022.) Gradskoj plinari poslati zahtjev za promjenu opskrbljivača plinom. Taj zahtjev vam je Ivkom plin već poslao na vašu kućnu adresu, a ako ste ga zametnuli ili vam je prošao ispod „radara“, možete se obratiti Ivkom-plinu Ivanec ili ga skinuti s njihove web stranice
- zahtjev možete poslati skeniran na e-mail: [email protected], međutim, gotovo je sigurno da neće proći jer će vam stići obavijest da je primateljev poštanski sandučić pun i trenutno ne može primati nove poruke
- stoga OBAVEZNO zahtjev za promjenu opskrbljivača šaljite PREPORUČENOM poštom na adresu: GPZ – Opskrba d.o.o., Radnička cesta 1, 10 000 Zagreb i sačuvajte dokaz o slanju preporučene pošiljke
- skrenite pažnju na to starijim osobama (vašoj rodbini, susjedima), kojima je možda ova obavijest promaknula, jer ukoliko se u spomenutom roku ne podnese zahtjev za promjenu opskrbljivača, u tom slučaju postojeći ugovor s Ivkom plinom i dalje ostaje na snazi i proizvodi pravne učinke za sljedećih 12 mjeseci, pa bi takva kućanstva mogla ostati pogođena enormno visokom cijenom plina
- zašto sve to? Zato jer je GPZ (a to je potvrđeno i dopisom i tumačenjem HERA-e) na distributivnom području Ivanca i okolice opskrbljivač u obvezi javne usluge i ima zakonsku obvezu opskrbljivati vas plinom po javno objavljenim cijenama koje sada iznose 3,3 kn/m3, s time da one vrijede do 31. ožujka 2023. godine

Situacija za kućanstva dobro će završiti

Direktor Ivkom plina D. Putar istaknuo je svoje mišljenje, a to je da će situacija vezana uz opskrbu plinom kućanstava dobro završiti te da će država sigurno stati u zaštitu građana, jer nema tog kućanstva čiji bi kućni budžet mogao pokriti ekstremno visoke mjesečne rate plina. Postavlja se pitanje tko bi plin po cijeni od 20 kn/m3 uopće mogao kupiti i kome bi ga se moglo prodavati, jer takve cijene značile bi urušavanje cijelog sustava tržišta plinom.

U korist ove ocjene govore i činjenice da je Vlada RH počela donositi mjere u tom pravcu te da će daljnje mjere biti vezane uz odluke EU, to više što cijene plina nisu problem samo u Hrvatskoj, već potpuno iste probleme imaju i zemlje EU. 

Stoga valja očekivati da će država, u kontekstu seta zajedničkih odluka s EU, tražiti rješenja i za kategoriju kupaca -poduzetnika, koji nisu u poziciji da se mogu „sakriti“ pod zaštitu države.

Što se tiče zaštite potrošača iz kategorije kućanstava, naglašena je Vladina odluka o tome da će se plin prodavati HEP-Plinu, koji ima status zajamčenog opskrbljivača, što znači da će cijena plina biti limitirana. 

Dakle, čak i ako bi se dogodilo da Gradska plinara Zagreb neće moći podnijeti priljev novih kućanstava, onda će umjesto nje posao opskrbe plinom preuzeti HEP, a to znači da kućanstva neće ostati bez plina čak i ako pružatelj javne usluge ne bude mogao izvršiti taj posao.

Također, uz najave koje govore o tome da će cijena plina za kućanstva biti limitirana, čime bi se građani direktno zaštitili, sve je više opreznih prognoza koje govore u korist pada cijena plina i stabiliziranja plinskog tržišta.

Većina vijećnika koji su sudjelovali u raspravi (HDZ, NS-Reformisti, HNS, NL M. Batinića) zauzeli su stav – kako je to uobličio i HDZ-ov Lj. Cikač – da za cijelu ovu situaciju nije kriv ni Ivkom plin, ni Grad Ivanec, ni država, da su svi u istoj priči te da treba stati uz građane i poduzetnike i nastojati im pomoći bez politiziranja, pametno i racionalno. 

To više, konstatirala je većina vijećnika, što nikad dosad nijedan sastav Gradskog vijeća nisu dočekali problemi s kakvima se suočavamo u proteklih godinu dana, a to su tuđe smeće, voda, kamenolom, a sada i cijene energenata.

Protiv populističkih mjera

Gradonačelnik Milorad Batinić u tom je kontekstu najavio gradske mjere pomoći najugroženijim građanima i poduzetnicima, koje se već razrađuju i uskoro će biti prezentirane vijećnicima. 

Izrazio je protivljenje pojedinim populističkim prijedlozima koji su se mogli čuti na sjednici, izrađenim i plasiranim u javni prostor bez potrebnog stručnog znanja i analitike, a čije bi usvajanje moglo dovesti do urušavanja i demontaže proračuna.

- Grad Ivanec mora se dalje graditi i razvijati, nemojmo dozvoliti da populističkim mjerama uništimo sami sebe – zaključio je gradonačelnik uz konstataciju da će se i dalje po pitanju energenata pratiti situacija te, u skladu s time, i odgovarajuće reagirati.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.