Vijesti / Politika

bale u brezju

Most o balama u Brezju: 'Nedopustivi su privatni interesi i gomilanje bogatstva pojedinaca nauštrb zdravlja građana!'

Most o balama u Brezju: 'Nedopustivi su privatni interesi i gomilanje bogatstva pojedinaca nauštrb zdravlja građana!'
Most Varaždin

Konferenciji za medije prisustvovao je i saborski zastupnik Marin Miletić.

Na konferenciji za novinare koju je Most Varaždin održao tik uz 100 000 tona baliranog otpada u Brezju, ukazali su na taj veliki problem te ponudili rješenja.

Ivančica Milovec, koordinator Mosta Varaždinske županije izrazila je zabrinutost političkim podjelama i igricama oko otpada zbog čega trpe i građani i okoliš.

Alen Lacko, varaždinski Mostovac, govorio je o lokaciji „Brezje“ na kojoj je odložen otpad nastao u periodu od 1. travnja 2005. do 14. listopada 2013. godine u kućanstvima i kod ostalih korisnika javne usluge s područja Varaždina i okolnih naselja:

- Radi se o miješanom komunalnom otpadu, čak 100.000 tona, koji godinama stoji na jednom mjestu, podložan vremenskim prilikama. S pravom izražavamo jasnu bojazan što je s kemijskim spojevima koji izlaze iz sve te materije i onečišćuju zemlju, a tako posredno ugrožavaju i zdravlje građana - upozorio je Lacko, ukazujući na potok vodozaštitnog područja u koji curi ustajali otpad.

Denis Mladenović je istaknuo kako je ovaj otpad svima na sramotu, gotovo 18 godina.

- To je razlog i pada proračuna grada i nastavak agonije u kojem smo u Hrvatskoj poznati kao grad slučaj - rekao je Mladenović. 

Marin Miletić, dopredsjednik Mosta i saborski zastupnik, istaknuo je kako se ne može ovakav problem riješiti „čarobnim štapićem“, jer taj gordijski čvor varaždinskog otpada treba raspetljati i Most će aktivnim angažmanom sustavno na tome raditi.

- Otpad vremenom kalira, treba vidjeti koliko je točno otpada sada tamo, raspisati natječaj u kojem treba dati prednost onima koji će ekološki sanirati. Spaljivanje nije ekološki, spaljivanje uzrokuje najotrovnije mikro čestice poput dioksina i furana i niti jedan filter na svijetu to ne može zaustaviti. A spaljivanjem ostaje 1/5 otpada koje Nijemci na primjer guraju u svoja stara rudarska okna. Dakle, tlo treba sanirati, a ovaj nagomilani otpad ekološki reciklirati. Jedna Danska koja ima trideset godina napredniju tehnologiju spalionica od drugih europskih zemalja ide u gašenje svih spalionica. Već je 16. ožujka u Hrvatskom saboru će ću organizirati okrugli stol na kojem će stručnjaci i predstavnici svih odgovornih tražiti najbolje rješenje za ovaj veliki problem. Ničiji privatni interes, gomilanje bogatstva na otpadu nauštrb zdravlja građana i po očuvanje okoliša ne smije se dopustiti - rekao je Miletić.

Najnovije

Reci što misliš!