Vijesti / Politika

URBANO VOĆARSTVO

Bosilj o javnom voćnjaku: 'Kao i većina Čehokovih projekata - izvana huj, iznutra fuj'

Bosilj o javnom voćnjaku: 'Kao i većina Čehokovih projekata - izvana huj, iznutra fuj'
Varazdinski.hr

U Gradu i Varkomu kažu da voćke ipak nisu posjećene, izvađene su i - podijeljene građanima.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok jučer je javno negodovao zbog toga što više ne postoji javni voćnjak pored groblja. Riječ je o projektu započetom u vrijeme kad je on bio na čelu grada, a na upravljanje udruzi 'Zasadi drvo, ne budi panj' predao ga je novi gradonačelnik Neven Bosilj. 

Vezana vijest:

javni voćnjak, Ivan Čehok EKOLOGIJA Javnog voćnjaka više nema: 'Ovo je ekocid i nasilništvo nad prirodom'

Na površini od 6.400 kvadrata bilo je posađeno 289 stabala jabuka i krušaka  te 78 grmova bobičastog voća kupina i malina, a sada ih više nema. Čehok je to nazvao 'ekocidom i nasilništvom nad prirodom', negodujući i zbog toga što javnosti u vezi toga što se dogodilo nije odaslana ni jedna jedina poruka. Nova gradska vlast, očekivano, odbacuje takva tumačenja. Kažu da je projekt od samog početka bio krivo nasađen i da je realiziran na mjestu na kojem, prema zakonu, nije ni smio biti realiziran. To su u Gradu i Varkomu, kako su danas objasnili, shvatili kad su već preuzeli upravljanje voćnjakom.

- Sve što je radila prethodna vlast, u što su se građani Varaždina uvjerili na brojnim primjerima, od poznate Anine ulice do najpoznatije sramote ovog grada - baliranog otpada, bilo je ad hoc, neplanski, a posljedica je i ovo što se dogodilo s prvim javnim voćnjakom u Varaždinu, koji je posađen na vodozaštitnom području, na kojem to nije dozvoljeno, uz nepoštivanje svih pravila sadnje - odgovara gradonačelnik Neven Bosilj. 

Javni voćnjak zasađen je u travnju 2021. godine, a udruga 'Zasadi drvo, ne budi panj' u kolovozu 2021. godine potpisala je ugovor o suradnji te održavala voćnjak dvije sezone. O onome što se u međuvremenu dogodilo danas je govorila i predsjednica udruge Mateja Angelina Kramar.

- Udruga, nažalost, nikakvim metodologijama nije mogla popraviti zatečeno stanje - rekla je. Navela je cijeli niz problema koji su bili prisutni u tom voćnjaku, primjerice neadekvatan razmak između voćaka, samo jedna sorta, krive podloge...

No najvažnije je ipak bilo to, rekla je, što se voćnjak nalazio na vodozaštitnom području prve zone. O tome je više rekao Bruno Ister, direktor Varkoma:

- Na temelju Zakona o vodama, Županijska skupština Varaždinske županije donijela je Odluku o zaštiti izvorišta pitke vode te u toj Odluci, u člancima 7. i 8., jasno piše da se na vodozaštitnom području isključivo mogu zadržavati osobe koje se bave eksploatacijom, prijenosom i obradom pitke vode te se nitko drugi neovlašteno na tom području ne smije zadržavati. Također, tamo se ne smije saditi nikakvo bilje, visoko raslinje, pa čak niti trava s dubokim korijenom.

Tako su i udruga i Varkom i Grad odustali od voćnjaka na toj lokaciji. No, napomenuo je Ister, voćke nisu posječene, već su izvađene i podijeljenje građanima putem javnog poziva objavljenog na mrežnim stranicama Varkoma. 

- U zimskom razdobljum kad nema vegetacije, prvo smo pažljivo zaštitili korijenje pa izvadili voćke i podijelili građanima koji su bili zainteresirani. Niti jedno posađeno stablo nije posječeno. 

No, postoji mogućnost da se novi javni voćnjak posadi na drugoj lokaciji. 

- Udruga 'Zasadi drvo, ne budi panj' razmatra novu lokaciju za javni voćnjak na Belim kipima - rekla je Kramar. 

Na prvi voćnjak inicijalno je potrošeno 12 tisuća eura.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video