SIGURNOST Dobiva li napokon Varaždin regionalni Centar za zaštitu i spašavanje?

Već punih 15 godina u Varaždinu se planira preseljenje vatrogasnog doma na novu, primjereniju lokaciju. Jednako toliko govori se i o izgradnji jednog sveobuhvatnog Centra za zaštitu i spašavanje, koji bi na jednom mjestu objedinio više službi, i to na regionalnoj razini.

Grad Varaždin i Varaždinska županija sada su ponovno pred ulaskom u jedan takav projekt. Kako je rečeno na prošlotjednom kolegiju gradonačelnika, nositelj projekta, čija se vrijednost procjenjuje na 85 milijuna kuna (s PDV-om), bila bi Varaždinska županija, budući da je riječ o regionalnom centru. No Gradu je ovaj projekt također iznimno važan.

Lokacija vatrogasnog doma u Trenkovoj ulici svakako je neprimjerena za intervencije, budući da vatrogascima treba više od pet minuta samo da izađu na prvu magistralnu cestu, podsjetio je Miljenko Ernoić, direktor Razvojne agencije Sjever – DAN, koji je predstavio projekt.

Rekao je kako projekt predviđa da na jednom mjestu u sklopu Centra bude smještena Javna vatrogasna postaja Grada Varaždina, Hrvatska gorska služba spašavanja, Društvo crvenog križa Grada Varaždina i Varaždinske županije, Klub podvodnih aktivnosti ‘Drava’, kao i, naravno, sama služba ‘112’, odnosno Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Parcela koju je Grad predvidio za tu namjenu nalazi se zapadno od istočne obilaznice, na potezu između Gumiimpexa i POS-gradilišta u Ulici Vilka Novaka.

Zemljište je površine 16.000 četvornih metara, a u sklopu toga na oko 9.000 bili bi poligoni za vježbu koji bi trebali zadovoljiti potrebe svih korisnika Centra.

Ernoić je rekao kako su kao glavna opasnost za ovo područje prepoznate poplave, ali da se sada i to mijenja, no da i u slučaju poplava i u slučaju požara vatrogasci imaju iznimno važnu ulogu u intervenciji.

Gradonačelnik Ivan Čehok rekao je da postoji mogućnost da sa sadašnje lokacije iseli i policija, čime bi sadašnje policijske zgrade pripale Gradu.

Namjera je da se projekt Centra financira europskim sredstvima, prijavitelj bi trebala biti Varaždinska županija. Tako da je zapravo u ovome trenutku učinjen tek ‘nulti’ korak u realizaciji projekta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije