SPOMENIK POŽARU ‘Prijeđena je granica gdje prestaje umjetnost i počinje glupost’

Uoči svečane sjednice Općinskog vijeća u Sračincu je u četvrtak, 28. rujna, otkriven neobičan spomenik. On prikazuje neke prizore vezane uz varaždinski požar iz 1776. godine.

Kako kaže povijest, taj katastrofalni požar uzrokovao je jedan Srakar, Jakov Vrček.

Autor Slavko Bunić poklonio je općini svoj rad, na kojem su prikazani motivi vezani uz požar koji je promijenio sliku grada i tijek njegove povijesti.

– Ovo nije spomenik njemu nego povijesni prikaz onoga što je u velikoj mjeri odredilo povijesni razvoj sjeverozapadne Hrvatske. Požar 1776. poharao je Varaždin, tada glavni grad Hrvatske. Nekad u šali znamo reći ‘srećom danas nismo kao Zagreb i da možemo živjeti u prekrasnom kraju, mjestima oko Varaždina, grada koji su zvali malim Bečom’ – rekao je načelnik Božidar Novoselec prilikom otvorenja.

Neki su građani odmah po otkrivanju spomenika s negodovanjem reagirali na njegovo postavljanje. Od političkih lica prvi se oglasio Damir Habijan (HDZ), predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća. On smatra da taj spomenik nije trebao naći svoje mjesto u javnome prostoru.

– Umjetnost i umjetnička sloboda gotovo da su bezgranični, međutim postoji jedna tanka linija koja se ne može preći. Podići spomenik koji prikazuje žitelja Sračinca koji je uzrokovao veliki požar u Varaždinu doista predstavlja prelazak granice gdje prestaje umjetnost i umjetnička sloboda, a počinje ljudska glupost. U tragediji koja je tada zadesila Varaždin, osim ogromne materijalne štete zasigurno je bilo i ljudskih žrtava, patnji i tragedija. Ako se želio iskazati pijetet njima, ovo zasigurno nije ispravan put. Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ploča, spomenika, kultova ličnosti i počnemo raditi za dobrobit sredine u kojoj živimo – objavio je Damir Habijan svoje mišljenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije