Čistoća preuzela upravljanje reciklažnim dvorištem, otvorenje tijekom srpnja

Reciklažno dvorište na Motičnjaku trebalo bi početi s radom u srpnju ove godine, oko pola godine kasnije od najavljenog.

> U Varaždinu počela gradnja ‘najkvalitetnijeg reciklažnog dvorišta’ u Hrvatskoj

Rekao je to danas Davor Skroza, direktor Čistoće, koji je s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom potpisao ugovor kojim Grad Varaždin svojoj komunalnoj tvrtki ustupa reciklažno dvorište na upravljanje.

– Reciklažno dvorište namijenjeno je isključivo stanovnicima s područja Grada Varaždina. Oni će na tome mjestu moći izdvojiti i druge vrste otpada osim onih koje se skupljaju na kućnom pragu, i to bez ikakve naknade.

Troškovi rada reciklažnog dvorišta bit će ukalkuliran u iznos računa koje Čistoći plaćaju svi građani, naveo je Skroza. No to će stupiti na snagu tek nakon što se donese uredba Vlade o tome pitanju, koja se očekuje 1. studenoga.

Sukladno zakonu, Grad Varaždin bi trebao imati dva reciklažna dvorišta. No zakon predviđa mogućnost mobilnog reciklažnog dvorišta i u Gradu i Čistoći skloni su upravo tome rješenju.

Gradonačelnik Čehok također je napomenuo da je za potrebe izgradnje fiksnog reciklažnog dvorišta predviđena još jedna lokacija, na suprotnoj strani grada, u Poljani Biškupečkoj.

Izgradnja reciklažnog dvorišta stajala je oko 3,7 milijuna kuna. Od toga iznosa 1,7 milijuna kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak je plaćeno iz gradskog proračuna.

– Popis otpada koji će zaprimati reciklažno dvorište je dugačak, no možda je najvažniji onaj opasni odnosno problematični otpad. Riječ je o raznim kemikalijama koje su dosad, nažalost, završavale u prirodi. Ovime sada stječu se preduvjeti da se i ta vrsta otpada adekvatno zbrine – izjavio je Skroza.

Najavio je da će građani na svojim računima dobiti detaljne upute o radnom vremenu i popis koje vrste otpada mogu dovoziti u reciklažno dvorište.

Na popisu je i građevinski otpad. No, kako kažu u Čistoći, tu postoje ograničenja.

– Svaki korisnik može dovoziti do 200 kilograma građevinskog otpada u šest mjeseci. Jer prema Pravilniku o gospodarenju otpadom, ukoliko imate neke preinake na kući i to vam radi pravna osoba koja je registrirana za obavljanje građevinske djelatnosti, ona je dužna zbrinuti sav građevinski otpad. Ako nešto sami obavljate, možete dovesti takav otpad u reciklažno dvorište, ali u navedenim količinama – objasnio je Robert Briški iz Čistoće.

Prilimo dovoza otpada, nužno je pokazati identifikacijski dokument kojim se utvrdilo živi li osoba koja je dovela otpad na području grada te plaća li redovito račune Čistoći.

U nastavku donosimo cjelovit vrsta otpada koje će građani moći zbrinuti u reciklažnom dvorištu (kliknite na fotografiju za uvećanje).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije