ŠTO AKO? Čehok i sud: Ovo su scenariji ako bi kao gradonačelnik bio osuđen

Što bi se moglo dogoditi ako Ivan Čehok u nedjelju 4. lipnja bude izabran za varaždinskog gradonačelnika pa onda tijekom njegova mandata neki od tri sudska spora koja se vode protiv njega završe pravomoćnom osuđujućom presudom?

Voditelj Pressinga na N1 Televiziji, Petar Štefanić, u emisiji emitiranoj uživo 25. svibnja dobar dio uvodnog dijela sučeljavanja Ivana Čehoka i Alena Kišića, dva preostala kandidata za varaždinskog gradonačelnika u drugome krugu lokalnih izbora, ‘potrošio’ je na to da od Čehoka dobije odgovor na to pitanje.

Politička i kaznena odgovornost

No nije uspio. Čehok je iznio svoje uvjerenje da je nedužan i da će svoju nedužnost dokazati na sudu i da nikakve opasnosti po Grad ne postoje.

– A građani su u prvome krugu rekli što misle o mojoj političkoj odgovornosti. O kaznenoj odgovornosti može suditi samo sud i sudit će sud – izjavio je Čehok.

O nekim scenarijima koji bi se mogli dogoditi u slučaju da Čehoka zadesi osuđujuća presuda govorio je tom prilikom i Kišić, no mi smo nastojali odgovore dobiti izravno od određenih pravnih stručnjaka, ne samo iz Varaždina, nego i iz drugih hrvatskih gradova.

Zakon daje precizan odgovor

Njihova mišljenja su prilično usklađena.

Ona tako kažu da, sukladno zakonu, mandat gradonačelniku prestaje po sili zakona danom pravomoćnosti presude kojom je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju dužem od jednog mjeseca.

Ako se to dogodi unutar prve dvije godine od početka mandata, dakle do 4. lipnja 2019., raspisat će se prijevremeni izbori.

Ako se dogodi nakon toga, do redovnih izbora mijenja ga zamjenik gradonačelnika.

Ponovno pritvaranje nakon izbora?

Drugi dio otvorenog pravnog pitanja je postoji li ikakva, makar i teoretska, mogućnost Čehokovog privođenja kada bude ponovno izabran za gradonačelnika.

Naime, postoje neka takva tumačenja u javnosti, iz razloga što je uvjet da Čehok izađe iz istražnog pritvora bio taj da podnese ostavku na funkciju. Time je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Iako se čini da se situacija ponavlja Čehokovim ponovnim stupanjem na gradonačelničku funkciju, pravni stručnjaci koje smo kontaktirali smatraju da ne postoji mogućnost privođenja, odnosno, tj. određivanja istražnog zatvora samo zato jer je izabran.

U domeni puke spekulacije

No dodaju da, kao i kod svih drugih osoba, uvijek postoji mogućnost da USKOK zatraži, a sud odredi pritvor, ako bi bili ispunjeni uvjeti za određivanje sukladno Zakonu o kaznenom postupku.

Pritom dodaju da je to vrlo nezahvalno za komentirati. Vrlo načelno, kažu, razlog koji bi se mogao isticati od strane pravosudnih tijela jest mogućnost utjecaja na svjedoke. Je li i koliko je takav razlog opravdan, to je u prostoru puke spekulacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije