Anonimna ‘inicijativa’ prijavila Čehokovu kampanju zbog kršenja autorskih prava!

Prilikom objave kandidature Ivana Čehoka za varaždinskog gradonačelnika bili su predstavljeni i promidžbeni video spotovi kampanje, koji su prilično jasno parafrazirali lik i stil poznatog crtanog filma ‘La linea’.

Jučer u poslijepodnevnim satima zasad neodređena grupa građana je vlasniku autorskih prava, tvrtki Quipos, odaslala poruku elektroničke pošte u kojem izražava sumnju da su elementi iz ‘La linee’ u Čehovoj kampanji korištenih bez reguliranih autorskih prava.

Da je njihova bojazan opravdana pokazuje kako su istoga dana kada je poslan mail Quiposu, čak i prije toga, s Facebook stranice građanske liste GLAS za Varaždin i grupe Varaždinci za Čehoka uklonjeni svi video materijali u kojima je korišten lik iz ‘La linee’.

Neslužbeno doznajemo da su i autori Čehokove kampanje tijekom proteklog razdoblja komunicirali s vlasnicima autorskih prava i naposljetku dobili odgovor da bez naknade ne mogu koristiti parafrazirani lik i stil.

S druge strane, i dalje je nejasno tko stoji iza prijave Quiposu. Poruka koja je poslana tvrtki potpisana je s ‘udruga građana Autorska prava’. Istovremeno u polju gdje stoji ime pošiljatelja stoji naziv ‘Autorsko pravo’.

Ni pod jednim ni pod drugim nazivom ne postoji u Hrvatskoj registrirana udruga građana.

– Mi kao inicijativa predstavljamo zainteresirane građane koji se bore protiv kršenja autorskih prava – dobili smo odgovor na našu molbu za više informacija u vezi udruge.

Također nam je odgovoreno da navedena inicijativa – dakle, više ne udruga, kako je bilo potpisano u prvoj poruci – u svim gradovima Hrvatske provodi aktivnosti praćenja mogućih kršenja autorskih prava. No poruka je poslana s adrese autorsko.pravo.varazdin@gmail.com.

Na naše daljnji upit vezan uz to da saznamo više informacija o navedenoj inicijativi nismo zasad dobili nikakav odgovor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije