DOSSIER Euro Consulting: Kako je nastao, tko stoji iza njega i što je sporno

Varaždinska tvrtka Euro Consulting u protekle vrijeme izaziva brojne kontroverze u javnosti i na pragu je toga da određeni poslovi koje je ova tvrtka sklopila prerastu u aferu.

Riječ je o tvrtki koju je sredinom 2015. godine osnovao Nikola Kučiš, član HNS-a i dotadašnji direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije. Kučiš je vlastitu tvrtku osnovao gotovo istovremeno s odlaskom iz AZRA-e.

Glavne reference Euro Consultinga upravo su iskustvo stečeno tijekom godina rada u AZRA-i. Internetska stranica Kučiševe tvrtke zapravo izgleda kao ‘AZRA u malom’, a Euro Consulting zbog toga ostavlja dojam kao da je riječ o ‘maloj privatnoj AZRA-i’.

No to još uvijek nisu momenti u priči vezani uz Euro Consulting koji bi bili sporni.

Za vođenje Aglomeracije 8,6 milijuna kuna

Prvo spominjanje te tvrtke u javnosti bilo je nakon što je krajem prošle godine dobila posao vođenja Varkomovog famoznog projekta Aglomeracije.

Ugovor Varkoma i zajednice ponuditelja predvođene Euro Consultingom težak je 8,6 milijuna kuna!

No zasad još nema projekta koji bi trebalo voditi, budući da je završetak provođenja svih ostalih natječaja za projekt Aglomeracije još uvijek upitan.

AZRA radila za Varkom

Zanimljivo je da je AZRA, u vrijeme dok je Kučiš još bio na njezinu čelu, pružala stručnu pomoć Varkomu u pripremi projekta Aglomeracije za apliciranje na europske fondove.

Kučiš je iz AZRA-e otišao nakon što mu je Skupština prihvatila izvješće o radu za 2014. godinu, ali ne i njegov plan rada i razvoja.

Stoga je poslodavac donio odluku o poslovno uvjetovanom redovnom otkazu, a dotadašnjem direktoru pripalo je i 84.000 kuna otpremnine.

Županija kao koordinator

Istovremeno Kučiš otvara privatno poduzeće koje se bavi istom vrstom posla kao i županijska tvrtka AZRA.

Bilo je to tek tri mjeseca nakon što se u projekt Aglomeracije kao koordinator uključila Varaždinska županija, dakle u vrijeme kada je bilo sasvim izvjesno da je u pripremi realizacija projekta vrijednog više od 800 milijuna kuna, financijski dosad najvećeg projekta na ovome području.

Poslovi s Općom bolnicom Varaždin

Osim s Varkomom, Euro Consulting uspješno posluje i s Općom bolnicom Varaždin, o čemu je Varaždinski.hr objavio detaljne podatke.

> ‘MALA AZRA’ Bolnica lani s Euro Consultingom ugovorila poslove od 500.000 kuna

Tako je od početka 2016. godine do danas s Općom bolnicom Varaždin tvrtka ugovorila poslove vrijedne više od pola milijuna kuna, točnije 525.525,00 kuna.

Vrijedi istaknuti da Opća bolnica Varaždin raspolaže s godišnjim proračunom većim i od Varaždinske županije i od Grada Varaždina. Pojednostavljeno rečeno, ravnatelj Bolnice upravlja s više sredstava nego varaždinski župan i varaždinski gradonačelnik.

Ne treba u kontekstu ove priče smetnuti s uma da je nedavno smijenjena ravnateljica Opće bolnice Varaždin Sanja Zember planirala u sklopu Bolnice ustrojiti i odjel za projekte, koji bi se, barem jednim dijelom, bavio poslovima pripreme ili koordinacije provedbe projekata za potrebe Bolnice.

Slučaj sportskih terena

Tu nije kraj priče o Euro Consultingu, jer je Varaždinski.hr tu tvrtku pronašao i u ugovorima vezanima uz izradu projektne dokumentacije za obnovu sportskih terena u Gornjem i Donjem Kućanu, Jalkovcu i Gojancu.

> Umjesto Razvojne agencije Sjever posao dobili Zelena gradnja i Euro Consulting

Riječ je o poslu teškom 670.000 kuna, od čega Euro Consulting dobiva 300.000 kuna, a ostatak tvrtka Zelena gradnja.

Sporni dio te priče je što je, bilo bi logično, taj posao trebala obaviti, bez ijedne dodatne kune iz varaždinskog gradskog proračuna, Razvojna agencija Sjever.

Agencija, naime, s Gradom Varaždinom ima potpisan sporazum o suradnji i plaćena je iz proračuna, što čini većinu prihoda ove gradske tvrtke.

Habuševa riječ protiv Ernoićeve

Gradonačelnik Goran Habuš tvrdi da je direktor Razvojne agencije Sjever Miljenko Ernoić rekao da zbog manjka kapaciteta tvrtka kojom upravlja ne može izraditi projektnu dokumentaciju i za dječje vrtiće i za sportske terene.

No odgovor koji smo dobili od Ernoića daje naslutiti da nije baš točno tako. Tu, dakle, imamo, kako je rekao sam gradonačelnik, Habuševu riječ protiv Ernoićeve riječi.

Dodatni moment u javnost je izašao na sjednici Gradskog vijeća 15. veljače, a obznanio ga je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić, tvrdeći da ima dodatnu inkriminirajuću dokumentaciju vezanu uz taj slučaj i pozvao MUP i DORH da reagiraju.

Također je o tome slučaju na sjednici Gradskog vijeća govorio i nezavisni vijećnik Zlatan Avar.

> NOVA AFERA Zbog ugovora s Euro Consultingom reagirat će MUP i DORH?

> IZVLAČENJE NOVCA Zlatan Avar: ‘Imamo novu aferu koja će potresti i SDP i HNS’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije