Podolnjak i Kolarić: Neka Grad i Čistoća kupe MBO-pogon, a ne Piškornica!

Grad Varaždin i tvrtka Čistoća trebali bi kupiti MBO-pogon u Brezju. Time bi Grad stekao kontrolu nad obradom i zbrinjavanjem ne samo vlastitog otpada, već i onog koji dolazi u Varaždin iz drugih dijelova Hrvatske.

Ustvrdili su to na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u četvrtak 5. siječnja, gradski vijećnici Robert Podolnjak (Mostovac koji je u Vijeće ušao kao nezavisni) i Božidar Kolarić (Laburisti). Time su se pridružili inicijativi građana Varaždina koji žive na području gdje se nalazi MBO-tvornica.

Odluku o tome, rečeno je, trebao bi donijeti novi saziv Gradskog vijeća, a Podolnjak i Kolarić pozivaju i ostale lokalne političke opcije da se o tome prijedlogu očituju.

– O tome je potrebno izjasniti se prije lokalnih izbora, a ne, kao što neki rade, reći da imaju rješenje, ali će ga javnosti obznaniti tek nakon izbora – rekao je Podolnjak.

Kolarić je podsjetio da će u ožujku ove godine proći četiri godine otkako njih dvojica nisu prihvatili odluku da se balirani otpad zbrinjava putem koncesije, a da se koncesija za novonastali otpad dodijeli Univerzalu.

– Prije pet godina je pak privatni poduzetnik ponudio Gradu i učešće u MBO tvornici, imali smo rješenje koje je sufinancirala i država. Da se tada krenulo tim putem, sudski procesi bi trajali, ali bala više ne bi bilo, Grad bi bio i suvlasnik tvornice i danas imao mogućnost prvokupa – iznio je Kolarić jednu od mogućnosti što se moglo napraviti u prošlim vremenima.

Kupnja MBO-pogona bila bi strateški projekt od najvišeg interesa za Grad, a ta bi se kupnja mogla realizirati dugoročnim zaduživanjem koje, smatra Podolnjak, Grad može podnijeti.

Rečeno je i da bi se MBO-pogon mogao preseliti na Motičnjak, na kojem je prostornim planovima i predviđena izgradnja drugih infrastrukturnih objekata za obradu komunalnog otpada.

Zanimalo nas je koja bi bila financijska računica te kupnje, s obzirom da je postojeći MBO-pogon predimenzioniran za potrebe obrada samo varaždinskog otpada, što bi dovelo do toga da Grad i Čistoća kupuju, figurativno rečeno, ‘mercedes za vožnju po dvorištu’.

Osim toga, i sadašnji vlasnik posluje s gubicima. S druge strane, ako takav pogon zahtijeva veću količinu ulaznog otpada, i iz drugih sredina, što se točno, osim samog vlasništva, u praksi zapravo mijenja?

– Kad bi Grad i Čistoća postali vlasnici u MBO-tvornici bi se obrađivao otpad iz Varaždina i iz općina koje su suvlasnici Čistoće. Riječ je o oko 15 tisuća tona otpada godišnje. Možda bi se obrađivao otpad iz još nekih općina i gradova, ali bi u tome slučaju odluku o tome donosila gradska tijela – odgovorio je Podolnjak, dodavši da bi, primjerice, Grad odlučivao o tome hoće li pomoći Dubrovniku ili Metkoviću u zbrinjavanju otpada.

Rečeno je i da je poslovna logika privatnog poduzetnika drugačija od slučaja kada pogonom upravlja Grad. Naime, naglasili su vijećnici Podolnjak i Kolarić, Grad ne mora ostvarivati nikakvu dobit, nego je dovoljno da posluje na ‘pozitivnoj nuli’.

Spomenuto je i to da ako je Grad Varaždin odlučio dati 860 milijuna kuna za dvoranu na Dravi, a kao cijena MBO-pogona spominjalo se 180 milijuna kuna, onda te brojke uopće nisu usporedive.

– A kupnjom bismo osigurali kontrolu nad time čiji bi se otpad obrađivao u tvornici, koja ne bi morala raditi punim kapacitetom, nego onim koji bi omogućio da posluje bez gubitaka – Podolnjakov je stav.

Alternativa tome je, upozorio je, da vlasnik postane tvrtka Piškornica, čime bi se u Brezje dovozio otpad iz najmanje četiri hrvatske županije.

– A možda i više! Jer navodno je interes iskazala i Virovitičko-podravska županija. Tu je i Grad Zagreb, koji nema riješeno to pitanje – rekao je Podolnjak.

Konferencija za novinare održana je istoga dana kada je Vlada prihvatila Plan gospodarenja otpadom za razdobolje od 2017. do 2022. godine Mostovog ministra Slavena Dobrovića. Iako svi detalji tog Plana nisu do kraja jasni, čini se da projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici ide dalje, ali će morati biti promijenjen u kapacitetima. S druge strane, Plan predviđa daleko veću ulogu jedinica lokalne samouprave u sortiranju otpada.

– Europska komisija je navela da u Hrvatskoj imamo dva centra za gospodarenje otpadom i jedno privatno postrojenje kraj Varaždina. Dakle, mi uopće nemamo centre za gospodarenje otpadom, a oni koji se planiraju su prekapacitirani. Morat će se preprojektirati i vjerojatno će kasniti s izgradnjom – iznio je Podolnjak svoja saznanja, dodavši da se boji velikog interesa za kupnju varaždinskog MBO-pogona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije