U Gornjem Kućanu zabrinuti: Traže da Grad kupi MBO i strojeve proda Piškornici!

Vijeće Mjesnog odbora Gornjeg Kućana Gradu Varaždinu predlaže da otkupi MBO-tvornicu u Brezju te nakon toga strojeve proda tvrtki Piškornica – sanacijsko odlagalište ili nekom drugome kupcu. Stoji to u priopćenju odaslano proteklih dana, a vezano je uz ponovno aktualiziranu namjeru da Piškornica kupi MBO-tvornicu i u Varaždinu počne obrađivati otpad iz četiriju sjeverozapadnih županija.

Na predloženi način problemi koje imaju mještani Gornjeg Kućana još od početka rada MBO-tvornice bili bi jednom zauvijek riješeni jer nje više ne bi tamo bilo.

No ako pak Gradsko vijeće na svojoj sjednici prihvati prijedlog mirnog rješenja spora s tvrtkom C.I.O.S. MBO, čime bi ta tvrtka Gradu isplatila naknadu za zemljište, a Grad bi odustao od svih sudskih sporove u vezi nje – te bi nakon toga Piškornica kupila pogon – u Mjesnom odboru Gornji Kućan imaju druge zahtjeve od gradonačelnika.

Traže tako da Grad obešteti sve vlasnike parcela na udaljenosti do 500 metara od tvornice. Traže smanjenje ili ukidanje plaćanja komunalne naknade za sve stanovnike Gornjeg Kućana. Traže da se mještanima omogući normalan život postavljanjem bukobrana i ostalih izolacija. Traže sadnju zelenog pojasa između tvornice i naselja.

Vijeće Mjesnog odbora Gornji Kućan navodi kako su mještani od prvoga dana bili nagovarani na taj projekt i na kraju su na njega i pristali, kako kažu, ‘možda naoko naivno ali dobroćudno uz obećanje tada čelnih ljudi Grada da je to samo privremeno rješenje za uklanjanje postojećeg otpada’. No i balirani otpad i pogon su i dalje tamo.

Napominju kako su mještani okolnih naselja u međuvremenu s tvrtkom uspjeli dogovoriti da se ukine noćni rad postrojenja koji je onima koji žive u blizini onemogućavao normalno življenje.

Tražili su, kažu, i postavljanje bukobrana i sadnju zelenog pojasa, ali to se dosad nije dogodilo.

Upozoravaju da bi radom u skladu s povećanim kapacitetom svi ti problemi bili daleko izraženiji.

Osim toga, bale su i dalje na istome mjestu, a oko nje su poljoprivredne površine. Također, pala je vrijednost svim nekretnimama u okolini, i to i do 10 puta, ističu.

Sve su to razlozi zbog kojih u Gornjem Kućanu ne gledaju bezbrižno na najavljenu akviziciju Piškornice i traže od Grada da ili otkupi pogon i proda strojeve ili pak, ako Piškornica zaživi, da obešteti sve vlasnike, smanji komunalne namete mještanima te probede mjere zaštite od buke i ostale potrebne mjere da se život u tome dijelu grada može normalno odvijati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije