Koja je sudbina vojarne u Optujskoj? Varaždin bi opet mogao dobiti vojsku!

Sudbina vojarne u Optujskoj još nije do kraja definirana i za sada je određena prostorno-planskom dokumentacijom koju je donijelo Gradsko vijeće.

U međuvremenu je interes za velikim dijelom tog kompleksa iskazalo Sveučilište Sjever, no ono bi u sljedećem razdoblju Vladi Republike Hrvatske trebalo uputiti preciznije zahtjeve.

> Stričak lobira da Sveučilište Sjever dobije veći dio vojarne, Habuš bi drugačije

S druge strane, HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak, podržavajući namjere Sveučilišta, iznio je i inicijativu da se jedan dio vojarne namjeni – povratku vojske u Varaždin.

– To je zasad samo inicijativa, treba vidjeti s Ministarstvom obrane u kojem smjeru će ići strateški planovi vezani uz obranu i nacionalnu sigurnost pa probati u te planove unijeti i tu inicijativu – rekao nam je Stričak.

Dodatno je iznio i neke argumente zašto smatra da bi bilo dobro da se vojska, barem jedna bojna od 300 do 500 vojnika, vrati u Varaždin.

– Sjeverno od Zagreba uopće nema vojske, a ona ima višestruku funkciju. Vojska može biti dodatan impuls za gospodarstvo i za gradske komunalne tvrke, jer je veliki potrošač kojeg treba redovito opskrbljivati. S druge strane, u slučaju poplava, požara i drugih intervencija vi nadohvat ruke imate ekipu koja može pomoći pri zaštiti i spašavanju – iznio je Stričak neke od razloga za povratak vojske.

O toj temi raspravljalo se u ponedjeljak, 12. prosinca, na sastanku kod varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, kojem je, uz Stričaka, bila prisutna delegacija iz Ministarstva obrane, predvođena državnim tajnikom Zdravkom Jakopom. Gradonačelnik kaže da je dolazak vojske u Varaždin još uvijek pod velikim upitnikom, iako ostaje otvorena i ta mogućnost i on osobno nema ništa protiv toga.

– Na tome sastanku pokazali smo prisutnima prostorno-plansku dokumentaciju za prostor vojarne. Ono što je bitno je da prostora ima za sve, i za Sveučilište Sjever, i za vojsku ako se ta mogućnost otvori u novoj strategiji Ministarstva obrane, ali i za ostale sadržaje, ali na zemljištu u vlasništvu Grada. Dakle, Sveučilište ne može dobiti cijelu česticu. Sljedećih dana imam sastanak s njima i vidjet ćemo koje su točno njihove potrebe – rekao je Habuš nakon sastanka s Jakopom i Stričakom, naglasivši da mu je drago da su napokon sjeli zajedno za isti stol, a ne da se ta pitanja rješavaju mimo Grada.

Kako neslužbeno doznajemo, osnovna ideja je da rubne zgrade uz Fabijansku i Optujsku ulicu ostanu na korištenje za potrebe udruga, da Sveučilište Sjever dobije središnji kompleks, a sjeverni dio prema kanalu pripao bi vojsci. No za konačne odluke još će trebati pričekati neko vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije