Županovom sastanku sa saborskim zastupnicima odazvali se HNS-ovci i SDP-ovac

Varaždinski župan Predrag Štromar danas, 14. studenog, održao je radni sastanak sa saborskim zastupnicima s područja Varaždinske županije kojem su se odazvali samo zastupnici iz redova HNS-a i SDP-a.

Tako su sastanku prisustvovali HNS-ovci Božica Makar i Milorad Batinić te SDP-ovac Mario Habek.

Anđelko Stričak se ispričao, ali nije naveo razlog nedolaska, kazao je Štromar, dok Robert Podolnjak i Josip Križanić nisu stigli.

– Iznenadilo me da se nisu odazvali zastupnici iz pozicije koji mogu puno više utjecati na rebalans proračuna. Nadam se da je to slučajnost iako sam izabrao ponedjeljak kad nemaju saborske obaveze. Iznenadio me i nedolazak zastupnika Križanića koji je u petak na danu Općine Martijanec izjavio kako moramo zajedno odrađivati poslove za hrvatski sjever, a sada ga nema, a na taj način nećemo moći funkcionirati – istaknuo je Štromar.

Teme sastanka bile su indeks poravnanja – Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske te sufinanciranje troškova najamnina za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a.

– Razgovarajući sa puno načelnika i gradonačelnika uvidjeli smo veliku razliku između prihoda po stanovniku u općinama na kontinentu i priobalju. Prihodi naše županije po stanovniku su između 500, 800, 1200 i eventualno 2000 kuna, dok su u priobalju ti iznosi 2000 do 6000 kuna, a negdje i 12 tisuća. Imamo Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave na način da je izražena položajna renta, tako da tamo gdje su općine koje mogu izvući na temelju turizma i drugih kriterija dobivaju puno više sredstava – rekao je Štromar smatrajući kako to nije dobro.

– Da bismo imali ravnomjeran regionalni razvoj predložili smo izmjene Zakona o regionalnom razvoju na način da se uvede indeks poravnanja, koji bi se definirao na temelju pet poreznih prihoda u proračunima općina i gradova. Tako bi one općine i gradovi koji po tih pet osnovna imaju manji prihod od 1500 kuna, država bi trebala nadoknaditi do tog iznosa. Ukoliko bi se dvije jedinice spojile, idućih šest godina bi imale prihod do 2000 kuna – dodao je Štromar i istaknuo kako bi se na taj način neke općine i gradovi dobrovoljno spojili.

– Već imamo neke primjere u Varaždinskoj županiji gdje su se načelnici dogovorili da bi išli na referendum u svrhu spajanja. To bi značilo kvalitetniji standard za njihove stanovnike. Sredstva se sad raspoređuju bez ikakvih kriterija tako da dobivaju one županije, općine i gradovi gdje je HDZ na vlasti.

Istaknuo je župan kako trenutno resorno ministarstvo ima 11 milijuna kuna duga prema Županiji vezano uz sufinanciranje troškova najamnina za školske objekte izgrađene po modelu JPP-a.

– Cijele godine, prema sporazumu, šaljemo fakture koje smo potpisali sa Ministarstvom obrazovanja, a oni ih ne plaćaju. Na samoj smo granici likvidnosti i ukoliko se u rebalansu ne osiguraju sredstva za ovu godinu, iduće ćemo godine morati zaustaviti sve razvojne programe. Apeliram na saborske zastupnike da se trude kako bi se znalo koji su točno prihodi općina i gradova te da se bore za sjever Hrvatske – kazao je Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije