Biskup Vlado Košić: ‘Ne vidim ništa loše u porukama s oltara uoči izbora’

Je li ovo posljednja biskupska poruka pred neke izbore u Hrvatskoj ili hrvatski episkopat neće odustati od slanja svojih posebnih pisama u predizborno vrijeme, pitanje je koje se otvorilo nakon stava biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, koji je rekao kako biskupi ako pišu poruku za izbore ne mogu ne spomenuti bitna načela o kojima vjernici trebaju voditi računa, a ona nisu ni lijeva ni desna te nadilaze politiku i politička nadmetanja, pa Crkva o njima ne može šutjeti.

Međutim, iako biskupi govore načelno, u konkretnim prilikama ta načela, kaže biskup Uzinić, ipak mogu biti interpretirana kao lijeva ili desna, pa je to razlog zbog kojega on drži da više nije potrebno pisati poruke za izbore.

Usprkos tome, naši iz crkvenog vrha misle da bi poruke i dalje trebalo slati pred izbore, ali ne kako bi se utjecalo na vjernike i njihove stavove, nego upravo kako bi se naglasila kršćanska načela i na taj način pridonijelo demokratizaciji društva.

– Dobro je da se biskupi oglase porukama, a drugo je pitanje je li to baš potrebno. Otkako sam ja biskup, uvijek su se pred izbore slale poruke, koje su u pravilu općenite. Ne vidim u tome ništa loše, jer smo svi odgovorni za društvo i biskupi moraju upozoriti na kršćanske vrijednosti. Dužni smo to učiniti. I tu nema nikakve kolizije, jer brinuti se za zemaljska dobra i pitanja ne isključuje brigu za nebesko – rekao je sisački biskup mons. Vlado Košić, rodom iz Družbinca, otvoreno govoreći da biskupi njima žele utjecati na aktualna zbivanja.

Što o tome misle ostali biskupi pročitajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije