Martinčević: Habuševo ‘sve vas bum tužil’ financijski će upropastiti grad

– Današnja situacija u Gradu Varaždinu uvelike podsjeća na situaciju na državnoj razini, no, nažalost, mi u Varaždinu sada nemamo zakonodavnu mogućnost raspisati prijevremene izbore i dobiti novu vlast. Imali smo tu priliku kada se izglasavao proračun za 2016. godinu. Sada je više nemamo. Moramo Habušev mandat otrpjeti do kraja.

Istaknula je to na današnjoj konferenciji za novinare Narodne stranke – Reformisti predsjednica Gradske organizacije stranke Natalija Martinčević. Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednici Gradske organizacije Saša Novoselec i Darko Detelj.

Upozorila je Martinčević da gradonačelnik Goran Habuš u Gradskom vijeću više nema većinu, što se jasno vidjelo na posljednjoj sjednici. Podsjetila je da zbog situacije u SDP-u stabilna većina postaje prilično upitna.

Iskazala je Martinčević nezadovoljstvo rokovima u kojima vijećnici dobivaju materijale za sjednice, a radi se o višemilijunskim odlukama.

– Osim toga, prozivanje oporebnih vijećnika od strane gradonačelnika je nevjerojatno. Ja sam glasala protiv ovakvog proračuna i to sam jasno argumentirala činjenicama i brojkama. Ako sam protiv proračuna i protiv ovakvog vođenja grada, zašto gradonačelnik očekuje da bi glasala za rebalans? – upitala je Martinčević.

Ipak, Reformisti će ovoga puta podržati rebalans proračuna, evo koji su razlozi…

– Kako je jasno da gradonačelnik i vladajuća koalicija HNS-a i SDP-a zbog unutarnjih sukoba i problema ne može donositi odluke, a kako ne bi ugrozili prijevoz ‘busekima’, ja ću na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak podržati rebalans podržati i nadam se svojim glasom omogućiti vožnju Varaždinaca ‘busekima’ za 2,99 kuna – najavila je Natalija Martinčević.

Osvrnula se potom i na posljednje poteze gradonačelnika kojima je najavio rješavanje problema sanacije baliranog otpada na način da Grad samostalno financira troškove postojeće koncesije, a istovremeno podigne tužnu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zašt, te na taj način pribavi sredstva namijenjena sufinanciranju sanacije.

– Ovo što imamo prilike slušati od gradonačelnika ovih dana je zastrašujuće. Mislim da će ovaj gradonačelnik ući u Guinnessovu knjigu rekorda po broju sporova koje je pokrenuo u svom mandatu. Poznata zagorska ‘sve bum vas tužil’ kod Habuša je dobila svoj puni smisao – komentirala je Martinčević, dodajući da je financijski rizik prevelik i da to neće riješiti postojeće probleme.

– Uz već postojeće sporove i tužbe sa T7 grupom, Ekosom, Crtoradom, Winairom, koji iznose preko 100 milijuna kuna, sporove s Agencijom za promet nekretninama koja traži povrat 12,5 milijuna kuna te ovrhe Hypo banke u iznosu od 6,4 milijuna kuna plus kamate, Habuš je odlučio krenuti u tužbe i protiv države! Pritom Ministarstvo zaštite okoliša i prirode neće biti prvo ministarstvo kojeg Habuš tuži, jer je već u sporu sa Ministarstvom financija, kojeg je tužio zbog APN-a, u kojem zapravo niti ne osporava dug, već samo kupuje vrijeme – rekla je gradska vijećnica.

Ocijenila je da ovim potezima Habuš sada traži alibi.

– Ugovor o koncesiji se mora potpisati ili će koncesionar podići tužbu protiv Grada, s obzirom da sada istječu rokovi za zastaru. Rješenje koje gradonačelnik nudi je tužba protiv države i dizanje kredita u punom iznosu koji će se platiti iz proračuna, odnosno džepa naših građana!

Reformisti predlažu da iza ovog najnovijeg spora protiv države odvjetnici i savjetnici koji ga predlažu jamče svojom imovinom. Također će, rekla je Martinčević, svakako tražiti utvrđivanje pune odgovornosti i nadoknadu štete za one koji su raspisali koncesiju koju Ministarstvo i Fond ne mogu sufinancirati. Iznijela je precizno i tri imena koja su odgovorna za situaciju s koncesijom – Goran Habuš, Branka Matavulj i Vlado Vlašić.

Odgovarajući na upit novinara u vezi kaznene prijave protiv bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koju je supotpisala, Natalija Martinčević nagovijestila je mogućnost podizanje kaznene prijave i protiv sadašnjeg gradonačelnika Gorana Habuša.

– Ako postoje elementi, pokrenut ćemo i to, jer je pitanje govori li se o kaznenoj odgovornosti ili samo neposobnosti, koja, nažalost, nije utuživa. Ali treba utvrditi je li koncesija napisana tako kako je napisana zbog nesposobosti i neznanja ili pak nekih drugih namjera – kazala je gradska vijećnica Reformista Natalija Martinčević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije